maanantai 8. syyskuuta 2014

New Yorkin värikäs ja vilkas Chinatown




Chinatown oli minulle yksi New Yorkin MUST-kohteista, ajattelin että, jos minulla ei ole koskaan mahdollisuutta päästä käymään Kiinassa, niin ainakin olen nähnyt sen pienoismallin. Suurimmaksi osaksi katselimme Chinatownia Hop In, Hop Out- bussista, mutta teimme sinne myös pikavisiitin. Kadut olivat täynnä ihmisiä ja joka puolella oli tekstiä Kiinan kielellä sekä ympärillä lukuisia valomainoksia. Kadut olivat täynnä erilaisia myyntikojuja ja kauppoja, ravintoloita sekä lukuisia pieniä ruokakauppoja.

Canal Streetillä oli vieri vieressä turistikauppoja sekä edulliseen hintaan tuontitavaroita, matkalaukkuja, kopiovaatteita ym. sälää. Piipahdin muutamisssa myymälöissä etsimässä yhtä mieleistä hattua, jonka olin aikaisemmin nähnyt katukauppiaan myyvän, aina kun poistuin kaupasta henkilökunta huusi perääni alennettuja hintoja tuotteista, joita olin ohimennessä katsonut. Mietin mielessäni, jääkö noille kauppiaille mitään tuottoa noista tavaroista? ja minkälaisia mahtaa olla myyjien palkat? 

Toisen kerran piipahdimme Chinatownissa aamuvarhaisella, kun lähdimme neljän päivän bussiretkelle ja tapaamispaikkamme oli Chinatownissa. Jo aikaisin aamulla, kaduilla oli paljon kiireisiä ihmisiä menossa töihin tai avaamassa liikkeitä. Matkatoimisto, jolta olimme ostaneet retken oli ilmeisesti kiinalaisten omistuksessa, sillä tapaamispaikalla oli useita kiinalaisia oppaita odottamassa asiakkaitaan ja busseja. Meidänkin opas Brian oli kiinalainen ja neljän päivän ajan kaikki opastus oli Englanniksi ja Kiinaksi! Paljon jäi vielä nähtävää Chinatownista seuraavalle reissulle.

Näiden kokemuksien perusteella Kiina ei ole välttämättä ole minullle tulevien matkakohteiden Top Ten-listan kärkipäässä, mutta toki se kiinnostaa ja jään odottelemaan että voittaisin sinne matkan arpajaisissa. 

Täältä löytyy aikaisempi postaukseni New Yorkista, josta löytyy paljon tietoa kaupungista ja oli minulle isona apuna matkan suunnitteluvaiheessa. Lisää Lower Manhattanista voit lukea myös täältä (Lower Manhattan, Downtown ja tunnetuimmat nähtävyydet)




Chinatown


Chinatown on jo itsessään nähtävyys, sillä New Yorkin Chinatown yksi vanhimmista ja suurimmista Kiinalaisten yhteisöistä Aasian ulkopuolella. Chinatown sijaitsee aivan TriBeCan vieressä ja Manhattanin Financial Districtin pohjoispuolella. Chinatownia rajaa pohjoisessa, Broome Street, etelässä Worth Street, lännessä Lafayette Street ja idässä Allen Street. 





Ensimmäiset kiinalaiset maahanmuuttajat tulivat 1800-luvun puolivälissä kaivostyöläisiksi Kaliforniaan ja he olivat pääasiallisesti miehiä. Perheet eivät päässeet mukaan tiukkojen ulkomaalaislakien vuoksi ja miehet lähettivät palkkansa kotiin. Osa heistä palasi takaisin Kiinaan ja osa heistä muutti suurempiin kaupunkeihin. Kaivostöiden vähennettyä Kiinalaisia palkattiin mielellän tupakkatehtaisiin ja vaatetehtaisiin, sillä he tekivät työtä pienemmällä palkalla ja pidempiä työaikoja kuin valkoiset työntekijät. 

