lauantai 6. helmikuuta 2016

Geneve "rauhan pääkaupunki"



Bienvenue à Genève!




Tätä postausta on tehty pitkään ja hartaasti! Aina kun olen miettinyt sen postausta, olen huomannut kirjoittavani siihen lisää tekstiä, sillä mielestäni siitä on puuttunut jotain tärkeää. Näin varmaan käy kun kyse on itselle tärkeästä paikasta ja joka kerta kun käyn Genevessä, niin löydän sieltä jotakin uutta ja mielenkiintoista, jotka haluan lisätä. Halusin kuitenkin  nyt vihdoin saada tämän postauksen julkaistua ja jouduin tekemään kompromissin eli jaoin postauksen  useampaan osaan. Tässä ensimmäisessä osassa saat yleiskuvan Genevestä, löydät suosituimmat nähtävyydet sekä shoppauspaikat. Myöhemmin kerron lisää Geneven eri kaupunginosista ja muista nähtävyyksistä sekä tapahtumista.



Geneve St. Pierren Katedraalista 


Geneve on pieni metropolikaupunki ja oiva kohde pienelle viikonloppumatkalle. Kaupungin ympärillä aukeavat ihanat postikorttimaisemat Alpit, Geneve-järvi, Rhône-joki, useat puistot sekä kaupungin vanhat rakennukset takaavat sen, että katseltavaa riittää. Genevessä on lukuisia ravintoloita eri maiden keittiöistä ja rajattomat ostosmahdollisuudet aina kalliista merkkiliikkeistä edullisempiin ketjuliikkeisiin. Geneven lähistöltä löytyy paljon eri aktiviteettejä ja lukuisia eri ulkoilumahdollisuuksia niin kesällä kuin talvella. Geneve tunnetaan myös nimellä "rauhan pääkaupunki" ja siellä sijaitsee lukuisien järjestöjen pääkonttoreita, joista tunnetuimpia ovat Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan pääkonttori sekä Punaisen Ristin pääkonttori.


Sijainti



Kartta: Wikipedia, Geneven sijainti


Geneve sijaitsee Sveitsin lounaisosassa, Geneve-järven eteläkärjessä, kahden vuoriston välissä, lännessä Jura-vuoret ja idässä Alpit. Geneve kuuluu Sveitsin ranskankieliseen alueeseen ja Ranskan rajalle on noin 10 kilometriä. Geneve on saman nimisen kantonin pääkaupunki ja Sveitsin toiseksi suurin kaupunki Zürichin jälkeen. Geneven asukasluku vuonna 2012 oli 188 898 joista noin 46,7 % oli ulkomaalaisia.  Kaupungin läpi virtaa Rhône-joki, joka saa alkunsa Alpeilta, joki virtaa Geneve-järven ja Ranskan läpi ja laskee lopulta Välimereen. Rhône-joki jakaa kaupungin kahteen osaan "Oikea Ranta" ja "Vasen Ranta". Alueita yhdistää seitsemän eri siltaa, joista osa on kävelysiltoja.


Ilmasto






Geneven ilmasto on miellyttävä, mutta oman vaikutuksen tuovat ympäröivät vuoret ja Geneve-järvi. Tammi- ja helmikuu ovat kylmimmät, mutta lämpötila laskee harvoin alle nollan asteen, mutta järven kostea ilma tekee siitä kylmemmän tuntuisen. Kesät ovat pitkiä ja kuumia, jäven vaikutuksesta ilma on kostea ja tuulinen.  Syys- ja lokakuu ovat sateisimmat kuukaudet. 

 

Talous






Geneve on yksi Euroopan suurimmista turistikeskuksista ja muita suuria tulonlähteitä ovat pankkiteollisuus, teknologia, lääke- ja kemianteollisuuden tutkimus ja kansainvälisten järjestöjen hallinnot sekä Genevessä on pitkät perinteet kelloteollisuudessa. Genevessä sijaitsee monien kansallisten sekä kansainvälisten yritysten ja järjestöjen pääkonttoreita. Geneven työttömyysaste vuonna 2011 oli 6,3 % ja työntekijöistä noin 13,8 % tulevat Sveitsin rajojen ulkopuolelta.



