tiistai 6. syyskuuta 2016

Tapahtui elokuussa, elämää Sveitsissä





Nyt on jo syyskuu ja arki on melkein alkanut, tuleva kuukausi onkin meidän perheessä muutosten aikaa. Eilen hyvästelin ystävät lentokentällä ja huomenna pakkaamme laukut ja lähdemme viemään Rosaa Englantiin, sitten alkaakin meidän perheessä totuttelu uuteen arkeen kolmen maan välillä, sillä myös Papin työpaikka on vaihtunut ja nykyinen sijaitsee Hollannissa. Haikeat on tunnelmat, mutta ohessa vielä katsaus todella helteiseen elokuuhun.



Elämää Sveitsissä






Helteet vaan jatkuvat ja tuulettimet käyvät kuumana, ihmiset hakeutuvat veden äärelle vilvoittelemaan, Geneve-järven ja Rhône sekä Arve-jokien rannat ovat suosittuja paikkoja, jonne perheet ja kaveriporukat kerääntyvät piknikille. Elokuu on perinteisesti lomakuukausi Keski-Euroopassa ja sen huomasi ainakin Genevessä, kaupunki oli täynnä turisteja ja paikalliset olivat lähteneet loman viettoon. Elokuu on tapahtumarikasta aikaa, silloin järjestetään useita festivaaleja ja  tapahtumia sekä kyläjuhlia. Juhlakauden aloittaa Sveitsin kansallispäivä kuun ensimmäisenä päivänä, jolloin monissa kylissä järjestetään erilaisia juhlia, puolessa välissä kuuta Sveitsissä vietetään Mi-étéä eli keskikesän juhlaa ja loppukuusta alkavat koulut.


Château de Prangins


Alppitorvet soivat Versoixin Féte de National-juhlassa 


Upea ilotulitus kruunasi kansallispäivän juhlan Versoixissa


Sveitsin kansallispäivää vietetään 1.8 ja tänä vuonna se oli maanantai päivä, joka tarkoittaa pitkää viikonloppua. Vielä on tuoreessa muistissa mitä tapahtui Nizzassa muutama viikko aikaisemmin kun vietettiin Ranskan kansallispäivää 14 Juilliet ja varmasti tämän myötä turvatoimia on lisätty. Sveitsin kansallispäivänä kansallismuseoihin pääsee ilmaiseksi sisään ja minäkin sain houkuteltua perheen lähetemään lähellä sijaitsevaan Pranginsin linnaan, jonka perusnäyttelyssä pääsee tutustumaan Pranginsin kartanon elämään 1700-luvulla ja Sveitsin historiaan ja kehitykseen 1750-1920 luvuilla sekä kartanon upeaan puutarhaan. Pranginsista on tekeillä oma postaus, joka on osa ”Linnasta Linnaan”- juttusarjaani. Illalla lähdimme katsomaan ilotulituksia ja sattumalta lähikylässämme Versoixissa järjestettiin iso tapahtuma, jossa oli musiikkia, ruokaa, juomaa ja tietenkin upea ilotulitus. 



Kk. 1.sunnuntai ja osa museoista on ilmaisia Genevessä, Penthesin upea kartano


Geneve Lake Festival ja liikkuvat vesisuihkut


Venäläinen nuorisoryhmä esiintyässä Geneve festivaaleilla


Geneven symboli Jet dÉau


Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina piipahdin pikaisesti Penthesin kartanon museossa katsomassa ”Rembrant Genevessä”-näyttelyä  ja jatkoin sieltä matkaa kävellen Geneve-järven rantaan, missä järjestettiin Geneven suosituin kesätapahtuma Geneve Lake Festival, josta voit lukea lisää täältä.



Matkailu ja nähtävyydet




Näkymät Roches de Naye vuorelta Geneve-järvelle



Viime kuussa olimme aika paljon kotosalla, mutta vihdoinkin koitti se hetki että pääsin käymään Montreuxin yläpuolella sijaitsevalla Roches de Naye-vuorella ja se ei todellakaan tuottanut pettymystä. Montreuxista lähti upea hammasratasjuna korkeuksiin ja ylhäällä oli upeat näkymät, upea Jardin Alpin- alppipuutarha sekä niitä ihania murmeleita. Tästä retkestä ja Roches de Nayesta tulossa postausta myöhemmin. 