1870- luvulla kiinalaisia muutti paljon New Yorkiin ja he työskentelivät  pienellä palkalla ravintoloissa ja pesuloissa sekä asuivat slummeissa, jopa 5-15 henkilöä kahden huoneen asunnossa. Vapaa-aikana miehet pelasivat ja yhteisöön syntyi salaisia perheiden ylläpitämiä rikollisjärjestöjä, jotka lainasivat rahaa, kontrolloivat taloutta, tyttöjä myytiin orjiksi miehille sekä alueelle syntyi oopium-luolia, joissa harrastettiin prostituutiota. Perheiden välillä on ollut sotia ja jengitappeluita, mutta vuonna 1933 he solmivat rauhan. Maahanmuuttokiintiöiden poistuessa 1960-luvun lopulla, Chinatownin asukasluku kasvoi räjähdysmäisesti ja Chinatown alkoi levittäytyä Little Italyn alueelle. 

Kiinalaisyhteisössä asuu tänä päivänä noin 125 000 henkilöä, pääosin Kiinalaisia maahanmuuttajia, mutta myös muiden maiden kansalaisia. Chinatowniin tullaan usein kiinalaisen ruokakulttuurin vuoksi, sillä alueella on lukuisia ravintoloita eri Aasian maiden keittiöistä. Chinatown on kuin pala Kiinaa, tuoksut, kiinalaiset kyltit, buddhalaiset temppelit, myyntikojut ja kaupat sekä ihmisiä joka puolella. Chinatown ja Little Italy on listattu vuonna 2010 historiallisten alueiden listaan. 


Chinatownin kadut

East Broadway
Historiallinen naapurusto, johon uusimmat maahanmuuttajat pääosin Kiinan kaakkoisrannikolta ovat asettautuneet. Toreja, ruokaa.

Mott Street & Canal Street / Grand Street & Mott Street
Paljon tuoreita raaka-aineita, kalaa ja vihanneksia sekä lukuisia ruokakaupooja, joissa on Aasialaisia mausteita ja kastikkeita. 

Doyers Street
Katu oli aikaisemmin Chinatownin kaupallinen keskus. Siellä on 400 paikkainen teatteri, jossa esitettiin Kantonin Oopperaa. Kadulla on lukuisia partureita sekä Chinatownin ensimmäinen dim sum ravintola Nom Wah Tea Parlor, joissa pikkupurtavia nautitaan teen kanssa.

Baxter Street Between Canal Street & Bayard Street 
Pieni Vietnamilaisyhteisö ja lukuisia vietnamilaisravintoloita.


TAPAHTUMAT:



Lunar New Year eli Kiinalainen Uusi Vuosi

Kiinalainen Uusi Vuosi on kiinalaisen kulttuurin tärkein juhla ja suurin tapahtuma. Kiinalainen Uusi Vuosi eli keväänjuhla on vuoden pisin loma-aika ja tuolloin matkustetaan kotiin, viettämään juhlaa perheen, sukulaisten ja hyvien ystävien kanssa. Kiinalaista Uutta Vuotta vietetään tammi-helmikuussa riippuen kuunkierrosta. Kiinassa eri vuosista käytetään 12 eri eläimen nimeä (hevonen, vuohi, apina, kukko, koira, sika, rotta, härkä, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme), jotka toistuvat 12. vuoden välein. Tällä hetkellä (2014) vietetään Hevosen vuotta ja 18.2.2015 vuosi vaihtuu Vuohen vuodeksi. 

Uuden vuoden juhlan tarkoituksena on varmistaa onni tulevalle vuodelle ja kunnioitetaan esi-isiä. Juhlaan liittyy paljon erilaisia seremonioita sekä uskomuksia kuten esim. kodit siivotaan perusteellisesti ja huono onni lakaistaan pois jolloin uusi vuosi aloitetaan puhtaalta pöydältä. Kodit koristellaan punaisella ja kullanvärillä. Lahjojen antaminen kuuluu myös Uuteen Vuoteen, punaisissa kirjekuorissa (lai see) annetaan rahalahjoja, aikuiset lapsille ja esimiehet alaisille sekä talonyhtiössä asukkaat antavat punaisia kuoria henkilökunnalle. 

Lunar New Year on Chinatownin suurin tapahtuma ja sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Tapahtuma on laajentunut vuosien mittaan ja se on tällä hetkellä talvisin New Yorkin suurin turistinähtävyys. Tapahtuma houkuttelee ihmisiä eri puolilta Yhdysvaltoja ja ympäri maailman. Juhlaan kuuluu ilotulitukset, lohikäärmetanssit, kiinalaista kansanperinnettä akrobatiaa ja taistelutlajeja, musiikki- ja tanssiesityksiä, taikureita ja tietenkin ruokaa, pelejä sekä markkinoita. Juhlaan kuuluu näyttävä paraati, johon osallistuu noin 5000 henkilöä ja kulkue matkaa ympäri Chinatownia. Uuden Vuoden kulkueessa on tanssia, värikkäitä pukuja, rumpuja, musiikkia ja taikureita. 
  


