perjantai 22. elokuuta 2014

Vuosi takana elämää Sveitsissä, kakkukestin paikka





Niin se aika kuluu huomaamatta, vuosi sitten kun aamulla avasin silmäni, meidän Lausannen vuokra-asunnossa, mietin mitenköhän tämä tästä lähtee sujumaan?  Tänään kun avasin silmäni jäin miettimään, mitä kaikkea olemme vuoden aikana tehneet. Tässä siis sopiva aihe 100. Postaukselle! 



Lueskelin aikaisempaa postaustani Puoli vuotta Sveitsissä ja totesin että olen totaalisesti unohtanut alkuaikojen haasteet ja tuntuu että, nuo asiat olisi tapahtunut useita vuosia sitten. Viimeisen puolen vuoden aikana elämä täällä Sveitsissä, on rullannut omalla painollaan ja olemme päässeet normaaliin arkeen, kuten Suomessa. 

Asunto alkaa olla pikku hiljaa kunnossa ja sitten voikin aloittaa sisustamisen uudelleen ja vaihtaa huoneiden paikkoja sekä järjestystä. Lasten koulu on lähtenyt hyvin käyntiin, tytär pääsi IB-linjalle ja pojankin todistus oli suhteellisen hyvä, ottaen huomioon, että ensimmäinen vuosi takana opiskelua englannin kielellä. 

Minun oli alkuun tarkoitus etsiä täältä Sveitsistä osa-aikaista tai vaktiuista työtä matkailualalta, mutta äkkiä huomasin, ettei vastavalmistuneelle löydy töitä ja ainakaan, jos ei puhu Ranskaa tai Saksaa. Olen kuitenkin viihtynyt hyvin täällä ja keksinyt itselleni kaikenlaista puuhaa ja aktiviteettiä päivisin.



Mikäs meidän on täällä ollessa, keskellä Eurooppaa, hyvien yhteyksien varrella, upeissa Sveitsin maisemissa, jossa voi harrastaa monenlaista ulkoilua, urheilua, matkailua ja meilkein mitä vaan. Viime vuoden aikana kävimme ainoastaan pari kertaa laskettelemassa ja se on todella sääli, sillä vain puolen tunnin ajomatkan päässä meidän kotoota on aivan upeat rinteet, joita voi verrata Suomen Lappiin ja Alpeillekkaan ei ole pitkä matka. Tähän täytyy panostaa ensi talvena sillä, sitten on myöhemmin turha rutista, miksi ei tullut käytyä kun tuo oli mahdollista ja ääritapauksessa hankkia Suomesta käsin kalliita hiihtomatkoja. Talvella tuli kokeiltua lumikenkäilyä ja se oli todella mukava kokemus, joten ensi talveksi voisi vaikka hankkia omat lumikengät ja olla taas askeleen lähempänä Sveitsiläistymistä. Ympärillämme on myös aivan mahtavat patikointimahdollisuudet, vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitsee Jura-vuoret, josta löytyy lukuisia merkittyjä reittejä ja mahtavat näkymät Geneve-järvelle. Toinen merkki Sveitsiläistyisestä on se, että hankin jopa vaelluskengät itselleni ja huomenna mennään katsomaan sellaisia Papille. 




Olemme käyneet lähiympäristössämme erilaisissa tapahtumissa ja nähneet aivan uusia mielenkiintoisia asioita. Sveitsiläisiin perinteisiin kuuluu kesän lopussa laidunkauden päättyessä, lehmien kulkue "La désalpe", jossa kukkasin koristellut lehmät palaavat isot kellot kaulassa laitumelta kotitilalle. Joulukuussa Genevessä järjestetään suuri paraati "Fête de l'Escalade", muistoksi Geneven irtautumisesta Ranskan vallan alaisuudesta. Kävimme myös Ranskan puolella Andillyssä upeassa vuosittain järjestettävässä keskiaikaistapahtumassa.





Tähän mennessä olemme harrastaneet kotimaanmatkailua ainoastaan lähiympäristössä Geneve-järven alueella ja tarkoituksena olisi tutustua myös Sveitsin muihin kaupunkeihin. Minusta on kiehtovaa päästä tutustumaan Sveitsin eri alueisiin ja ihmettelemään minkälaisia eroja eri kielialueilla on. 

Positiivisin mielin siis lähdetään seuraavaan vuoteen :)








Bistrossa leivottiin tänään 1-vuotis synttäreiden kunniaksi Amerikkalainen juustokakku. Nappasin reseptin S-marketista lomaillessani koti-Suomessa ja reseptihän on tietenkin peräisin Yhteishyvä-lehdestä. Reseptissä käytettiin ranskan kermaa ja minä kun en tiedä, mikä on ranskankerman ja creme fraichen ero??? Meidän kaupasta yllättäen en löytänyt ranskankermaa, niin laitoin sen sijaan jotain paksumpaa kermanoloista nestettä. Täyte maistui hieman happamalta, joten lisäsin siihen vielä paikallista vaniljasokeria. Niin tai näin, niin kakku teki kauppansa ja maistui oikein hyvältä.


Amerikkalainen juustokakku





n. 12 annosta

200 g Digestivekeksejä
100 g margariinia

Täyte:

600 g (3 prk) maustamatonta tuorejuustoa
200 g (1prk) ranskankermaa
2 dl sokeria
2 rkl peunajauhoja
4 kananmunaa
2 rkl sitruunamehua
(vaniljasokeria)


Murskaa keksit. Sulata rasva. 
Sekoita rasva ja keksit tasaiseksi taikinaksi. 

Aseta leivinpaperiarkki irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle (halk. 24 cm). Taputtele taikina pohjalle ja hieman reunoille.

Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto, ranskankerma, sokeri ja 
perunajauhot tasaiseksi massaksi. 

Lisää joukkoon kananmunat yksitellen sekoittaen. 
Lisää sitruunamehu.

Kaada täyte vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa tunnin verran.

Ota kakku jäähtymään. Peitä kelmulla ja anna vetäytyä viileässä vähintään muutaman tunnin ajan ennen vuoasta irrottamista. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.