Historia



Vanhan kaupungin muuria


Genevessä on ollut asutusta jo Kelttien aikakaudella. Vuonna  58 eKr Roomalaiset ajoivat keltit pois ja miehittivät alueen  keisari Julius Ceasarin johdolla. Roomalaiset nimesivät kaupungin Geneveksi (Genua latinaksi) ja siitä tuli osa Rooman valtakuntaa. Kristinusko oli levinnyt Rooman valtakuntaan ja Geneveen tuli piispanistuin. Geneven sijainti on ollut strategisesti hyvin kiinnostava ja se on ollut yksi tärkeimpiä kulkureittejä Alppien läpi sekä Geneve-järvi on ollut tärkeä tavarankuljetusreitti. Tämän vuoksi Geneve on ollut useaan otteeseen hyökkäyksen kohteena ja muiden hallitsemana. 



Kuva: Wikipedia, Jean Calvin


1526 Saksalaiset kauppiaat alkoivat levittämään Genevessä uskonpuhdistusta ja katolilaisen kirkon asema oli heikkenemässä. Savoin herttua uhkasi Geneveä ja Bern uhkasi luopua kaupungin suojelusta mikäli Geneve luopuisi uskonpuhdistuksesta. Ranskalainen juristi Jean Calvin karkoitettiin Pariisista avoimen uskonvapauden aatteiden vuoksi ja saapuessaan Geneveen hän alkoi johtaa uskonpuhdistusta vuonna 1533. Kun piispa oli ajettu pois kaupungista tuli Genevestä, yksi Euroopan tärkeimmistä protestanttien keskuksista ja kaupunkia kutsuttiin ”protestanttien Roomaksi”.



Kuva: Wikipedia, linnoitettu Geneve

Vuonna 1602 Savoyn herttua Charles Emmanuel yritti valloittaa Geneven ja hänen joukkonsa yrittivät hyökätä kaupunkiin joulukuussa 11-12 välisenä yönä. Suunnitelmana oli että ryhmä kommandoja kiipeää tikkaiden avulla muurin yli ja avaa oven sotilaille. Tarinan mukaan Catherine Cheynel, (Mère Royaume), oli yöllä kahden aikaan keittiössään tekemässä ruokaa ja huomasi hyökkääjän. Rouva heitti kuuman soppakulhon hyökkääjän päälle ja yövartija sai hälytettyä kirkonkelloja soittamalla Geneveläiset sotilaat, jotka estivät hyökkäyksen. Genevestä tuli tuolloin itsenäinen ja Savoyn herttua tunnusti itsenäisyyden vuonna 1603. Genevessä järjestetään vuosittain joulukuun puolessa välissä Escalade paraati, jossa pukeudutaan tuon ajan vaatteisiin ja juhlistetaan Geneveläisten voittoa.



l'Escalade paraati 2015


1798 Ranskan vallankumouksen myötä Ranska miehitti Geneven ja se liitettiin Ranskaan, tuolloin Genevestä tuli koko Geneve-järven alueen hallinnollinen keskus. Samaan aikaan syntyi Helvetica konfederaatio, joka myöhemmin nimettiin Sveitsin liittovaltioksi. Napoleonin armeijan romahdettua 31.12.1813 Genevestä tuli jälleen itsenäinen. Geneve liittyi Sveitsin liittovaltioon 19.5.1815 ja siitä tuli 22. Sveitsin liittovaltio. 

Vuonna 1864 Henry Dunant perusti Geneveen ensimmäisen kansainvälisen organisaation Punaisen Ristin, jonka tarkoitus oli suojelella ja auttaa sodan uhreja. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen, vuonna 1919 perustettiin Genevessä Kansainliitto, jonka avulla haluttiin kehittää maiden välisiä suhteita ja taata rauhaa. Liitto sai lisää valtiojäseniä toisen maailmansodan kauheuksien jälkeen ja vuonna 1946 perustettiin Yhdistyneet Kansakunnat. 



