keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Lausannen Olympiamuseo





Vihdoin Lausannen Olympia-museo on avattu jälleen remontin jälkeen. Tällä viikolla oli vielä mahdollista päästä uudistettuun museoon ilman sisäänpääsymaksua ja ajattelin hyödyntää tämän tilaisuuden. Lausannessa Ouchyssä asuessamme kävelin usein museon puisto-alueelle ja katselin puiston patsaita sekä ihailin olympiatulta ja näkymiä Geneve-järven toiselle puolelle. Museon remontin aikana, museon edustalla oli museolaiva, jossa esiteltiin olympialaisia pienimuotoisesti sekä museokauppa. Nyt vihdoin pääsen tutustumaan museoon. Ouchyssa on tulevien talvi- ja kesä-olympialaisten laskuri, joka laskee päiviä, tunteja, minuutteja ja sekunteja seuraaviin olympialaisiin. 






Olympiamuseo perustettiin vuonna Lausanneen vuonna 1993 Juan Antonio Samaranchin aloitteesta. Uusi museo on 3000 m² ja se on puolet suurempi kuin aikaisempi museo. Uuden museon pysyvä näyttely on kolmessa eri tasossa, siellä on koulutushuoneita, 150 erilaista näyttöscreeniä, kokoelmiin kuuluu yli 1000 esinettä, museokauppa, ylimmässä kerroksessa näköalakahvila sekä ympäröivä puisto on uusittu. 

Puistossa heti ensimmäiseksi vastaan tulee Paavo Nurmen patsas, joka on kopio Helsingin stadionin edustalla olevasta patsaasta. 


 



Uusi museo oli mielestäni todella onnistunut ja se sopii kaikenikäisille. Siellä on sopivasti katseltavaa ja osastot ovat rakennettu todella hyvin, ottaen myös huomioon pienemmätkin vieraat. Kävijä pääsee halutessaan kokeilemaan ja tekemään erilaisia asioita sekä informaatiota saa helposti ja myös englannin kielellä. 

Seuraan toki olympialaisia, mutta en ole mikään älytön fani ja tämän vuoksi oli kiva huomata että näyttelyn myötä innostuin tulevista olympialaisista. Museoon käveltiin hauskasti liuskaa pitkin ylös ensimmäiseen kerrokseen ja sieltä sitten lähdettiin laskemaan alas pohjakerrokseen eli toiseen kerrokseen ja -1 kerros oli museon kolmas kerros. Tämä museo nousi heti minun Top10-listalle!






Museon ensimmäinen kerros oli omistettu Antiikin Kreikan Olympialaisille, Paroni Pierre De Coubertille, nyky olympialaisten historiaan sekä olympialaisten avajaisseremonioihin. Näitä oli esitelty todella kivasti erilaisilla äänitteillä, kuvanauhoilla seinäscreeneillä sekä kosketusnäytöillä. Esillä oli kaikki olympiasoihdut (myös Helsingin kisojen), kisamaskotteja, stadionien ja muiden rakennelmien pienoismalleja ja erilaisia kisavaatteita. 


 



Toisessa kerroksessa oli erilaisia kokoelmia urheilijoiden lahjoittamista kilpailuasuista ja välineistä sekä kosketusnäytöltä sai tietoa kyseisistä urheilijoista. Löytyipä sieltä Lasse Virenin juoksukenkä ja kerrottiin hänen kuuluvan "The Flying Finns"- joukkoon. Flying Finn eli lentävä suomalainen sanontaa on käytetty kansainvälisesti menestyneistä suomalaisista urheilijoita. Sanonta on saanut alkunsa Tukholman olympialaisista 1912, jolloin kestävyysjuoksija Hannes Kolehmainen juoksi Suomelle kaikkien aikojen ensimmäisen olympiakullan yleisurheilusta. Matti Nykänen ja Paavo Nurmi olivat muut suomalaiset jotka mainittiin nimeltä ja heihin yhdistettiin myös tuo sanonta "The Flying Finn"







Kolmannessa kerroksessa kerrottiin kisakylistä, kisojen järjestämisestä, doping-testauksista, terveydestä ja terveellisestä ruoasta sekä kuinka urheilijat valmistautuvat kisoihin. Tänne oli mielestäni kivasti rakennettu erilaisia pisteitä missä pääsi kokeilemaan erilaisia lajeja ja omia urheilun liittyviä ominaisuuksia. Kaikkien kisojen kulta-, hopea- ja pronssimitalit olivat esillä sekä Sydneyn kisojen palkintopalli. 

