torstai 2. kesäkuuta 2016

Tunteikas toukokuu







Moni lukija on varmaan huomannut että viime kuussa blogissa on ollut  havaittavissa pienimuotoista radiohiljaisuutta ja suurin syy tuohon hiljaiseloon selviää varmasti ensimmäisestä kuvasta, mutta tässä tulee hieman päivitystä mitä muuta Martan Matkassa on tapahtunut viime kuussa. 

Toukokuu on aina ollut yksi suosikki kuukausistani, sillä se on ihan kesän kynnyksellä ja pian alkavat ansaitut ja odotetut kesälomat, joita on suunniteltu hartaasti vuoden pimeimpinä aikoina. Toukokuu käynnistyy mukavasti vappuriehoilla ja sitten alkaa paras tykitys Euroviisut, jääkiekon MM-kisat sekä äitienpäivä, jolloin saa olla huomion keskipisteenä ja pääsee valmiiseen aamiaispöytään. Kolme suurta tapahtumaa toukokuussa joiden ympärille kalenteri rakentuu. Monissa maissa toukokuussa on myös pari pitkää viikonloppua, kirkollisten juhlapyhien helatorstain ja helluntain myötä. Mekin pääsimme nauttimaan noista pitkistä viikonlopuista täällä Sveitsissä, tosin tällä kertaa vietimme aikaa enemmän kotosalla. Koulut loppuvat perinteisesti toukokuun lopulla tai kesäkuussa ja sehän on lupaus alkavasta lomasta. 


Madrid, Gran Via


Toukokuu alkaa siis vapusta ja sitä vietin tänä vuonna hieman erilaisissa ja vähän tunteikkaissa merkeissä entisessä kotikaupungissani Madridissa. Lähdimme ison tyttöporukan kanssa reissuun ja minä otin vielä muutaman extrapäivän lisää, sillä halusin päästä käymään paikoissa, jotka ovat minulle niin rakkaita. Odotin matkaa innolla, sillä oli kiva päästä näkemään noita tuttuja paikkoja, mutta ei se tuntunut samalta, reissusta jäi jotenkin hämillinen olo ja ehkä pienoinen pettymys, sillä se ns. aito Madrid on jotenkin näiden vuosien aikana muuttunut enemmän turistikohteeksi. Näistä reissuista en ehtinyt kuukauden aikana kirjoitella ollenkaan, sillä sen verran kova flunssa iski heti matkan jälkeen ja jouduin vuodepotilaaksi, mutta Madridista tulossa postauksia vielä kesän aikana. 





Sitten alkoikin jääkiekon MM-kisat ja seurasimme tiiviisti Suomen pelejä ja leijonat pelasivat aivan järjettömän hyvin. Ikävä vaan, että Suomen viimeinen peli, finaalissa Kanadaa vastaan taisi olla huonoin koko kisojen aikana. Näin jälkikäteen voi hyvin sanoa että, hopeaa tuli kuitenkin ja ihanaa että meillä on taas upeita nuoria pelaajia tulevaisuutta ajatellen. 





Ensimmäistä kertaa seurasin Euroviisuja interaktiivisesti eli chattailin muiden innokkaiden Ulkosuomalaisten viisufanien kanssa ja se oli ihan huisia, kommentointi oli niin kiivasta että itse viisut meinasi jäädä toissijaiseksi! Itse Euroviisuista jäi tosi kökkö maku suuhun, Suomella on ollut kisoissa mukana paljon huonompiakin kappaleita, kuin Shandjan ”sing it away”, joka oli oikeasti ihan hyvä, mutta silti se ei riittänyt finaaliin asti. Mä en halua lähteä sille linjalle että sanoisin ääneen, kuinka Euroviisuissa ”ei laulu tai esitys ratkaise voittoa” tai ”lopullinen sijoitus olisi ennalta määrätty”, mutta tämän vuoden Euroviisujen ääntenlaskennasta en pitänyt ollenkaan ja Suomen Euroviisu-juontaja oli kyllä aika onneton. Ensi vuoden Euroviisuja ajatellen muutama ehdotus, voisiko vaikka Antti Tuisku mennä edustamaan meitä? Tai pyydetäänkö ihan suosiolla Ruotsilta apuja, kuten monet muut maat tekivät tänä vuonna ja pääsivät finaaliin… 






Toukokuussa vietetään museoviikkoa ja viikon yksi kohokohta on ”museoiden yö”, jolloin museot ovat auki pitkään. Monena aikaisempana vuonna olen halunnut osallistua tapahtumaan ja tänä vuonna päätin käydä katsomassa minkälaisesta tapahtumasta on kyse. Lähdin tuttavani kanssa Geneveen ja vierailimme muutamassa museossa Jean-Jaques Rousseaun kotimuseossa (Maison de Rousseaussa), St Pierren Katedraalin alla sijaitsevassa Arkeologisessa museossa (Site Archéologique de la Cathedrale) sekä pikaisesti piipahdimme museossa joka kertoo uskonpuhdistuksesta (Museé  International de la Réforme) tänne täytyy palata vielä paremmalla ajalla. Tapahtuma oli oikein mukava ja varmasti ensi vuonna uudelleen.







