keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Mikä ihmeen CERN?





Muutamia vuosia sitten luin Ilkka Remeksen kirjaa, jonka tapahtumat sijoittuivat CERN:iin. Lukiessani ihmettelin kovasti, että mikä tuo CERN oikein mahtaa olla??? Huomasin että minulla oli suuri sivistyksessä ja kirjan edetessä oli pakko ottaa selvää CERN:stä, Googlen avulla. CERN on lyhenne ranskan kielen sanoista ”Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire” eli Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus, muutaman kerran pääsin loistamaan tuolla tiedolla, mutta ei minulle kuitenkaan auennut mitä tuo organisaatio tekee. Kun muutimme tänne Sveitsiin törmäsin heti CERN:iin ensimmäisen suomalaisen ystäväni myötä, sillä hänen miehensä työskenteli CERN:ssä palomiehenä.




Tuon Remeksen kirjan vuoksi, CERN on ollut täällä Sveitsissä yksi ”must see”-kohteistani ja päätin järjestää sinne tutustumiskäynnin lasten koulun vanhemmille. CERN on yksi Geneven suosituimpia vierailukohteita ja sainkin tehdä paljon töitä, että onnistuin saamaan sopivan vierailuajan ryhmällemme. Vanhempien keskuudessa kiinnostus CERN:iä kohtaan oli suuri ja jouduinkin pariin otteeseen suurentamaan ryhmäkokoamme, joka onneksi onnistui ongelmitta.




Loppuen lopuksi meitä oli reilu 20 hengen ryhmä ja tutustumiskäynnin aluksi kuuntelimme yhdessä noin tunnin mittaisen esittelyn CERN:istä. Minulta meni moni tekninen tieto ohitse, mutta se ei haitannut, sillä oppaan innostunut asenne korvasi menetetyn tiedon. Esittelyn jälkeen menimme katsomaan kiinnostavaa 3D-videota ja sitten lähdimme bussikyydillä tutustumaan yhteen neljästä koeasemasta, jossa törmäytintä tarkkaillaan.






Kolmetuntinen opastus meni yllättävän nopeasti ja päässä pyöri kaiken maailman protonit ja neutronit. Opastuksen jälkeen menimme lounaalle CERN:in lounasravintolaan ja tunnelma oli erikoinen melkein kuin Remeksen kirjasta. 

Jäi minulle jotain mieleenkin, eli protonit kiertävät tuota maanalaista kehää noin 11 000 kertaa sekunnissa eli melkein valon nopeudella.




CERN 


Euroopan ydinfysiikan tutkimuslaitos on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista tieteen tutkimuskeskuksista. CERN:ssä tutkitaan perusfysiikkaa ja siellä yritetään selvittää miten universumi toimii ja miten se on muodostunut. CERN:ssä tutkitaan alkeishiukkasia ja hiukkaskiihdyttimien avulla yritetään selvittää mitä tapahtuu kun hiukkaset törmäävät. CERN:in laboratoriot  sijaitsevat Sveitsin ja Ranskan rajalla Meyrinin kaupungissa ja siellä työskentelee noin 10 000 tieteilijää yli 110 maasta.




CERN:ssä on mm. kehitetty World Wide Web, eli tuttavallisemmin WWW-sivut noin 20 vuotta sitten. CERN:in tutkijat Peter Higgs ja François Englert saivat hiukkasteoriastaan vuonna 2013 Fysiikan-nobel palkinnon. CERN on perustettu 1954 ja se täytti viime vuonna 60 vuotta, tutkimuslaitoksella on 20 jäsenvaltiota, Suomi liittyi jäseneksi vuonna 1991.




Sata metriä maanpinnan sisäpuolelle on rakennettu  ympyrän muotoinen tunneli, jossa sijaitsee LHC (Large Hadron Collider) hiukkaskiihdytin, jonka avulla voidaan tutkia universumia ja sen alkuperää. LHC hiukkaskiihdytin on maailman suurin atomien tutkimiseen rakennettu piiri joka on pituudeltaan 27 kilometriä. Hiukkaskiihdyttimellä on 10 eri tarkistuspistettä ympäri maaseutua. 

Tarkistupisteisiin pääsee tutustumaan ja sitä varten on kehitetty Big Bang-passi, jossa on 10 eri kohdetta. Big Bang-reitti on noin 54 km pitkä ja se kulkee Pays de Gexin ja Geneven kaupunkien alueella. Big Bang vihkosessa on tietoa eri tarkistuspisteistä. (Meyrin Sveitsi, Prévissin-Möens Ranska, Sergy Ranska, Échenevex Ranska, Cessy Ranska, Versonnex Ranska, Ornex Ranska, Ferney-Voltaire Ranska)




CERN:in maamerkkinä on suuri puinen pallo, jota kutsutaan Tieteen ja Innovaation maapalloksi ja se symboloi maa-planeetaa. Puinen pallon on noin 27 metriä korkea ja 40 metriä leveä ja iltaisin se on valaistu. Cerniin pääsee tutustumaan Sveitsin puolelta Meyrinistä. Cernissä on kaksi pysyvää näyttelyä ”The Universe of Particles”, joka on avoinna ympäri vuoden ma-la 10.00-17.00 sekä ”Microcosm” on avoinna ma-pe 8.30-17.30 ja lauantaisin 9-17.00.

Cernin fyysikot ja insinöörit tekevät opastettuja kierroksia englanniksi 10.30, näille kierroksille pitää varata paikka etukäteen. Opastettu kierros kestää noin 3 tuntia ja niitä järjestetään ympäri vuoden ma-la 10.00-17.00. (reseption@cern.ch)



1 kommentti:

  1. Hei, törmäsin sinun sivulle sattumalta kun olin hakemassa tietoja salaperäisestä Cernistä. Minua on ihmetyttänyt se mahtava laitos sekä hiukkaskiihdyttimen. Ynnä se valtava määrä tutkijoita eri maista. Avaruudessa eri luotaimet ovat suorittaneet ja suorittavat edelleen lähes samoja asioita tähtien välisissä hiukkas-"myrskyissä". Kuvittelisin että paikan päällä avaruudessa saadut tulokset voisivat olla tarkempia kuin maassa suoritetut kokeet. Protonien törmäyttäminen synnyyttää uusia hiukkasia jne. . . Toivottavasti laitos toimii rauhanomaisessa yhteisvaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa? Kiitos tästä mielenkiintoisesta kirjoituksestasi! Ystv.terveisin Owe Forssén

    VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.