Ylimmässä kerroksessa oli kahvila, josta on upeat näkymät Geneve-järven toiselle puolella. Kesällä kahvilan terassi on varmaan suosittu paikka. Lopuksi tutustuin ulko-oven vieressä olevaan museokauppaan.


Olympialaisten historiaa 








Nykyaikaiset olympialaiset saivat alkunsa Paroni Pierre de Coubertin vuonna 1894 tekemästä ehdotuksesta, järjestää antiikin olympialaiset uudelleen. Ehdotuksen myötä perustettiin Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK), jonka pääsihteeriksi valittiin ranskalainen Paroni de Coubertin. Ensimmäiset Olympialaiset järjestettiin 1896 Ateenassa ja kisat olivat suuri menestys. Tuolloin kilpailtiin seitsemässä eri lajissa kun tänä päivänä kesäkisoissa on 26 eri lajia. 

Olympialaisten motoksi muodostuivat Paroni de Coubertin vuonna 1894 ehdottamat latinankieliset sanat citius – altius –fortius, jotka suomeksi tarkoittavat nopeammin -  korkeammalle -  voimakkaammin. Nämä kolme sanaa kannustaa urheilijaa antamaan kisassa parhaimpansa ja sen että tärkeintä ei ole voitto, vaan se että on yrittänyt parhaansa ja taistellut loppuun asti. 






Olympialaisten tunnuksena on valkoisella pohjalla viisi eriväristä rengasta, sininen, keltainen, musta, vihreä ja keltainen. Symbolin suunnitteli itse Paroni Pierre de Coubertin, jonka mukaan viisi rengasta kuvastaa kuinka olympialaiset yhdistää viisi eri mannerta ja symbolin kuusi väriä näkyvät kaikissa sen hetken (1931) kansallisissa lipuissa. 

Lippua käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1920 Belgian Antwerpenin kisoissa. Olympialippu on yksi maailman tunnetuimpia symboleita. 





Olympiatuli on yksi olympialaisten tunnuksista ja se otettiin nykyolympialaisten käyttöön, Berliinissä vuonna 1936. Olympiatuli on peruja Antiikin Kreikan olympialaisissa, jossa tuli paloi soihdussa koko kisojen ajan. Perinteisesti olympiatuli sytytetään Kreikan Olympiassa, heijastamalla auringonsäde peilin kautta soihtuun. Soihtua kuljetetaan viestinä kisojen isäntäkaupunkiin ja yksi avajaisten kohokohta on kun olympiatuli sytytetään kisapaikalla. Olympiatuli on jo matkalla Sotshiin jossa se sytytetään 6.2.2014 talviolympialaisten ajaksi. Sotshin olympiatuli lähti matkaan syyskuussa 2013 ja sanotaan että se on tähän mennessä talvikisojen historia pisin matka. Soihtua kantaa 14 000 ihmistä ja se kiertää yksistään Venäjällä 65 000 kilometriä. 

Muita olympialaisiin liittyviä symboleita ovat olympiahymni ja olympiamaskotit. Olympiahymni sävellettiin jo ensimmäisiin Ateenan olympialaisiin. Vuosien varrella muitakin hymnejä on ollut käytössä ja alkuperäinen hymni valittiin viralliseksi sävelmäksi vuonna 1958. Olympiamaskotit on otettu käyttöön vuonna 1968. Olympiakisat järjestetään neljän vuoden välein ja vuoteen 1992 asti talvi ja kesäkisat ovat olleet samana vuonna. Nykyään kisat ovat kahden vuoden välein. 

 





Tulevat talviolympialaiset ovat siis 2014 Sothsissa ja niiden kisaseremoniat alkavat 16 päivän 3 tunnin 42 minuutin ja 35 sekunnin kuluttua. Seuraavat talviolympialaiset ovat vuonna 2018 ja ne järjestetään Etelä-Koreassa Pyeong Changissa







Seuraavat kesäolympialaiset ovat 2016 Riossa  926 päivän 18 tunnin 42 minuutin ja 49 sekunnin päästä alkaa seremoniat. Rion jälkeen vuoden 2020 kesäolympialaiset järjestetään Japanissa Tokiossa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.