Ystäväni ravisteli minut hereille koomasta toukokuun alkupuolella ja muistutti että juhlavalmistelut valmistujaisia varten pitäisivät olla jo hyvällä mallilla, ai mitkä järjestelyt? Siinähän se loppukuu menikin… En osannut arvata kuinka haastavaa voi olla juhlien järjestäminen vieraassa maassa! Oli hankala löytää sopivaa juhlapaikkaa, joten päätimme pitää ne kotona, joka toisaalta oli hyvä ratkaisu ajatellen Suomesta tulleita sukulaisia. Toisaalta juhlien järjestäminen kotona asetti omat haasteensa, siivoamista riitti juhlia sekä yövieraita varten, pihan kunnostus, tarjottavat, astiat, keittiöapu sekä monta muuta juttua unohtamatta viimehetken stailausinnostusta.

Tiedättehän sen kun alkaa siivoamaan jotakin paikkaa, niin kohta huomaa kuinka likainen se viereinen kohta on? Minä lupasin hoitaa pihan kunnostuksen ja siihen keksinkin aika hyvän niksin, katso vaikka tuota seuraavaa kuvaa, mitä mieltä olet? Hommat hoitui aika vikkelään ja kiinnostuin kovasti meidän puutarhan hoitamisesta.


Tämä tehokolmikko sai pihan muutamassa tunnissa juhlakuntoon...


Tarjottavat aiheutti aluksi pientä päänvaivaa, sillä alkuun ajattelin tehdä niitä itse, mutta hylkäsin ajatuksen, sillä en ole ihan vielä sinut näiden paikallisten tuotteiden kanssa ja kun pitopalvelun rouva kertoi ettei ole paikalla juhlien aikaan alkoi paniikki hiljaa hiipiä, mutta onneksi sain hyviä vinkkejä paikallisilta leideiltä ja sain tilattua tarjottavat sekä Suomi-vieraat toivat pientä lisäystä juhlapöytään. Astiat tuottivat myös ongelmia, sillä olen aina vuokrannut ne tuttavien kautta ja täältä en löytänyt mistään vuokra-astioita, en halunnut kuitenkaan käyttää kertakäyttöisiä, onneksi ystävät auttavat hädässä! Kävin ryöstämässä muutaman keittiön ja sain aika kivan kattauksen, joka noudatti vahvasti sini-valkoista Suomi- ja Aalto-teemaa, harmi että unohtui kuvata tuo upea pöytä! 



Juhlavalmisteluja




Kun juhlien kaikki suuret linjat olivat hallinnassa, niin sittenhän voi aina keskittyä vähän ylimääräiseen kuten esim. stailaukseen, Rosan kanssa olemme pitkään halunneet vaihtaa alakerran väritystä hieman vaaleammaksi. Kun Suomi-vieraiden mukana tuli näppärä ompelija, niin iskimme siihen kiinni heti. Heitimme pois tummat verhot, jotka ovat toimineet enemmän kissojen ”liaaneina” kuin verhoina ja ompelutimme upeasta kankaasta valkoiset kapat. Vielä vaihdoimme ruokatuolien ja sohvan päälliset niin avot! Olimme todella tyytyväisiä lopputulokseen! Nyt kun koti on siisti ja stailattu niin siellä kelpaa olla ja ihailla. Keittiöön sain apuja ystävän tyttärestä, joka hoiti homman aivan mainiosti ja pääsin itse osallistumaan juhliin ja vähän liiankin hyvin, sillä unohdin kokonaan ottaa valokuvia muistoksi. Juhlat olivat oikein onnistuneet, mutta loppuivat liian nopeasti. 