Geneven suosituimmat nähtävyydet






Vaiheikkaiden historian tapahtumien myötä Genevessä useita mielenkiintoisia käyntikohteita ja siellä riittää paljon nähtävää, kaupunki on täynnä upeita historiallisia rakennuksia, suosittuja puistoja joissa paikalliset viettävät aikaa sekä kaupungista pääsee helposti lähelle luontoa.  Keskustassa ja sen lähistöllä on useita kivoja kävelyreittejä sekä upeita näköalapaikkoja, joista näkee yli Geneve-järven, Alpeille ja Jura-vuorille. Kulttuurista kiinnostuneille on monia museoita ja Bainsin kaupunginosassa on arvostettu nykytaiteen keskittymä. 


Jet d'Eau



Geneven maamerkki, Jet d'Eau


Sanotaan että Pariisilla on maamerkkinä Eiffel-torni, New Yorkilla on vapaudenpatsas ja Genevellä on Jet d'Eau. Geneven symbolina ja maamerkkinä tunnettu suihkulähde Jet D'Eau sijaitsee Geneve-järvellä, Eaux-Vivren kaupunginosassa, vastapäätä Geneven kalleimpia hotelleja. Suihkulähde näkyy kauas ja sen erottaa myös ilmasta, lentokoneen laskeutuessa Geneven lentokentälle. Suihkulähde on noin 140 metriä korkea ja se on yksi maailman korkeimmista suihkulähteistä. Vesi kulkee 200 kilometrin tuntivauhdilla ja se pumppaa vettä 500 litraa sekunnissa. Suihkulähde syntyi vahingossa 1886, kun kaupungin vesiverkosta päästettiin paineita, nykyinen suihkulähde on valmistunut vuonna 1951. Suihkulähde on päällä ympärivuoden ja se käynnistetään kello 10:00, tuulisella säällä, pakkasella tai huoltotoimien aikana suihkulähdettä ei käynnistetä.




l'Horloge Fleurie



Jardin Anglais ja kukkakello


L'horloge fleurie eli kukkakello sijaitsee järven tuntumassa englantilaisen puutarhan luoteiskulmauksessa. Kukkakello on yksi Sveitsin kuvatuimpia nähtävyyksiä ja se on tehty ensimmäisen kerran vuonna 1955. Kukkakello on tehty kukista ja kasveista joita teoksessa on noin 6500 kappaletta, istutukset vaihtuvat eri vuodenaikojen mukaan. Kauniin kukkateoksen lisäksi se näyttää myös todellista aikaa sähköisesti satelliitin avulla ja kellon sekuntiviisari on maailman pisin 2,5 metriä. Lähellä kukkakelloa Rue du Rhônella, sijaitsee lukuisia kello- ja korukauppoja, joiden ikkunat, ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Kellokaupoissa myydään maailman tunnetuimpia kellomerkkejä, sekä liikkeissä on esillä laaja valikoima ylellisiä kelloja.

Sijainti: Geneve, kaupungin keskusta, Quai du Général-Guisan

Lue lisää: Patek Philippe museo



Vanha kaupunki Vieille-Ville



Vanha kaupunki kuvattuna St. Pierren katedraalista


Geneven Vanha kaupunki on rakennettu kaupungin korkeimmalle kukkulalle ja sen huipulla sijaitsee Cathédrale St Pierre. Vanhan kaupungin taloista suurin osa on rakennettu 1500-1800 luvulla ja vanhin säilynyt yksityisasunto Maison Tavel on rakennettu 1300-luvulla. Vanhassa kaupungissa sijaitsee Geneven suosituin aukio Place du Bourg-de-Four, joka on entinen markkina paikka ja tänä päivänä siellä on kahviloita tersseineen. Aukion lähellä sijaitsee Promenade de la Treillen puistoalue, jossa on mailman pisin penkki 120 metriä pitkä. Penkiltä voi ihailla upeita näkymiä Park des Bastionsin puistoon sekä Mont Saleve-vuorelle. Vanhassa kaupungissa on paljon antiikkikauppoja, taidegallerioita ja Design-liikkeitä. Vanhan kaupungin mukulakivet, kapeat kadut, takorautaiset parvekkeet, kahvilat ja ravintolat tekevät alueesta viehättävän ja mielenkiintoisen käyntikohteen. Vanhan kaupugin kadut ovat liikenteeltä suljetut. 

