torstai 1. helmikuuta 2018

Miksi Eduskuntatalossa on 14 pylvästä?






Tänään piti kirjoittaa aivan muista aiheista, mutta kun huomasin katsovani televisiosta Sauli Niinistön virkaanastujaisia, niin tuli elävästi mieleen viime marraskuinen vierailu Eduskunnassa, ihan keliä myöten, joten päätin vaihtaa pläniä lennosta.

Eduskunnan avoimien ovien päivä oli yksi Suomi 100 tapahtumien joukossa ja halusin ehdottomasti päästä käymään Eduskunnassa, sillä en ole siellä vielä koskaan käynyt siellä. Rakennus on juuri peruskorjattu ja ilokseni sain houkuteltua isäni mukaan. Hurautin kaupunkiin tuossa tuokiossa uudella metrolla, joka oli juuri avattu liikenteeseen edellisenä päivänä.

Vierailulla Eduskunnassa




Saavuimme Eduskuntatalon luokse ja huomasimme että jonon pää oli pitkälti Arkadiankadulla, keli oli ihan kauhea, todella tuulinen ja vettä satoi. Isäni olisi varmasti luovuttanut heti jonon nähdessään, mutta hän taisi jäädä minun mieliksi jonottamaan, kiitos isi! Jono kulki tappavan hitaasti ja surkea keli veti jonottajat ihan hiljaiseksi. Ihmettelimme jonossa miksi Eduskuntatalossa on 14 pylvästä? Mutta emme keksineet siihen vastausta. Ennen sisäänpääsyä oli mittavat turvatarkastukset kuten lentokentällä, joten ymmärrettävästi siihen kului aikaa, sillä ihmisiä oli todella paljon, tosin kuulemma paljon vähemmän kun edellisenä päivänä. Jonotimme loppuen lopuksi noin 1,5h ja lauantain jono oli kuulemma kestänyt reilusti yli kaksi tuntia.




Olisikohan syytä avata taloa kansalle hieman useammin? Miksei Eduskunta voisi olla auki kerran kuussa vaikka 1. Lauantaina tai syyskuussa Euroopan kulttuuriperintöpäivänä? En muuten pistäisi pahitteeksi jos vaikka Presidentinlinnaan pääsisi vierailemaan kun Sale ei ole kotona tai on lomalla, nämä vierailut voisivat kiinnostaa myös turisteja.

Vihdoin pääsimme sisälle Eduskuntaan ja olin aivan jäässä! Olin hieman yllättynyt että paikkoja sai kiertää itsekseen ilman opastettua kierrosta, tosin näillä kävijämäärillä se ei olisi ollut edes mahdollista. Huoneet ja ne tilat missä pääsi käymään oli kuitenkin rajattu tarkasti ja niiden luona oli henkilöitä kertomassa niiden käyttötarkoituksesta, monin paikoin mentiin jonossa eikä siinä kauheasti ehtinyt kysellä lisätietoja. Isäni on joskus nuorena työskennellyt Eduskunnassa ja hän tunsi entuudestaan joitakin tiloja, hänestä oli kiva nähdä tiloja uudemman kerran ja hän jäikin välillä jututtamaan oppaita ja minä käytin tuon tilaisuuden hyödyksi kuvaamiseen.




Ensimmäiseksi tutustuimme Eduskuntalon ja sen lisärakennusten pienoismalliin, sitten jatkoimme pääaulaan, jossa oli alkuperäiset Eduskuntasalin pronssipatsaat, jotka on korvattu jäljennöksillä. 









Kuljimme upeita marmoriportaita pitkin toiseen kerrokseen ja ensimmäiseksi näimme harmaan huoneen, joka on tarkoitettu naisille, huone oli hyvin pelkistetty. Kaikilla kansanedustajilla ei todellakaan ole huonetta Eduskuntatalossa, vaan suurin osa työskentelee Pikku Parlamentissa, josta on maanalainen kulku Eduskuntataloon. Seuraavaksi näimme Hallituksen kokoushuoneen ja arvata vain saattaa minkälaisia keskusteluita pitkän pöydän äärellä on käyty ja tullaan käymään. 






