perjantai 21. huhtikuuta 2017

Vierailulla Sveitsin kellolaaksossa





Viime kuussa pääsin vihdoin käymään Espace Horloger kellomuseossa, joka sijaitsee Le Sentierin pienessä kaupungissa Jura-vuorten toisella puolella, Vallee de Jouxin laaksossa. Tuo museo on ollut pitkään mielessäni, mutta en ole saanut itsestäni irti ja lähteä käymään siellä, mutta kun huomasin että museossa on James Bond-aiheinen näyttely, ajattelin, että nyt viimeistään on käytävä siellä. Päätin järjestää sinne koulun ParentTime tapahtuman ja saimme kerättyä ryhmän joten varasin meille opastetun kierroksen museoon. Museon aukioloajat olivat meille haasteelliset, sillä sesongin ulkopuolella, museo on auki vain iltapäivisin. 


Time for "picnic"


Maisemien ihailua Jura-vuorten huipulla taustalla Alpit


Upeat Alppimaisemat


Suprise!


Mahtava picnic-lounas


Lähdimme liikenteeseen hieman aikaisemmin, jotta voisimme pitää matkan aikana lounastauon Jura-vuorten huipulla ja ihailla samalla upeita maisemia. Sveitsissä on monien ajoteiden ja patikointireittien varrella taukopaikkoja tai penkkejä, missä voi levähtää tai syödä eväitä, usein nuo paikat sijaitsevat, nähtävyyksien, upeiden maisemien tai näköalapaikkojen yhteydessä. Mekin löysimme upean taukopaikan, josta oli mahtavat näkymät Alpeille.


Sveitsi ja kellot mistä kaikki oikein alkoi?



Geneve, kukkakello


Meillä kävi todellinen tuuri sillä saimme oppaaksemme todellisen alan asiantuntijan, opas oli kotoisin Texsasista ja ammatiltaan hän valmistaa kellotauluja. Opas oli tullut opintojensa ohella tutustumaan kellon valmistukseen Sveitsin kellolaaksossa ja jäänyt sinne rakkauden vuoksi. Opas oli todella innoissaan aiheesta ja saimme tietää häneltä mielenkiintoisia asioita yleisesti kellonvalmistuksen historiasta sekä Sveitsin kellonvalmistuksen historiasta. Ikävä kyllä museossa ei saanut kuvata, joten tässä postauksessa on vain muutamia kuvia.



Kellonvalmistuksen historiaa Sveitsissä



Le Pont, Lac de Joux


Kautta aikojen ihmiset ovat etsineet tapoja mitata aikaa, ensin käytettiin erilaisia kalentereita, sitten erilaisia tarkkuusvälineitä ennen kuin alettiin mittaamaan aikaa tarkkailemalla päivänvaloa, ensimmäinen aurinkokello kehitettiin Egyptissä ensimminen aurinkokello vuonna 1450.

Kellonvalmistuksen historia Sveitsissä juontaa juurensa uskonpuhdistuksen aikaan 1500-luvulle, tuolloin Geneven alueelle tuli valtava määrä pakolaisia Ranskasta, protestantteja (Huguenot), jotka joutuivat kotimaassaan uskonsa vuoksi sorretuksi. Pakolaiset olivat vauraita ja heidän joukossa oli poliitikkoja, kultaseppiä, kirjailijiota, filosofeja ja he toivat mukanaan paljon tieto-taitoa.