Nähtävyyksiä:  

Cathédrale St Pierre, Place du Bourg-de-Four, Maison Tavel, Les Canons, Hotel de Ville, Promenade de la Treille


Mur des Réformateurs 



Park des Bastions


Parc des Bastionsin puistossa sijaitsee noin 100 metriä pitkä uskonpuhdistuksen muistomerkki, joka on rakennettu vuonna 1909. Muistomerkki on rakennettu vanhan linnakkeen muuriin ja se on noin viisi metriä korkea ja siihen on ikuistettu merkittävien uskonpuhdistajien näköispatsaat, keskellä Jean Calvin, joka aloitti uskonpuhdistuksen Genevessä, Guilaume Farel, joka toi uskonpuhdistuksen Geneveen, Jean Calvinin seuraaja Théodore de Bézen sekä John Knox, joka perusti Presbyteerisen kirkon. Sivuilla olevat patsaat esittävät niitä henkilöitä, jotka veivät uskonpuhdistusta muualle Eurooppaan. Viihtyisä puisto on paikallisten shakinpelaajien suosiossa ja sieltä lähtee “Promenade de la Treille” muurin yläpuolelle. Muurin yläpuolelta löytyy mailman pisin puistonpenkki, joka on noin 100 metriä. 



Palais des Nations



Palais des Nations


Genevessä sijaitseva YK:n eli Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan pääkonttori, maailmanlaajuinen pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. Päärakennus on rakennettu vuosina 1929-1936 Kansanliiton toimipisteeksi, joka toimi Yhdistyneiden Kansakuntien edeltäjänä vuoteen 1946 asti. YK:n toimipisteessä järjestetään päivittäin opastettuja kierroksia, kierroksille tarvitsee passin mukaan. YK:n kirjakauppa on hyvin varusteltu ja todella käymisen arvoinen. 

YK:n pääkonttorin vieressä sijaitsee Place de Nationsin aukio, jonka keskellä on suuri tuoli ”Broken Chair”, joka on maamiinojen vastaisen kampanjan symboli. 
Sijainti: Nations, 
Avoinna: kierrokset 10.00/12.00/14.30/16.00, tarkista kierrosten ajankohdat ja opastuskieli YK:n vierailukeskuksen nettisivuilta.





Carouge



Carouge, Place du Temple


Carouge on pieni idyllinen kaupunki ja sitä kutsutaan myös nimellä Geneven ”Greenwich village”. Geneven kaakkoispuolella sijaitseva esikapunkialue on rakennettu Sardinian kuninkaan määräyksestä kilpailemaan Geneven kanssa. Piemonte-Sardinian pääkaupungista Torinosta kutsuttiin arkkitehdit suunnittelemaan kaupunkia ja tämän vuoksi kaupungissa on ihana italialainen tunnelma. Carouge on tunnettu lukuisista pienistä käsityö-, taide- ja antiikkiliikkeistä sekä kauppatorin markkinoista. Kaupungissa on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat auki pikkutunneille asti. 

Lisätietoja: www.carouge.ch



Cern



Cern ydinfysiikan tutkimuslaitos


Euroopan ydinfysiikan tutkimuslaitos on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista tieteen tutkimuskeskuksista. Cernissä tutkitaan perusfysiikkaa ja yritetään selvittää miten universumi toimii ja miten se on muodostunut. Cernissä tutkitaan alkeishiukkasia ja hiukkaskiihdyttimien avulla yritetään selvitettää mitä tapahtuu kun hiukkaset törmäävät. Cern sijaitsee Sveitsin ja Ranskan rajalla Meyrinin kaupungissa ja siellä työskentelee noin 10 000 fyysikkoa. Cernissä on mm. kehitetty World Wide Web, eli tuttavallisemmin WWW-sivut noin 20 vuotta sitten ja Cenin tutkijat Peter Higgs ja François Englert saivat hiukkasteoriastaan vuonna 2013 Fysiikan-nobel palkinon. CERN on perustettu 1954 ja sillä on tänä päivänä 20 jäsenvaltiota. CERN:iin pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella, joka kestää noin 3 tuntia, vierailukeskus sijaitsee rakennuksessa numero 33.

