lauantai 13. joulukuuta 2014

13. luukku: 13.12. Lucian päivä






Valon juhlaa eli Lucian päivää vietetään 13.12 Pyhän Lucian muistoksi. Pyhään Luciaan liittyy monia tarinoita ja hänen kerrotaan syntyneen vuonnna 283 Syrakusan kaupungissa Sisiliassa, varakkaaseen aatelisperheeseen. Hänen isänsä kuoli varhain ja Lucia jäi vakavasti sairaan äitinsä Euthycian kanssa kaksistaan. Lucian äiti teki pyhiinvaellusmatkan Cataniaan, Pyhän Agathan pyhäinjäännöksille ja tarinan mukaan tämän jälkeen hänen äitinstä parantui ja Lucia kääntyi kristinuskoon. Lucia lahjoitti omat myötäjäisensä köyhille ja hänelle valittu sulhanen pettyi, kun ei saanutkaan myötäjäisiä ja ilmiantoi Lucian roomalaisille keisareille. Tuohon aikan kristittyjä vainottiin ja Lucian kohtaloksi koitui marttyyrikuolema 13.12.304. Lucia kuoli kaulaan kohdistuneesta miekaniskusta.




1300-luvulla lähtien on kerrottu tarinaa jonka mukaan, eräs mies oli rakastunut Lucian kauniisiin silmiin. Lucian sanotaan repineen silmänsä irti päästä ja lähettäneen ne rakastuneelle miehelle. Lucia sai uudet kauniimmat silmät Jumalata, eikä vieläkään hyväksynyt kosijaa niin tämä kostoksi lävisti Lucian miekalla. 

Tarinalla lienee vaikutusta siihen, että Luciasta on tullut sokeiden ja silmäsairaiden suojelija ja häneltä rukoillaan apua silmiin liittyvissä sairauksissa. Luciasta tuli Syrakusan suojelupyhimys ja hänen palvonta levisi nopeasti Sisiliasta muualle Italiaan. Lucia on yksi katolilaisten mekittävimmistä pyhimyksistä ja 1300-luvulla Pyhän Lucian muistopäivä 13.12, merkittiin pyhimyskalenteriin. Sanotaan että Lucian maallisia jäännökset siirrettiin Syrakusasta, Koillis-Ranskassa sijaitsevaan Pyhän Vincentiuksen luostariin Metzin kaupungin lähelle, mutta Lucian silmät olisivat Napolissa. Lucia kuvataan usein siten, että hänellä on kädessä tarjotin, jossa on hänen silmänsä ja toisessa kädessä palmunlehti.

Aikoinaan Lucian päivä 13.12 ajoittui vuoden pimeimpään päivään eli talvipäivän seisaukseen ja Lucian päivän yönä päivä alkoi pidentymään. Tämän vuoksi Luciaa sanotaan valon tuojana ja Suomeksi Luciaa kutsutaan nimellä Valotar.




Lucian-päivän vietto
Suomessa Santa Lucia mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1330 päivätyissä asiakirjoissa, mutta 1500 luvun alkupuolella uskonpuhdistus kielsi pyhimysten palvonnan. Lucian päivän juhlinta on tullut Suomeen Ruotsista, jossa sitä on juhlittu 1700-luvun puolen välin tienoilla. Aluksi päivää juhlittiin kouluissa ja yliopisossa, sillä päivä osui tuolloin koulujen syyslukukauden viimeiseen päivään. Kouluista Lucian-päivän juhlat siirtyivät pappiloihin sekä kartanoihin ja Lucia perinne syntyi nykymuotoonsa. Lucia-neito oli pukeutunut valkoiseen, päässään hänellä oli kynttiläkruunu ja hän tarjoili kahvia talon asukkaille vuoteeseen. Lucian päivän juhlita saapui Suomeen ruotsinkielisille seuduille, Porvoon lyseossa vietettiin Lucian-päivän tansseja ja Turun naislysyseossa ollaan vietetty Lucian päivän juhlaa vuonna 1898. Kodeissa Lucian päivänä perheen nuorin tytär pukeutui Luciaksi ja tarjoili aamiaista muille perheenjäsenille. Suomessa Lucian päivän vietto jäi Annan-päivän varjoon, jota vietettiin tuolloin 15.12.




Lucia-kulkue  
Lucia-kulkue on perinteinen Lucian-päivän tapahtuma ja Ruotsissa ensimmäinen Lucia-kulkue järjestettiin vuonna 1927 ja siitä kolmen vuoden päästä 1930, Suomessa järjestettiin ensimmäinen Lucia-kulkue Helsingissä. Lucian päivänä järjestetään keräys, jonka tuotto ohjataan erilaisia vaikeuksista kärsiville lapsiperheille. Ensimmäinen Lucia-keräys pidettiin Folkhälsanin toimesta vuonna 1949 ja seuraavana vuonna alettiin järjestää Lucia kulkuetta säännöllisesti Senaatintorilla. Kulkue lähtee Helsingin tuomiokirkolta ja Lucia laskeutuu portaita alas Senaatintorille, Lucia-hymnin soidessa. Lucia on pukeutunut valkoiseen ja päässään hän kantaa kynttiläkruunua. Suomessa monissa kaupungeissa valitaan Lucia-neito ja järjestetään Lucian-päivän kulkue.






Lucianpäivä lauantaina 13.12. klo 18
Perinteinen Folkhälsanin Lucia-kulkue lähtee liikkeelle Senaatintorilta. Lucian lisäksi valon kulkueessa voi nähdä tonttuja, hevosia ja museoautoja. 

Lucia kruunataan Tuomiokirkossa, minkä jälkeen kulkue lähtee noin klo 18 kiertämään Senaatintorilta Unioninkadun, Aleksanterinkadun, Mannerheimintien ja Pohjoisesplanadin kautta takaisin Tuomiokirkolle. Kulkue saattaa aiheuttaa viivästyksiä keskustan liikenteelle.




Lucia neito
Suomessa valitaan joka vuosi Lucia-neito ja neidon tehtäviin kuuluu hyväntekeväisyys sekä vierailut vanhainkodeissa, lastenkodeissa, sairaaloissa, vankiloissa, erilaisissa tapahtumissa ja Lucia vieraillee myös Presidentin luona. Suomen Lucian tulee olla yli 18 vuotta, kotikieli Ruotsi, tottunut esiintyjä ja hänen täytyy osata laulaa. Tänä vuonna 2014 Suomen Luciaksi valittiin Ahvenanmaalainen Vanessa Eriksson.





Lucian päivän leivonnainen


Ruotsissa Lucian-päivän herkkuja ovat Lussekatt eli Lucia-pulla, jotka ovat S-kirjaimen muotoisia kellertäviä pullia joissa on koristeena rusinoita. Pullataikina on värjätty sahramilla keltaiseksi ja sen sanotaan symbloloivan valoa, sillä aikaisemmin päivät alkoivat pidetyä Lucian-päivästä.  Toisen teorian mukaan sahramia on käytetty keskiajalla vuotavien silmien hoitoon. Lucia-pullia on leivottu jo Saksassa 1600-luvulla, mutta tuolloin pullat viittasivat Lucian sijaan Luciferiin, joka tuli jakamaan pullia kilteille lapsille ja sieltä on peräisin nimi Lussekatter.



Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.