Geneve, l'Horloge Fleur


Kristinuskon levitessä Geneve oli yksi uskonpuhdistuksen keskeisistä paikoista, Jean Calvinin johdolla piispa ajettiin pois kaupungista ja katolilaisen kirkon tilalle syntyi reformoitu kirkko, joka noudatti Calvinin oppeja. Yksinkertaisuus oli yksi kalvinismiin piirteitä, tämän vuoksi useiden katolilaisten kirkkojen seinä- ja kattomaalauksia peitettiin maalaamalla, tuolloin rikkautta ei saanut näyttää ja tämän vuoksi korujen käyttö väheni. Tiukan säännön vuoksi koruja ei ostettu ja kultaseppien työt väheni, kunnes he opettelivat uuden taidon ja korujen sijaan alkoivat valmistaa kannettavia kelloja. Aluksi kelloja valmistettiin Genevessä ja pian kellonvalmistus levisi Jura-vuorille missä maanviljelijät  alkoivat valmistaa kelloja ja niiden valmistukseen käytettäviä työkaluja sekä musiikkirasioita saadakseen lisätienestejä talven hiljaisina kuukausina. Myöhemmin kellonvalmistus levisi ympäri maata ja Sveitsistä tui 1800-luvulla maailman tärkein kellonvalmistaja.

Kellojen mekaniikka ja ominaisuudet ovat kehittyneet hurjaa vauhtia ja  sveitsiläiset kellot ovat kuuluisia korkeasta laadusta ja käsityöstä. Sveitsiläinen kelloteollisuus on joutunut kamppailemaan halpojen kellojen massatuotannon kanssa. Perinteisten rannekellojen käyttö on vähentynyt matkapuhelimien yleistymisen myötä, mutta viime aikoina kalliit merkkikellot ovat tulleet osaksi muotia ja pukeutumista.



James Bond-time


James Bond näyttely, Espace Horloger

Espace Horloger museossa on vielä muutaman päivän (23.4.2017 asti) nähtävillä James Bond aiheinen näyttely, jossa on nähtäviä erilaisia kelloja, joita on käytetty James Bond-elokuvissa. Kelloja on nähtävillä useista elokuvista vuosien varrelta ja samalla voi katsoa niitä elokuvakohtauksia missä kellot ovat näkyvillä. Pienessä näyttelyssä on kellojen lisäksi muuta Bond-elokuviin liittyvää rekvisiittaa ja kokeiltavia elokuvaefektejä. Valitettavasti näyttelyssä ei saanut kuvata.



Vallee de Joux


Vallee de Joux

Vallee de Joux on pieni kolmen kunnan muodostama laakso, joka jakaantuu 10 kylään ja siellä asuu noin 6200 asukasta. Alue on harvaan asuttu, siellä on paljon maanviljelystä ja käsityöläisiä. Kelloteollisuuden myötä alueella on useita kellonvalmistajia, brändejä ja tehtaita.



Le Sentier


Le Sentier, Vallee de Joux

Kylä sijaitsee aivan järvenpäässä ja sieltä löytyy näköalapaikka ”Tete du Lac”. Kellonvalmistus on kylän tärkein toimiala, kelloja siellä on valmistettu 1700-luvulta lähtien ja tänä päivänä siellä sijaitsee kellomuseo Espace Horloger, jossa pääsee tutustumaan kellonvalmistukesn historiaan. Le Sentier on Vallee de Jouxin alueen keskeinen kylä, siellä on jonkin verran kauppoja sekä urheilukeskus jäähalleineen


Espace Horloger




Kellomuseossa tutustutaan kellonteon historiaan, nähtävillä on useita historiallisia kelloja ja upeaa kellotaidetta sekä nykypäivän muotoilua. Museossa on ainutlaatuinen Albert Jeanin kellokokoelma, jossa on yli 200 kelloa, vanhimmat kellot ovat 1500-1800-luvulta ja ne on peräisin Saksasta, Italiata, Ranskasta ja Englannista, lisäksi kokoelmassa on nykyaikaisia kelloja, jotka ovat valmistettu Vallee de Joux-laaksossa. Museossa voi katsoa alueen historiasta kertovan upean 3D-elokuvan.

Osoite: Grand-Rue 2, 1347 Le Sentier

Lisätietoja: www.espacehorloger.ch



Sveitsin kellolaakso Vallee de Joux


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.