Sijainti: Meyrin, Route de Meyrin 385
Avoinna: ma-pe 8-17.45 / la 9-17.15
Sisäänpääsy: vapaa pääsy
Lisätietoja: www.cern.ch

Lue lisää: Mikä ihmeen CERN?



Le Mont Saléve



Kabiinilla maisemia katsomaan


Geneven eteläpuolella, Ranskan puolella sijaitsee Saléve vuori, joka on osa vuorijonoa joka yhtyy Ranskan Alppeihin. Ylös Salévella pääsee köysirataa pitkin, matka kabiinilla taittuu kuudessa minuutissa. Ylhäällä on aivan upeat näkymät yli Geneven kaupungin, Geneve-järvelle sekä Alpeille. Saléve vuorella kulkee useita patikointireittejä sekä siellä voi harrastaa erilaisia ulkoilulajeja. Saléve sijaitsee noin 15 min bussimatkan päässä Genevestä. 

Avoinna: tarkista aukiolo, mikäli sää on huono
Touko-syys joka päivä 9.30-19.00, myöhäinen aukiolo to, pe ja la kello 23 asti. 
Sisäänpääsy: edestakainen matka aik 11.30 /  

Lisätietoja: kabiineita kulkee noin 12 minuutin välein



Kaupunginosat


Kuva: Ville de Geneve, Geneven kaupunginosat

Geneve on muodostunut useista peräkkäisistä kaupungeista, joista on myöhemmin tullut Geneven lähiöitä. Geneven kaupuki ja sen lähiöt ovat levittäytyneet Geneve-järven molemmille rannoille.


Rive Droite eli oikea ranta




Rantatie, Perle du Lac

"Oikea Ranta" jota paikalliset kutsuvat Rive Droite sijaitsee Geneve-järven pohjoispuolella ja on kaupungin uusin osa. Oikea Ranta on ollut kellontekijöiden ja kultaseppien aluetta jo 1800-luvulta lähtien. Oikean Rannan keskeisellä paikalla sijaitsee päärautatieasema Care Cornavin, jonka kautta useimmat saapuvat Geneveen. Kaikki suurimmat hotellit ja monet ravintolat sijaitsevat oikean rannan puolella. Oikean rannan puolella sijaitsee pitkä rantakatu  Quai Wilson, joka on saanut nimesä Yhdysvaltojen presidentin Woodrow Wilsonin mukaan. Tie kulkee Geneve-järven rantaa pitkin ja Paquisin laiturilta pääsee läheltä katsomaan Geneven maamerkkiä Jet d'Eau- vesisuihkua, joka sijaitsee vastakkaisella Jetee des Eaux Vives laiturilla. 

Oikean rannan puolella sijaitsee Mont-Blancin satama-alue sekä seuraavat kaupunginosat: Petit Saconnex, Nations, Pâquis, Saint-Gervais, Servette, Charmilles ja Saint-Jean.

Oikean rannan puolella nähtävyyksiä:
Quai Wilsonin varrella: Brunswick monumentti, Keisarinna Sisin patsas, Bains des Pâguis, Palais Wilson, Parc de la Perle du lac sekä hieman kauempana Jardin Botanique sekä muut Nationsin kaupunginosan nähtävyydet.


Rive Gauche eli vasen ranta



Mont Blanc satama

"Vasen Ranta" jota paikalliset kutsuvat Rive Gauche on kaupungin vanhin osa, joka on ollut muurien ympäröimänä. Vasemman rannan puolella sijaitsee historiallinen Vieille Ville eli vanha kaupunki, liike-elämän keskus sekä parhaimmat ostospaikat. Vasemman Rannan alueella Rues Basses eli "alemmat kadut" ovat Geneven pääostoskatuja ja tärkein ostosalue Rive sijaitsee Vanhan kaupungin pohjoisosassa. 