Seuraavana oli vuorossa puhemiehen ja pääsihteerin huone ja olipa kiva nähdä Eduskunnan puhemies Maria Lohela pöytänsä ääressä. Viimeisenä oli vuorossa puhemiesneuvoston kokoushuone ja se näytti hyvin arvokkaalta kaikkien muotokuvien kanssa. 








Sitten tulimme yhteen hyvin tärkeään paikkaan eli Eduskunnan kahvilaan ja siellä ne tärkeimmät päätökset taitavat syntyä. Sellainen kuhina oli tälläkin kertaa kahvilassa ja vapaita paikkoja oli vaikea löytää. Kahvilassa oli tarjolla oli Vironperän maustekakkua ja kahvia, tauko tuli tarpeeseen oli mukava istua hetki ja lepuuttaa jalkoja. Tuo kakku oli oikein hyvää ja olisin ostanut sitä kotiin vietäväksi, mutta viimeiset oli myyty jo aamupäivällä, mukaan lähti kuitenkin Eduskunnan teesekoitusta.








Kahvitarjoilun jälkeen pääsimme alas sinne ”the” saliin ja oli se kyllä huikea nähdä livenä! Pääsimme kävelemään salissa penkkirivien takana ja näimme koko komeuden näppäimineen päivineen. Siinä kului hetki ihmetellessä. 







Sitten saavuimme Valtiosaliin ja siellä oli monia tuttuja kasvoja, eri puolueet esittäytyivät ja heidän edustajien kanssa pääsi juttelemaan. Onnistuin näkemään nuo Eduskunnan kuuluisat hissitkin, mutta valitettavsti ne eivät olleet käytössä. Vierailu oli oikein onnistunut ja sisällä ei enää ollenkaan haitannut tuo surkea keli.










Tänään oli hauska TV:stä seurata Presidentin virkaanastujaisia, en tiennytkään että ne televisioidaan ja näytetään suorana. Olisin mieluusti ollut kaupungilla seuraamassa, mutta tosin keli oli tänään ihan kamala. Kun vierailimme Eduskunnassa, jonotimme siinä samassa kohtaa tuulessa ja tuiskussa, missä sotilaat tänään odottivat Ylipäällikön tarkastusta. 














Oli hauska nähdä tuo Eduskuntasali, joka oli ihan täynnä porukkaa ja miltä tuo aula näytti, kun Presidentti kulki siitä nimityksen jälkeen. Harmittaa että en ollut hoksannut koko tapahtumaa, se tuli jotenkin niin nopeasti vaalien jälkeen, että en ehtinyt reagoida siihen, tapahtuma olisi hyvin voitu järjestää huomenna, niin moni olisi voinut lakon vuoksi osallistua siihen.


Eduskuntatalo




Suomessa kansan valitsema Eduskunta päättää maan asioista, ensimmäiset Eduskuntavaalit järjestettiin vuonna 1907 ja tuolloin valittiin maailman ensimmäiset naisparlamentaarikot. Eduskunta kokoontuu Eduskuntatalossa, joka on valmistunut vuonna 1931 ja sen on suunnitellut arkkitehti Johan Sigfrid Siren.

Eduskuntatalo sijaitsee korkealla Arkadianmäellä, sen pääsisäänkäyntiin johtaa kuuluisat portaat (49kpl), julkisivu on graniittia ja sitä koristaa 14 pylvästä, rakennuksessa on kuusi kerrosta, rakennus on saanut vaikutteita kreikkalais-roomalaisesta arkkitehtuurista. Eduskuntaa laajennettiin  ja sen lisäosat valmistuivat 1978, vuonna 2004 valmistui sen lisärakennus Pikku Parlamentti, josta on maanalainen yhteys Eduskuntataloon. Eduskunnan viimeisin peruskorjaus valmistui syksyllä 2017. Itse en ole portaita laskenut, mutta sanotaan että niitä on 49, mitä tämä lukumäärä merkitsee?




Minua jäi vielä todella mietityttämään miksi rakennuksessa on 14 pylvästä?