NÄHTÄVYYDET:



Chatman Square
(Bowery, Doyers, East Broadway, St. James place, Mott, Oliver, Worth St ja Park Row katujen risteyksessä)

Sijaitsee kahdeksan kadun kadun risteyksessä ja sieltä on hyvä aloitaa tutustuminen Chinatowniin. Aukiolta lähtee useat keskeiset kadut, kuten Worth Street, joka menee Columbus Parkille, Mott Street, joka on yksi Chinatownin pääkaduista, historiallinen Doyers Street sekä East Broadway, jonka varrella toreja ja ravintoloita. 

Aukio oli suuri markkinapaikka, jossa myytiin tavaroita ja karjaa etenkin hevosia aina vuoteen 1820 asti. Nykyään alue on uusittu aikaisemmin siellä oli kapakoita ja tatuointipaikkoja ja aukio oli osa vahaa rähjäistä Five Pointin aluetta. Aukiolle pystytettiin vuonna 1962 muistomerkki hävittäjälentäjä Benjamin Ralph Kim Laun muistoksi, hän oli ensimmäinen kiinalais-amerikkalainen, joka kuoli palvellessaan maataan toisessa maailmansodassa. Aukiolla on myös Lin Zexun patsas, joka aloitti oopimumin vastaisen sodan. Aukion itälaidalla Chinatownin korkeimman rakennuksen Konfutse Plazan vieressä on Kungfutsen patsas.



Columbus Park
Puisto sijaitsee keskellä Manhattanin vanhinta ja pahamaineisinta aluetta Five Pointia. Puistoa reunustavat Baxter (entinen Orange), Mulberry, Bayard ja Worth (entinen Anthony) kadut. Puisto tunnettiin aikaisemmin nimellä Paradise Square ja se on nimetty myöhemmin Kristoffer Kolumbuksen mukaan. Puisto rakennettiin vuonna 1890, alunperin piristämään kurjaa Five Pointin asuinaluetta. 

Puisto on nykyisin viihtyisä virkistysalue, jossa pelataan pöytäpelejä, järjestetään ulkoilma tapahtumia ja pidetään festiaaleja sekä siellä voi harrastaa urheilua.  


Geroge Carlinin, Paradise Square maalaus vuodelta 1827 

Five Points
Entinen Five Pointsin naapurusto jakaantuu tänä päivänä länsi-etelä puolelta Civic Centeriin ja itä-pohjois puolelta Chinatowniin. Five points on viiden kadun risteyskohta Baxter (aik. Orange), Mosco (aik. Cross), Worth (aik. Anthony),  sijaitsee Columbus Parkin eteläpuolella ja se on viiden kadun risteyskohta. Teiden risteyskohdasta muodostuu kolmio, jota kutsuttiin aikaisemmin nimellä Pardise Park. 

Maahanmuuttajien määrän lisääntyessä Saksasta ja Irlannista, Five Pointin alueelle rakennettiin kaupungin ensimmäiset vuokrakasarmit. Alueen vieressä oli Collect Point -lampi, joka oli tärkeä juomavesien lähde, kuitenkin olutpanimot saastuttivat veden ja kaupunki päätti täyttää lammen. Täyttö kuitenkin epäonnistui ja lampi saastui, jonka myötä alueelle levisi sairauksia. Varakkaammat perheet muuttivat pois alueelta, heidän tilalle muutti vielä köyhempiä ja alue slummiintui. Sairaudet, jengit ja rikollisuus lisääntyi. Pahamaineninen Five Pointin alue on tullut tunnetuksi myös Martin Scorcesen elokuvasta "Gangs of New York".