Vasemman rannan puolella sijaitsee Gustave-Adorin satama-alue sekä seuraavat kaupunginosat: Eaux-Vives, Malagnou, Champel, Vieille-ville, Plainpalais, Acacias, Jonction, Quartier des banques ja Tranchées. Geneven läpi halkoo Rhône-joki, joka risteytyy Jonctionin kaupunginosassa Arve-joen kanssa.

Vasemman rannan puolella sijaitsevia nähtävyyksiä:
Jardin Anglais, l´Horloge fleurie eli kukkakello, Ile Rosseau, Tour de l’Ile, Cite du temp, Jet d'Eau, Parc la Grange, Park des Eaux-Vives, Baby-Plage, Vanha kaupunki sekä nykytaiteen keskittyä des Bainsin.



Shoppaus



Vanha kaupungin pikkuliikkeitä


Rue du Rhône tunnetaan myös nimellä “shopping mile”, sillä siellä sijaitsee lukuisia muotiliikkeitä, luksusmerkkejä, kello- ja korukauppoja, joiden ikkunat, ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Kellokaupoissa myydään maailman tunnetuimpia kellomerkkejä ja esillä on laaja valikoima ylellisiä kelloja. Perinteisiä sveitsiläisiä tuliaisia ovat Sveitsin armeijan linkkuveitset, laadukkaat kellot, soittorasiat sekä tietenkin suklaa. Aitoja Sveitsin armeijan ”Swiss Army” tuotteita valmistaa vain kaksi sveitsiliäistä liikettä Victorinox Swiss ja Wenger. 

Sveitsissä ostoksia tehdessä kannattaa huomioida, että kaupat eivät ole auki iltamyöhään asti, vaan suurin osa laittaa ovet kiinni kello 18.00 tai viimeistään 19.00, monet pienet liikkeet ovat kiinni lounasaikaan 12-14.00. Useat isommat liikkeet ja kauppakeskukset saattavat olla torstaisin pidempään auki. 

Clobus ja Manor ovat laadukkaita tavarataloja (Stokka, Sokos), joista löytyy hyvä valikoima erilaisia tuotteita, merkkituotteilla on omat osastonsa. Coop ja Migros ovat perinteisiä ruokamarketteja (Citymarket, Prisma), joilla on myös erikoistavaroita myynnissä, isommissa keskittymisää omia erikoistavaraliikkeitä esim. urheiluun, sisutukseen tai puutarhanhoitoon.

Manor, Rue de Cornavin 6
Clobus, Rue du Rhône 46
Coop City, Rue du Commerce 5

Vanhassa kaupungissa on useita pieniä gallerioita, kirjakauppoja, Design- ja antiikkiliikkeitä sekä suklaapuoteja.


Kauppakeskuksia:


Isommat kauppakeskukset sijaitsevat keskustan ulkopuolella tai mikäli haluaa käydä ostoksilla Ranskan puolella niin Annemasse ja Val Thoiry ovat hyviä paikkoja ja ne ovat auki myös sunnuntaisin klo 12.00 asti. Muista tullin säännöt ostokset 300 Chf / henkilö sekä tuontirajoitukset elintarvikkeissa!

Balexert
Geneven suurin kauppakeskus sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella Vernierissä, Ikean lähellä. Balexertisä on noin 110 liikettä, vaatteita, elekrtoniikkaa, kodintavaroita, ravintoloita, elokuvateatteri 
Sijainti: Avenue Louis-Casai 27
Avoinna: ma/ti/ke 9-19.00, to 9.30-20.30, pe 9-19.30, la 9-18.00
Lisätietoja: Balexert

La Praille
Kauppakeskus sijaitsee lähellä Carougea siellä on ja siellä on noin 65 liikettä vaatteita, elekrtoniikkaa, kodintavaroita, 10 ravintolaa, elokuvateatteri, keilailukeskus sekä erilaisia palveluita.
Sijainti: Route des Jeunes 10, Carouge
Avoinna: ma/ti/ke 9-19.00, to 9-21, pe 9-19.30, la 9-18.00
Lisätietoja: La Praille

La Praille MParc
Migroksen suuri liikekesittymä kävelymatkan päässä Carougen keskustasta urheilu, elektroniikka, sisustus, puutarha, ravintola ja kahvila. 
Sijainti: Avenue Vibert 29, Carouge
Avoinna: ma/ti/ke 9-19.00, to 9-21, pe 9-19, la 9-18.00
Lisätietoja: La Praille Marc

Emotions! Airport Shopping
Lentokentällä sijaitsee useita liikkeitä ja ravintoloita, jotka ovat päivittäin auki, myös sunnuntaina. Niiden aukioloajat ovat pidempiä, liikkeet 20-21.00 ja ravintolat klo 22.00 asti.