12 kommenttia:

  1. En ole itsekään koskaan vielä ollut eduskunnassa. Mielelläni sinne menisin käymään, jos se jotenkin helposti onnistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, olisin mieluusti ollut opastetulla kierroksella, täysistuntoa voisi olla kiva päästä seuraamaan :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kurkistus kulissien taakse! Avoimien ovien päivät ovat kyllä kivoja. Täällä meillä on kerran vuodessa sellainen Open House -tapahtuma, jolloin pääsee mitä erikoisimpiin paikkoihin tutustumaan. Mieleenpainuvimmat ovat olleet ratsupoliisien hevostallit ja Riemukaaren ylätasanne. Tungokseen ja jonoihin saa noina päivinä kyllä varautua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En epäile hetkeäkään, että molempiin paikkoihin on tungosta sillä ne kuullostavat todella mielenkiintoisilta :) Toivon kyllä lisää vastaavia päiviä, mutta mielummin keväällä kuin syksyn myrskyissä....

      Poista
  3. Pääsin kuutisen vuotta sitten käymään Eduskuntatalossa työni puolesta erään kansanedustajan johdattamana. Vaikka taloa ei tuolloin oltu vielä remontoitu, oli ennen joulua tapahtunut vierailu silti sykähdyttävä. Mieleen jäivät aidot, varsin tuuheat joulukuuset käytäviltä sekä juurikin nuo hissit jotka eivät silloinkaan toimineet. ;)

    VastaaPoista
  4. Haha! The salin mkin haluaisin nähdä, mutta muuten on kyllä niin kuivaksn näköinen paikka että en ihmettele viime aikaisia päätöksiä :D

    www.anna-mariak.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas niin haluaisin käydä tuolla useammin lounaalla tai kaffeella! The sali olisi todella kiva nähdä, myös silloin kun siellä työskennellään...

      Poista
  5. Hieno, vaikuttava rakennus! Joskus olen päässyt tuolla vierailemaan ja silloin hissitkin toimivat. Taisin kyllä jänistää kyydistä, sen verran lujaa menivät. Pikkuparlamentti on myös ihan hieno sisätilojensa puolesta, siellä tuli vierailtua viime vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se yksi valtakunnan kuvatuimmista rakennuksista, joten kyllä se pitää nähdä! Tuo Pikkuparlamentti olisi kanssa hauska nähdä, kuinka modernit tilat kansanedustajilla tänä päivänä on. Voipi olla etten minäkään uskaltautunut hissiin, jos olisi ollut mahdollisuus...

      Poista
  6. Olen käynyt Eduskunnassa useinkin, mutta vain kerran ihan vain vieraillakseni siellä, enkä silloin nähnyt puoliakaan siitä, mitä sinä näit. Tulee Mieleen, että Helsingissäkin on asioita, mitkä on jäänyt näkemättä. Uusin on Töölön tulli, tiedätkös, yhä edelleen vartioi Mannerheimintietä kaksi harmaata kivitolppaa, vaan kukaan ei niitä huomaa.
    Olen kerran pyrkinyt eduskuntaan, vaan kansa valitsi toisin. Vaikka en henkilökohtaisesti siellä olekaan ollut nappia painamassa, olen sinne ollut lobbaamassa lakeja, joista toivottavasti sinäkin nautit. Sen lisäksi olen tavannut useitakin kansanedustajia. Jotenkin toivon, että Heimolan talo olisi vielä pystyssä ja eduskunta kokoontuisi siinä, niin se olisi enemmän keskellä kaupunkia, nyt se on omalla mäellään ja talokin on jotakuinkin ruma. Pilapiitäjän on ollut se helpompi piirtää kuin jokin Heimolan talo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, täytyypä ensi kerralla käydä vilkaisemassa nuo tolpat kun liikkuu Tullinpuomin kulmilla, ovat jääneet minultakin huomioimatta! Totta onhan tuo Eduskunta hieman irrallisesti rakennettu tuonne Mannerheimintielle, kun muut valtion tärkeät rakennukset sijaitsevat Senaatintorin kulmilla, toinen vaihtoehto aikanaan oli Tähtitorninmäki, mutta mielestäni tämä nykyinen lokaatio on kuitenkin parempi vaihtoehto. Heimolan talo olisi ollut varmasti hyvä sijoituspaikka sijaintisa puolesta, mutta rakennus ei tainnut olla tarpeeksi näyttävä, minä olisin tuolloin liputtanut säätytalon ja sen laajennussunnitelman puolesta :)

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.