Edward Mooney House
(18 Bowery Street / Pell Street kulma)
Bowery ja Pell katujen kulmassa sijaitsee Manhattanin vanhin asuintalo. Talon rakennutti lihakauppias Edwadr Mooney vapaussodan jälkeen vuonna 1785. Talo on myöhemmin toiminut mm. tavernana, kauppana, hotellina ja tänä päivänä  siellä sijaitsee pankki. Edward Mooney House on nimetty yhdeksi New Yorkin maamerkeistä vuonna 1966 ja vuonna 1976 se listattiin Yhdysvaltojen historiallisten kohteiden listaan. 





MOCA Museum of Chinise in America
(215 Centre Street)
Museo pitää yllä historiaa, kulttuuria sekä erilaisia syntyperäisten Kiinalaisten kokemuksia Ydysvalloista. Pysyvä näyttely kertoo kiinalaisten 100-vuotisesta historiasta Amerikassa ja esillä on esineistöä, Kantonin oopperapukuja, useita valokuvia sekä penkillä istuessa voi kuunnella minkälaisia kysymyksiä kiinalaisille maahanmuuttajille esitettiin, heidän saapuessa maahan. Museo on avattu 1980 ja se on Chinatownin suosituimpia nähtävyyksiä. 
Lisätietoja: MOCA




Mahayana Buddhist Temple
(133 Canal Street,)
Temppeli sijaitsee vastapäätä Manhattan Bridgeä ja Kultaiset leijonat vartioivat sen sisäänkäyntiä. Temppelin sisällä on kaupungin suurin Buddha-patsas, joka on 16 jalkaa korkea. Kultainen Buddha on yksi Chinatownin suosituimmista nähtävyyksistä. Temppeli on avoin yleisölle ja sisäänpääsy on ilmainen. 
Lisätietoja: Mahayana Buddisht Temple





Church of the Transfiguration

Kirkko on toiminut New Yorkin maahanmuuttajien kirkkona, jo vuodesta 1801 asti. Kirkko ja lähistöllä olevat asuintalot tuhoutuivat 1815  tulipalossa, mutta kirkko rakennettiin uudelleen. Kirkko sijaitsi Five Pointin alueella ja siellä ovat käyneet irlantilaiset, italialaiset ja nykyään kirkko on kiinalaisten käytössä. Tänä päivänä messuja pidetään englannin ja kantonin kielellä. Kirkko on nimetty yhdeksi New Yorkin maamerkiksi vuonna 1966 ja se on listattu Yhdysvaltojen historiallisiin paikkoihin vuonna 1980. (25 Mott Street)


OSTOKSET:


Käteistä kannattaa varata mukaan ostoksien tekemistä varten, sillä kaikissa kaupoissa ei ole mahdollisuutta maksaa luottokortilla.

Canal Street vilkas ostoskatu TriBeCan, SoHon, Little Italyn ja Chinatownin välimaastossa. Lukuisia ruokakojuja ja katukauppiaita jotka myyvät alkuperäisten merkkituotteiden kopioita laidasta laitaan. Poliisi järjestää alueella ratsioita, mutta harmaa talous kukoistaa. Alueella sijaitseva Five Point on ollut aikoinaan Manhattanin pahinta slummia jonka myötä elinolot ja kiinteistöjen arvot romahtivat. Canal Streetin länsipuolella on Holland Tunnel, josta on yhteys New Jerseyhyn



RUOKA:  


Chinatownissa on edustettuna eri Aasian maiden keittiöt, ruokapaikkoja ja kauppoja on tarjolla lähes jokaisesta Manner-Kiinan maakunnasta, Hong Kongista, Indonesiasta, Malesiasta, Thaimaasta sekä Vietnamista.




Katz´s Deli (205 East Houston St.), juutalaisten (1888) perustama deli-paikka, joka on yksi kaupungin kuuluisimmista. Itä-Euroopasta tullut delikatessen perinne on tänä päivänä osa newyorkilaista ruokakulttuuria. Delin pastramivoileivät ovat yleisesti tunnettuja. Ravintolassa on kuvattu elokuvan, Kun Harry tapasi Sallyn kohtaus, jossa on Meg Ryanin esittämä feikkiorgasmi.

Ice Gream Factory (Chinatown, 65 Bayard St.) joka päivä 11-22.30 
Jäätelömyyntiä vuodesta 1978 asti, valittavana 31 eri makua sekä eksoottisia makuja, litsi, butter, kidney-papu, vihreä tee ym.  


Lue lisää 

Ollaan NIIN New Yorkissa...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.