keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Geneven kaunis puutarha, Jardin Botanique


Jardin Botanique, GeneveConcervatoire et Jardin Botaniques

eli kasvitieteellinen puutarha


Ruusuja, lääkekasveja, eksoottisia kukkia ja vaatimattomia yrttejä, Geneven kasvitieteellisessä museossa on yli 16 000 kasvia. Alueella on värikkäitä kukkia ja eksoottisia lintuja sekä mini-zoo.

Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Nationsin kaupunginosassa ja se käsittää suuren alueen noin 28 hehtaaria ja siellä on yli 16 000 kasvilajia ympäri maailman. Kasvitieteellinen puisto on avattu vuonna 1904 ja sitä käytetään opetustarkoitukseen sekä se on paikallisten keskuudessa mukava käyntikohde ja ajanviettopaikka. Geneven Concervatoire et Jardin Botaniques on listattu maailman viiden tärkeimmän kasvitieteellisen puutarhan joukkoon.

Alun perin kasvitieteellinen puutarha sijaitsi nykyisellä Parc des Bastion puiston alueella ja puutarhan perusti ranskalais-sveitsiläinen kasvi-ja sienitieteilijä Agustin Pyramus de Candolle vuonna 1817.  Tilojen käydessä ahtaaksi uusi paikka löytyi Arianan (lasi -ja keramiikkamuseo) puutarhasta, joka tuolloin ulottui kartanolta järven rantaan asti ja aluetta kutsuttiin nimellä La Console.Kuva: Virpi Huttunen

Jardin Botanique, Geneve

Jardin Botanique, Geneve

Puutarha siirrettiin nykyiselle paikalle Nationsille vuonna 1904, mutta taloudellisista syistä puutarhan viherhuoneet jäivät aluksi Parc des Bastioniin, mutta ne siirrettiin myöhemmin Uskonpuhdistuksen muistomerkin alta pois. Parc des Bastionsilla on edelleen tänä päivänäkin yksi vanha kasvihuone joka toimii ravintolana. Uusia kasvihuoneita sekä talvipuutarhan suunnitteli arkkitehti Henri Juvet vuosina 1910-1911. Talvipuutarha siirrettiin myöhemmin nykyiselle paikalle rautatien ja Palais des Nationsin rakentamisen alta.

Puutarhan kokoelma lisääntyi Emile Burnatin tekemillä lahjoituksilla ja tänä päivänä puutarhassa on noin 6 miljoonaa kasvia. Kasvit ovat ryhmitelty, niiden lajikkeiden ja alkuperäisen ympäristön mukaan rauhoitetut kasvit, lääke-, hyöty-, kivi- ja puutarha kasvit, kukat ja eksoottiset kukat.


Jardin Botanique, Geneve

Jardin Botanique, talvipuutarha

Jardin Botanique, Geneve

Eläintarhan taloissa asustelee uhanalaisia lajeja, kotieläimiä, täplikkäitä peuroja, flamingoja,  ankkoja, sekä lintuhuoneessa asustaa eksoottisia lintuja, kuten papukaijoja sekä undulaatteja ja riikinkukot käyskentelevät vapaasti.


Jardin Botanique, eläintarha


Kuva: Virpi Huttunen


Puistossa viihtyy koko perhe, siellä on lapsille leikkipaikka, karuselli, ravintola ”La Pyramus” sekä puutarhan kaupassa myydään kirjoja, siemeniä, julisteita ja matkamuistoja ym.


Jardin Botanique, lasten leikkipaikka


Jardin Botanique, Ravintola La Pyramus


Sijainti: Chemin de L’Impératrice
Avoinna: ma-su 9.30-17.00
Sisäänpääsy: vapaa pääsy
Lisätietoja: Ville de Geneve


Vinkki!
Eläintarhan viereisestä uloskäynnistä vasemmalle lähtee kiva kävelyreitti Nationsin alueen muille nähtävyyksille. Mäen päällä tulee museo Chateau de Penthes, jossa järjestetään erilaisia näyttelyitä liittyen sveitsiläisiin maailmalla. Kävelyreitti jatkuu ohi Punaisen ristin museon, Palais des Nationsin eli YK:n päämajan, Ariana lasi- ja keramiikkamuseon ja päätyy Place des Nations aukiolle.

Reittiin voi yhdistää rantakävelyn joka lähtee talvipuutarhan vierestä, Route de Lausannen ali ja rantaa pitkin pääsee kävelemään kaupungin keskustaan asti. Rantareitti kulkee pitkin kaunista puistoa ja edessä avautuu upeat maisemat järvelle sekä Alpeille. Matkan varrella tulee vastaan Tieteenhistoria museo aurinkokelloineen, sekä mukava pysähdyspaikka terassi-ravintola Perle du Lac. Rantaa pitkin pääsee kävelemään keskustaan asti ja matkan varrella on paljon kiinnostavaa katseltavaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.