Patikointia Denensistä viinitiloja pitkin Vufflens le Châteaun luokse



Juhlien jälkeen oli tiedossa taas tunteikkaita jäähyväisiä, mutta onneksi kaikki eivät lähteneet samaan aikaan vaan hieman porrastettuna eri aikoihin. Sateista huolimatta ehdimme näyttää uusille tulokkaille hieman paikkoja mm. Lausanne, Morges, Montreux, Lavaux, Geneve ja pari linnaa tuli nähtyä, erityisen innoissani olin vierailust Chillonin linnassa, joka on ollut pitkään toivelistallani. Täytyypä alkaa miettiä jos vaikka Martan Matkassa-alkaisi tehdä opastettuja kaupunkikierroksia ja retkiä lähiympäristöön, niin hyvin tuli kuulemma infoa. Miksiköhän? ;) Juttua riittää siis tälle kuukaudelle myös…



Montreux, Chillonin linna



Tunteikas toukokuu on lopuillaan ja jatkoa seuraa, sillä jäähyväiset ei jää ainoastaan sukulaisiin, vaan ulkosuomalaisena joutuu hyväksymään sen tosiasian, että aina keväisin joku tuttu on lähdössä. Tänä vuonna minun kohdalle osuu monet jäähyäiset, sillä monia hyviä ystäviä sekä useita tuttuja on lähdössä pois… 



10 kommenttia:

  1. Ihanat Suomi tyyliset kattaukset. Toukokuu meni nopeasti ja se on ehdottomasti upein kuukausi. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari :) Olin todella tyytyväinen kattaukseen, sen punainen lanka oli todella Suomi-teema ja huomasin että parilla Aalto-maljakollani jään ihan toiseksi varustelussa ystävieni kanssa, ihastuin todella muutamiin tarjoiluastioihin sekä maljakoihin. Tiedän kyllä mitä ostan seuraavan kerran Suomesta tai pyydän joulupukilta lahjaksi...

      Poista
  2. Olipa mukava, että saitte Suomestakin vieraita juhliin mukaan, se ei aina taida olla itsestäänselvyys meille ulkosuomalaisille. Internetille taas kiitos siitä, että lätkän MM-kisat, euroviisut (jäi itellä kyllä katsomatta) jne. ovat lähellä. Mukavaa kesäkuuta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin todella iloinen siitä että saimme vieraita Suomesta, vaikka kaikkia emme edes pystyneet majoittamaan. Juhlien aikana katsoin vieraita hymyssä suin ja ylpeänä äitinä mietin, kuinka lyhyessä ajassa tyttäreni on onnistunut luomaan tiiviin suhteen kaikkiin juhlavieraisiin. Toki jäimme kaipaamaan kaikkia niitä sukulaisia, ystäviä ja tuttavia, jotka olisimme voineet kutsua, mikäli juhlat olisivat olleet Suomessa...

      Oletko kokeillut VPN-yhteyttä Suomeen esim. F-Securen kautta? Kaikkien noiden TV-kaistojen ja muiden jälkeen se on ollut mielestäni oikein hyvä ratkaisu, sen lisäksi että olemme voineet katsoa Suomi TV:tä (katsomo, ruutu) niin se huolehtii myös virusturvasta. (tämä ei ole maksettu mainos, mutta saa toki maksaa...) Meille tuo jääkiekko on ihan ehdoton juttu ja tänä vuonna oli kiva seurata sitä suomalaisella selostuksella, eikä tarvinnut pelätä milloin lähetys katkeaa (ostimme myös maksu TV:n kuukaudeksi). Euroviisuja olisin katsonut todellakin mieluusti Suomen kanavilta, mutta tylsän juontajan takia vaihdoin brittikanaville, joka oli aivan loistava. Laita YV:tä jos haluat lisätietoja.

      Mukavaa viikonloppua ;)

      Poista
  3. Onpa siinä ollut touhua kerrakseen! Mutta varmasti samalla myös ikmuistoinen toukokuu.

    VastaaPoista
  4. Mä tuun heti sun kierroksille mukaan, kun niitä ilmaantuu ;) Oon niin laiska itse aktivoitumaan tässä lähialueen tutustumisessa :) Että tilausta kyllä olisi :)

    VastaaPoista
  5. Enemmän kuin paljon on mahtunut toukokuuhusi! Aloita ihmeessä opaskierrokset, koska innokkaat oppaat ovat matkailijalle usein tosi antoisia ja innostavia. Meillä on Milanossa alkamassa oma projekti, joka tarjoaa matkailijoille ja muille Milanossa kävijöille kaupunkiseuraa tyyliin "kun tuntuu siltä, että olet jo nähnyt kaiken Milanossa". Odotan sun postauksia Madridista, joka kaupunkikohteena kiinnostaa mua. Hyvää ja touhukasta kesäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna, kuulisin mieluusti lisää teidän projektista! En ole Milanosta varmaan nähnyt vielä mitään, mutta sitä voisi olla kiva kiertää jonkun paikallisen kanssa, tässähän voisi olla hyvin kehityskelpoinen idea ;) Juuri juttelin tyttäreni kanssa että olisi kiva käydä Milanossa... Laitan tässä kuussa varmasti juttua Madridista, postauksien suunnittelu jäi vähän vaiheeseen kekkereiden suunnittelun ohella...

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.