Jardin Alpin- alppipuutarha


Näkymät Alpeille, Roches de Naye   




Martan Touhut



Sisustusvimma iskee aina syksyn tullen



Elokuussa alkoi jälleen kerran hirveä pesänrakennusvimma ja innostuin sisustamaan sekä raivaamaan kotia. Lieneekö syynä tyypillinen kesäkauden päätös ja valmistautuminen syksyn pimeisiin iltoihin, vaiko se että pesä tyhjenee… 



Ruokahävikkiä pienentämään meidän perheeseen tuli "ruokahaaste" 


Poika tuli kotiin Suomesta joka tarkoittaa sitä, että koulut ja arki alkaa, kun tein hänelle Suomi-kauppalistaa kävin samalla läpi keittiön ruokakaappeja ja mikä pettymys, kun huomasin jälleen kerran vanhentuneita tuotteita. Kehitin tähän ruokahävikki ongelmaan “ruokahaaste”-korin ja toivon, että sen avulla toivon saisimme tuon hävikin kuriin, ruokahaasteesta voit lukea lisää täältä


Annecyn brocante kk. viimeinen lauantai



Syksyisin täällä lähiseudulla järjestetään useita isoja “brocanteja” eli kirpputoreja, joissa myydään paljon erilaista vanhaa tavaraa, viime kuussa ehdin käydä Nyonin rantakadulla, Annecyssä sekä meidän vieraiden kanssa kävimme juuri viime viikonloppuna ihanassa l’Islen pikkukaupungissa, jossa oli suuri koko viikonlopun kestävä suuri tapahtuma. 



Patikointi




Patikointia Sveitsin ja Ranskan rajan molemmin puolin


Patikointia tuli harrastettua myös tässä kuussa ja kävin tunnollisesti  ”patikointi raamattuani” läpi ja sen myötä löysimme vastarannalta upean pienen Hermancen kylän. Talot olivat syötävän ihania ja rannalla oli muutamia viihtyisiä ruokapaikkoja. Patikointireitti kulki Sveitsin ja Ranskan rajan molemmin puolin, upeissa maisemissa viiniviljelmien poikki ja matkan varrella oli mahtavat näköalat Geneve-järvelle ja Jura-vuorille. 


Patikointia Le Rhône-joen varrella


Patikointia Geneven Satignyssä


Tein myös kivan patikan Satignyn viiniviljelmillä l´Allondon-joen tuntumassa sekä kuljin La Rhône-joen rantoja pitkin Loexin ja Le Lignonin alueella, patikoin myös omilla hoodeillani ja jatkoin Via Jacob-reitin kävelyä. Via Jacobia kävellessä olen päässyt tutustumaan lähikyliin ja löytänyt ihan uusia paikkoja. Eräänä päivänä eksyin vanhalle hautausmaalle ja löysin sieltä mielenkiintoisen hautakiven, johon pitää tutustua tarkemmin. 



Pyhiinvaellusreitti Via-Jakob ja Boygy 


Celignyssä tuli vastaan vanha hautausmaa ja mielenkiintoinen hautakivi


ParentTimen ensimmäistä tapahtumaa varten tutustuin erilaisten testiryhmien kanssa mm. Signal de Bougyn vapaa-ajan puistoon sekä pariin patikointireittiin St Cerguessa ennen kuin se oikea löytyi… 



Näkymät Signal de Boygystä


Maisemat St Cerguen vanhan Châteaun luota



Hevoset ja ratsastus




Tyytyväinen Fuxi-poni ja ratsastaja

Elokuu oli varsinainen hevostelukuukausi kävimme Rosan kanssa katsomassa lännenratsastus tapahtumaa Ginginsin kylässä, jossa yllätys yllätys, oli myös suomalaisia mukana kilpailemassa. Tuo lännen ratsastus oli ihan uusi laji minulle ja talli oli niin upea, että siitä täytyy tehdä myöhemmin ihan oma postaus. 

Lännenratsastusta Givrinsissä CS Ranch

Keskikesän juhlan aikaaan lähdimme Saignelegieriin, jossa järjestetään Sveitsin suurin hevostapahtuma. Marché Cocours- tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1897 lähtien ja siellä, jossa esitellään eri hevoslajeja sekä siellä järjestetään hevosmarkkinat. Keskikesästä ja Saignelegierin hevostapahtumasta voit lukea täältä. Fuxi ponin kanssa ollaan maastoiltu tiuhaan tahtiin helteistä välittämättä ja nyt ollaan saatu seuraakin Guina-rouvasta ja Sannista. 


Saignelegier ja Marche Concours- hevostapahtuma


Martta harjoittelee Snappaamista ;)


2 kommenttia:

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.