torstai 8. lokakuuta 2015

Désalpe lehmien kotiinpaluu






Syksy saapuu ja laidunkausi loppuu, jolloin maatilan omistajat tuovat lehmänsä vuorilta alas takaisin kotitiloille. Viime lauantaina St Cerguen kylässä järjestettiin vuotuinen Désalpe-tapahtuma. Lähialueiden tilalliset pukivat karjansa kukkalaitteisiin ja ohjasivat ne upeana kulkueena laitumelta kotiin talven viettoon. Kylä sekä tiet vuorille ovat suljettu liikenteeltä ja ne on varattu nelijalkaisille. Joka vuosi désalpe tapahtuma kerää tuhansia katsojia ja samaan aikaan kylässä järjestään suuret markkinat sekä tarjolla on erilaista ohjelmaa. Markkinoilla on myynnissä paikallisia tuotteita käsitöitä, elintarvikkeita sekä ruokakojuista voi ostaa alueen erikoisuuksia. 



St Cergue Désalpe 2015

St Cergue Désalpe, takana laskettelurinteet


Lähdin fiilistelemään tapahtumaa, mutta tänä vuonna tiet olivatkin suljettu jo paljon alempaa kuin aikaisemmin ja ikäväkseni en päässyt katsomaan kulkuetta kotitilojen läheisyyteen. Kun kerran olin jo liikenteessä, niin päätin ajaa tapahtumapaikalle asti St Cerguen kylään kiertoteitä pitkin. Saapuessani lähemmäksi kylää autoja oli joka puolella ja jouduin jättämään omani aika pitkälle.



St Cergue Désalpe 2015

St Cergue Désalpe 2015

St Cergue Désalpe 2015

St Cergue Désalpe 2015

Kylässä oli paljon porukkaa, mutta pääsin kuitenkin näkemään useita kulkueita sekä ehdin nauttia musiikkiesityksistä. Piipahdin markkinoilla ja siellä oli myynnissä aivan ihania sipulilettejä, josta tulikin mieleeni, että täytyy tarkistaa millon Bernissä järjestetään vuotuiset sipulimarkkinat, jos vaikka tänä vuonna vihdoin pääsisi siellä käymään. 



St Cergue Désalpe 2015

St Cergue Désalpe 2015

Paikallisia käsityöitä

St Cergue Désalpe 2015

St Cergue Désalpe 2015

St Cergue Désalpe 2015

Nälkä alkoi painaa ja kaikki ruokakojut olivat ihan turvoksissa, joten päätin ottaa jotakin pientä suuhun pantavaa ja löysin erään vaunun joka teki hauskoja tikkupullaa muistuttavia leivonnaisia joiden nimi oli Cheminée Dorée suom. ”kultainen takka”. Leivonnainen on kotoisin Romaniasta, jossa se tunnetaan nimellä ”Kürtőskalács” ja se on erityisen suosittu unkarinkielisillä alueilla. 


Cheminée Dorée leivonnainen

Cheminée Dorée leivonnainen

Cheminée Dorée leivonnainen

Leivonnainen on kohotettu hiivalla ja maultaan se muistuttaa pullaa. Tuo tötterön muotoon pyöritelty leivonnainen on takan näköinen ja se on ollut jouluisin suosittu vieminen ja täytettynä sitä on annettu joululahjaksi. Leivonnaisen alkuperästä liikkuu erilaisia tarinoita, mutta ensimäinen tunnettu resepti on Transylvanialaisesta reseptikirjasta vuodelta 1784. Chéminee Doréeta on saatavilla makeana tai suolaisena, leivonnaisen pinta pyöritellään erilaisilla makeilla tai suolaisilla ”mausteilla” ennen paistamista. Minä valitsin omaan tötterööni mausteekseni kanelin ja se maistui todella hyvälle ja siitä tuli mieleen äiteen tekemä kanelipulla.



paras hampurilaispaikka evö

Kävellessäni autolle eteeni tuli Rando-burger, enkä voinut millään ohittaa sitä, vaan pakko oli mennä sisään vaikka siellä olikin pitkä jono. Kun harvoin tulee käytyä St Cerguen kylässä, niin olisi ollut rikos, jättää käyttämättä  tilaisuus hyväksi ja olla syömättä herkullista burgeria. Kotimatkalla satuin ajamaan yhden maatilan ohitse, jonka lehmillä oli vielä kukkakoristeet päällä. Lehmät makoilivat tyytyväisesti ja odottelivat pääsyä sisälle, pitkän ulkokauden jälkeen. 



Vihdoinkin kotona!

Ajelin Nyonin kautta kotiin ja sinne oli oli tuotu myös muutama lehmä kaupunkilaisille nähtäväksi. Nyonissa oli samaan aikaan suuret markkinat sekä viinijuhlat, jossa oli lähialueen viinintuottajia.  



Désalpe, citylehmät Nyonissa

Désalpe, citylehmät Neonissa

Nyonin viinijuhlat, Château de Nyon

Nyonin syysmarkkinat 2015

Nyonin syysmarkkinat 2015

Nyonin syysmarkkinat 2015



8 kommenttia:

  1. Vitsit mitä kukkalaitteita lehmillä on. Juuri keskelle tuollaisia tapahtumia tai juhlia olisi kiva päästä. Mahtaako muuten ne lehmät viihTyä sisällä? Varsinkin, jos ovat kovin ahtaissa kopperoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan mukava tapahtuma ja todellakin näkemisen arvoinen! Kukkalaitteet ovat todella upeita ja tapahtumassa on paljon ohjelmaa. Lehmät ovat vielä pitkään ulkona, mutta nyt ne tuodaan ylhäältä kesälaitumilta alas maatilojen luokse. Toki riippuu paikasta miten karjasuojat ovat tehty, paikka missä kävin ratsastamassa, siellä lehmät olivat vapaana navetassa.

      Poista
  2. Nämä Sinun juttusi Sveitsistä ovat usein niin maanläheisiä ja "maalaisia", etten tahdo tunnistaa sitä siksi työmatkojen Sveitsiksi, joka minulle on tutumpi. Mutta hienon tuntuinen tapahtuma - ja söpöjä lehmiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko kommentistasi! Lyhyellä työmatkalla saa varmasti erilaisen kuvan paikasta kuin paikasta, usein sitä menee hotelliin lepäämään raskaan työpäivän jälkeen ja miettii mistä saa ruokaa sen sijaan että tutustuisi kaupunkiin tai rientäisi erilaisiin tapahtumiin. Kun paikan päällä asuu pidempään on kiva tutustua paikalliseen kulttuuriin sekä perinteisiin ja käydä erilaisissa tapahtumissa.

      Poista
  3. Kaikenlaisia tapahtumia olet löytänyt. Tämä lehmäkulkue kuulostaa kyllä hauskalta. On hieno tapa juhlistaa maanviljelijöitä ja niiden tekemää työtä. :) Toivottavasti pääset sipulitapahtumaankin, niin kohta päästään kurkistamaan miltä siellä näyttää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kulkue on todella hieno, lehmät koristellaan upeilla kukkalaitteilla ja kellot kumisevat! Sipulitapahtuma jäi valitettavasti käymättä...

      Poista
  4. Mahtavia nuo lehmien kukkakoristeet. Hauskan kuuloinen tapahtuma muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin upeat! Kellojen kumina on kanssa todella äänekäs kokemus!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.