Ulkoilma torit ja markkinat:



Plainpalaisin kirpputori, mä niin rakastan näitä tuoleja...


Marché de la Navigation, Place de la NavigationElintarvikkeita, paikallisia tuotteita, ruokaa

Marché des Grottes, Place des Grottes suositut ruokamarkkinat
torstai iltaisin kesällä 16.30-20.30 ja talvella 16.30-19.30

Marché du Boulevard Helvétique, 
paikallisten tuottajien tuotteita vihanneksia, hedelmiä / keskiviikko- ja lauantaiaamuisin 6.30-14.00

Marché de Fusterie
Kirjat, DVD, ti, pe 6.30-18.30
Elintarvikkeet, ruoka, paikalliset tuotteet ke, la 6-18.45
Käsitöitä Sveitsin ja Ranskan alueelta to 8-20.00
Joulumarkkinat joulukuussa 

Marché de Carouge
Carougessa paikallismarkkinat ke ja la 6.00-14.00 sekä
31.3.2016 alkaen markkinat myös torstai-iltaisin 14.00-21.00.

Marché de la Madeleine, vaatteita ja kirjoja, päivittäin keväällä ja kesällä

Marché de Plain Plainpalais
Isot ruokamarkkinat, ti ja pe 6.20 - 14.15 / su 8.00-19.00 
hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa, mausteita, juustoa ym. 

Kirpputori ke, la ja kuukauden 1. Sunnuntai, talvella 6.30-17.30 / kesällä 6.30-18.30 


 

Liikkuminen




Julkisen liikenteen Moulette-vene tulossa oikealta rannalta vasemmalle


Lentokentältä saa lentolippua vastaan ilmaisen matkalipun majoituspaikalle, lippu on voimassa 80 min. Jos majoitut hotellissa tai nuoriso hostelleissa saat ilmaisen Geneva Transport Cardin, joka käy Geneven alueen linja-autoissa, trameissa ja junissa sekä matkustajalippu käy myös järven yli kulkevissa keltaisissa vesitaxeissa. 


Mikäli haluat maksaa taximatkan luotto- tai pankkikortilla, tarkista ennen matkan alkua että autossa on käytettävissä korttimaksupääte. 

 

Ruoka





Geneve on Sveitsin kolmanneksi suurin viinintuottaja-alue joten ravintoloiden viinilistoilta löytää paikallisia viinejä. Genevessä on noin 140 kansainvälistä ravintolaa sekä yhteensä 13 Michelin ravintolaa, joista yhden tähden on 11 ja kahden tähden ravintoloita on 2.

 

Tapahtumat



La Fête de Geneva 2015


Genevessä on lukuisia tapahtumia ympäri vuoden ja siellä järjestetään noi 15 eri festivaalia vuoden aikana. Suosituimmat tapahtumat ovat Kansainvälinen autonäyttely ja La fête de Geneva eli Geneve Festival. 


maaliskuu


Kansainväliset automessut 3-13.3.2016

Autonvalmistajat ympäri maailmaa esittelee uusia malleja ja sekä tulevaisuuden keksintöjä. Messut ovat kansainvälisesti suositut ja messut keräävät vuosittain noin 700 000 kävijää. Lisätietoja: Salon Auto


heinä-elokuu

Les Fête de Geneve joka vuosi heinä-elokuussa Genevessä vietetään 10 päivän mittaisia “Les Fête de Geneve” eli Geneven festivaaleja. Festivaalejen aikana on koko kaupunki juhlii ja tarjolla on satoja ilmaisia konsertteja, aktiviteettejä, huvipuisto, yli 200 ruokakojua sekä myyntikojuja joissa myydään käsitöitä ja taidetta. Festivaaleilla on joka vuosi noin 2 miljonaa kävijää. Festivaalit kruunaa viimeisenä iltana järjestettävä ilotulitus joka voi kestää jopa 55 minuuttia. Festivaalin avajaisia vietetään yleensä torstaina, mutta Englantilaisella puutarhalla on ohjelmaa jo aikaisemmin. 
Lisätietoa: La Fête de Geneve


elo-syyskuu 

Bâtie-Festival on kahden viikon pituinen puistofestivaali, jossa on konsertteja, tanssi- ja teatteriesityksiä, taidenäyttelyitä sekä muita esityksiä. Festivaaleja on pidetty vuodesta 1977 asti ja ne järjestetään keskustan tuntumassa sijaitsevassa Batie Park- puistossa. Lisätietoa: La Bâtie Festival



 l'Escalade paraati 2015


joulukuu

L'Escalade Geneven itsenäisyyden kannalta historian tärkeimpää tapahtumaa juhlitaan joka vuosi joulukuussa L'Escalade kulkueella. Vuonna 1602 joulukuun 11 ja 12 päivän välisenä yönä Savoyn herttua yritti vallata joukkoineen Geneven. Hyökkäys päättyi geneveläisten voittoon, sillä aamuyöllä keittiöstään eräs rouva oli huomannut ranskalaisten kiipeävän muurin yli ja hän kaatoi kuumaa soppaa sotilaiden päälle ja sai hälytettyä geneveläiset sotilaat puolustamaan muuria. Savoyn herttua perääntyi ja tämän seurauksena Geneve itsesenäistyi. 

Joulukuussa kaupoissa myydään suklaapatoja ja lapset ansaitsevat taskurahaa laulamalla juhlan muistolaulua kodeissa ja ravintoloissa. Joulukuun ensimmäisenä lauantaina, järjestetään vanhan kaupungin kapeilla kaduilla 5 kilometrin pituinen Escalade-juoksu. Juoksukilpailun osallistujamäärä on noin 25 000. Kilpailu on avoin kaikille niin lapsille kuin aikuisille ja siellä on eri pituisia matkoja. Sauvakävelijöille on myös oma tapahtuma. 

Juoksukilpailun jälkeen seuraavana viikonloppuna järjestetään vanhassa kaupungissa paraati ja ihmiset pukeutuvat keskiaikaisiin pukuihin. Vanhan kaupungin kadut täyttyvät jo aikaisessa vaiheessa katsojista. Lisätietoja: l'Escalade


Hyvä Tietää



Sähkövirta: Sveitsissä on 220 W, mutta suomalaiset elektroniikkalaitteen vaativat adapterin, sillä sveitsiläinen pistorasia on tehty kolmelle piikille. Litteät suomalaiset johdot sopivat pistorasioihin.  
Maakoodi: puhelimella soitettaessa on +41  ja Geneveen 22.
Valuutta: Sveitsin frangi
Majoitus: Hotellitarjonta on laaja ja Genevestä löytyy jopa 13 kpl viiden tähden hotellia. 



Lähiseutu




Lavauxin viiniviljelmiä, Lutry



Kivoja päiväretkikohteita ovat Sveitsissä Lausanne, jota pidetään Olympialaisten pääkaupunkina, Unescon suojelemat upeat Lavauxin viiniviljelmät, Jazz-festivaaleista kuuluisa Montreux tai juustosta tunnettu keskiaikainen Gryeuren kaupunki sekä Callierin suklaatehtaat Brocissa.  

Ranskan puolella kiinnostavia kohteita ovat Mont Saleve-vuori, kaunis Annecyn kaupunki tai hieman pidemmällä Euroopan korkein vuori Mont-Blanc.



Kaunis Annecy, Ranskassa


2 kommenttia:

  1. Kiitos Geneven esittelystä, sain paljon tietoa matkaani varten

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kuulla, että löysit blogiini ja sait jutusta hyödyllistä tietoa! Mukavaa Geneven matkaa! Bon voyage!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.