torstai 7. huhtikuuta 2016

Gurten, Bernin kaivopuistoViime viikolla teimme passimatkan Berniin ja perinteisen kaupunkireissun sijaan halusin tällä kertaa käydä katsomassa Berniä toisesta perspektiivistä. Suunnistimme hieman keskustan ulkopuolelle Waberniin, josta otimme furnikulaarin ja nousimme ylös Gurten-vuorelle. Gurten on suosittu virkistysalue Bernissä ja sieltä on upeat näköalat kaupunkiin. Odotellessamme furnikulaarin lähtöä, löysin asemalta Gurtenista kertovan esitteen ja huomasin että vuorelta lähtee useita patikointireittejä. Esitteen mukaan Gurten-Rundweg reitti kiertää koko alueen ja kulkee näköalapaikkojen kautta, reitti oli pituudeltaan 3,2 km ja merkitty helpoksi. En ollut varautunut patikoimaan, mutta toki halusin nähdä nuo kaikki näköalat vuorelta, joten päädyimme pieneen happihyppelyyn. Martan Matkassa © Gurten Martan Matkassa © Gurten näköalatorniMartan Matkassa © Gurten näköalatorniAloitimme reitin furnikulaarin luota ja ohitimme ravintolan, jonka jälkeen tuli näköalatorni. Viime aikoina olen kunnostautunut näihin korkeisiin paikkoihin, niin pakkohan sinne oli kiivetä, vaikka kävely noilla rautaisilla ritiläportailla hieman heikottaa. Kiipesin kuitenkin nuo kaikki 121 porrasta ja olihan sieltä upeat 360° näkymät Berniin, Alpeille sekä lähikaupunkeihin. Martan Matkassa © Näkymiä Alpeille
Martan Matkassa © Näkymiä Bernin keskustaanMartan Matkassa © Näkymiä Juralle ja BerniinMartan Matkassa © Näkymiä Spiegelin suuntaanMartan Matkassa © Näkymiä Juralle
Näköalatornin vierailun jälkeen ravintola houkutti ja päätimme ottaa hieman huikopalaa. Lounaan jälkeen lähdin kävelemään reittiä ja oikaisin sitä hieman ja jätin ylhäältä havaitsemani “tylsät” kohdat väliin ja suunnistin suoraan eri näköalapaikoille. Hieman oli sumua ilmassa ja Alpit eivät näkyneet ihan kunnolla, mutta kyllä näissä näkymissä silmä lepäsi. Testasin jokaisen näköalapaikan ja täällä jos joissain maailman murheet unohtuu, upeat näkymät ja linnut laulaa. Alueella on useita penkkejä, joihin voi jäädä istuksimaan ja nauttimaan maisemista tai grillailemaan. Paljon oli liikenteessä koiranulkoiluttajia, kävelijöitä, lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä, alamäkipyöräilijöitä, vahempia lasten kanssa sekä kotiäitejä kävelyllä rattaiden kanssä. Ihanat suuret viherkentät ympärillä ja oli hauska katsoa kun lapsilla oli tilaa leikkiä ja temmeltää. Löysin jopa kevään ensimmäiset valkovuokot!
Martan Matkassa © Huikeat näkymät terassilta


Martan Matkassa © Pakko oli kokeilla herkullista Röstiä!Martan Matkassa © Lounaan jälkeen takaisin Rundwegenille  Martan Matkassa © Mitkä maisemat!Martan Matkassa © Gurten näkymä AlpeilleMartan Matkassa © Tähän oli pakko pysätyä ihailemaan kirmaavia hevosiaMartan Matkassa © Näkymä AlpeilleMartan Matkassa © Gurten kuin kaivopuistoMartan Matkassa © Kevään ensimmäiset valkovuokotMartan Matkassa © Gurtenilta alas furnikulaarillaVirkistysalue toi mieleeni Kaivopuiston suuret viheralueet ja upea ravintolarakennus Kaivopuiston ihanan pitsihuvilan, jäin miettimään miten mahtavaa täällä olisi viettää Wappua!
Martan Matkassa © Bern


Martan Matkassa © Siinä se on uusi passi ja taas voi reissata...


Luulin että Suomessa on valtavat ruuhkat passin vaihtamisen kanssa, kun tänä vuonna menevät viimeiset 10 vuoden passit umpeen, mitä vielä, passi saapui viidessä päivässä kotiin! Taas vois lähteä reissuun…Gurten-vuoriMartan Matkassa © Näkymät ravintolalle näköalatornistaBernin lähin vuori Gurten on 858 metriä korkea, se sijaitsee kaupungista etelään ja vuorelta on upeat näkymät Alpeille. Virkistysalueella on näköalatorni, ravintola, lasten leikkipaikka, miniatyyri rautatie, grillauspaikka ja monenlaista muuta toimintaa sekä sieltä lähtee useita patikointireittejä. Alueella järjestetään vuosittain Gurten musiikkifestivaali. Vuori on autoton ja sinne pääsee patikoiden tai Wabernistä Furnikulaarilla, Waberniin pääsee keskustasta junalla tai bussilla.
Martan Matkassa © Gurten patikointireittejä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti