sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Muurien ympäröimä Murten






Passinhakureissulla pysähdyimme kotimatkalla Murtenissa, joka on vanha keskiaikainen kaupunki noin 30 km päässä Bernistä, Lausannen suuntaan. Jätimme auton muurin ulkopuolelle ja jatkoimme matkaa kävellen, saavuimme vanhaan kaupunkiin, joka oli aivan uskomattoman kaunis. Kaupunki toi erehdyttävästi mieleen Bernin, sillä sitä ympäröivässä muurissa oli vastaavanlainen kellotorni ja useat kävelykadut olivat rakennettu ns. Arkadeiksi eli kadut olivat katettuja ja sijaitsivat pylväsmäisesti rakennuksien alapuolella, joista oli pääsy kauppoihin ja ravintoloihin sekä niiden terasseille. 



Murtenin vanha kaupunki

Asuintalojen alakerrassa kulkee katettu katu

Luukusta voi päästä kauppaan sisään

Taustalla Murtenin kunnantalo

Lähdin kiertämään kaupunkia ja sattumalta löysin reitin jonka kautta pääsi kävelemään muurin vierustaa pitkin. Reittiä oli mukava kulkea ja vanha vallihauta oli saanut uuden ilmeen ja siellä oli upeita kukkia, puita ja pieniä viljelyksiä. Vallihauta päättyi linnan luokse ja sen viereen oli rakennettu pieni puisto, mistä oli aivan huikeat näkymät Murten-järvelle ja takana näkyivät Jura-vuoret. Istahdin penkille nauttimaan näkymästä ja samalla yritin hahmottaa kuinka upea tuo kaupunki on.



Murtenin vanha muuri ja upea vallihauta

Vallihaudan uusi käyttötarkoitus "keittiöpuutarhat"

Murtenin linna

Vallihauta päättyy linnalle

Jatkoin matkaa kaupunginportista sisään ja kurkkasin linnan sisäpihalle, mistä oli myös upeat näkymät kattojen yli alas satama-alueelle. Jatkoin kävelyä linnalta kadun päässä sijaitsevan kirkon luokse ja matkan varrella oli aivan uskomattoman kauniita ja viehättäviä rakennuksia. Huomasin hauskan Brocanten eli vanhojen tavaroiden sisustusliikkeen, joka toimi myös kahvilana eli periaatteessa, kaikki esillä olevat tavarat olivat myynnissä. Olisin mieluusti jäänyt kahville, mutta täytyi lähteä metsästämään Papia ja etsimään ruokapaikkaa. Kahvilasta lähti hauska katettu kuja pääkadulle ja kuja oli täynnä myytäviä tuotteita. Siellähän se Papi istuskeli terassilla ja hänellä oli tietenkin kädessään tuttuun tapaan leipäpussi sekä joitakin muita nyssäköitä…



Linnan sisäpiha

Kulkureitti alas rantaan

Murtenin ruskeat katot

Kirkko lähellä kaupungin Bernin porttia

Hauska kahvila-brocante

Näkymät kirkolta satama-alueelle

Kerrassaan aivan upea kaupunki, harmi että aikaa ei ollut enempää, sillä tuo Murtenin ranta olisi ollut kiva katsastaa…



Murten



Murtenin vanha kaupunki

Upea keskiaikainen kaupunki, jonka ympäri kulkee hyvin säilynyt muuri, ainoa Sveitsissä, jonka ympäri voi kävellä. Kaupungin itäpäässä on Berntor tai Bernin portti ja barokkityylinen porttitalo jonka kello on valmistunut 1712. Hauptgasse on pääkatu joka kulkee vanhan kaupungin läpi, kadun reunustalla on useita rakennuksia 1500-luvulta. Rakennusten alimmissa kerroksissa on kauppoja sekä ravintoloita ja ne ovat katettu pylväshallikäytävillä. Kaupungin länsipäässä on 1200-luvulta linna josta on upeat näkymät ruskeiden tiilikattojen yli järvelle ja Mount-Vullylle. Rannan tuntumassa kulkee kävelyreitti ja järvellä järjestetään risteilyjä sekä siellä voi harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. 

Murten sijaitsee Fribourgin kantonissa, Bernin ja Lausannen välissä, Murten-järven (Lac de Morat) etelärannalla, järvi on saanut nimensä Murtenin mukaan. Murten kuuluu järvialueeseen (District du Lac), joka on yksi Fribourgin kantonin seitsemästä alueesta. Murten on alueen pääkaupunki ja siellä asuu noin 8000 asukasta. Kaupunki on kaksikielinen, Murten (Saksa) ja Morten (Ranska), asukkaista äidinkielenään Saksaa puhuu 75% ja 14% Ranskaa. 


Historia



Linnan sisäpiha ja vartiotorni

Murten mainitaan ensimmäisen kerran 515 eaa nimellä Muratum, kaupungin perusti Zähringenin herttua Berchtold IV lännen linnoitukseksi 1159-1170. Herttua Berchtold IV kuoli vuonna 1215 ja Murten julistettiin vapaaksi keisarilliseksi kaupungiksi Saksan keisari Fredrik II toimesta. Vuodesta 1255 kaupunki on Savoyin keisarin suojeluksessa. Kaupungissa oli viimeinen suuri tulipalo vuonna 1416 ja kaupunki tuhoutui kokonaan, jonka seurauksesta se rakennetaan uudelleen kivestä. 

Burgundin herttua Kaarle Rohkea halusi laajentaa alueitaan ja ottaa haltuun Reinin vasemman puolen alueet perustaakseen Burgundin valtion. Herttua perusti suuren palkka-armeijan ja lähti sotaretkille. Kaarle Rohkea hyökkäsi Murteniin ja kärsi murskatappion taistelussa Berniläisiä vastaan, jotka saivat apuja Sveitsin valaliitolta. Kaarle Rohkea menetti 12 000 sotilasta ja hävisi sodan Sveitsin armeijaa vastaan 22.6.1476. Legendan mukaan viestinviejä juoksi 17 km Fribourgiin kertomaan uutista voitosta, ja saapuessaan kaupunkiin hän putosi ja kuoli uupumuksesta. Hänen uhrautumistaan muistetaan vuosittain Murten-Fribourg-juoksulla lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Taistelu on hyvin dokumetiotu ja sitä säilytetään historian museossa.

Vuodesta 1484 Murten oli kahden kantonin Bernin ja Fribourgin hallinnassa, kunnes 300 vuotta myöhemmin vuonna 1798 ranskalaiset ottivat kaupungin valtaansa. Napoleon antoi Murtenin Fribourgille vuonna 1803.


Nähtävyyksiä



Murten, muistuttaa Berniä ei ihme sillä kello on saman arkkitehdin tekemä 

Bernin torni


Bernin portti mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1239, torni tuhoutui täysin sodassa Kaarle Rohkean joukkoja vastaan. Vuosien saatossa kellotorni on rakennettu uudelleen useampaan otteeseen ja nykyinen kellotorni on vuodelta 1712. Tornin rakensi Bernin pääarkkitehtinä toiminut Niklaus Hebler, joka on uusinut myös Bernin kuuluisan Zytlogge-tornin. Kello soi tasatunnein.



Murtenin kaupungintalo


Kaupungintalo


Rakennus paloi vuoden 1416 palossa, se rakennettiin uudelleen 1748-50 ja sitä laajennettiin, kellotorni lisättiin rakennukseen vuonna 1816. 



Murtenin linnan ja vartiotorni

Murtenin linna


Alkuperäinen linna on rakennettu 1255 kreivi Savoy II toimesta ja nykyinen linna on valmistunut vuonna 1755. Linnan neliön muotoinen vartiotorni tunnetaan nimellä ”luegisland” ja sieltä on hallitsijat voineet seurata Murtenin taisteluita. Savoyn herttuan jälkeen linna on ollut Bernin ja Fribourgin haastemiesten asuinpaikka ja se on toiminut useaan otteeseen vankilana, sairaalana sekä kasarmina. Tänä päivänä linna on Fribourgin kantonin käytössä.



Vallihaudalla on kiva kävelyreitti

Vallihauta


Vallihauta on tänä päivänä upean näköinen, se on viljelykäytössä ja asukkaat voivat pitää siellä keittiöpuutarhaansa. Entisen vallihaudan reunalla kulkee polku, jota pitkin voi kävellä, muuria ympäröi 12 tornia, joista jokainen on nimetty tietyn tehtävän tai historiallisen aikajakson mukaan.  


Murtenin peruskoulu

Murtenin peruskoulu


Koulurakennus on Sveitsin vanhin ja sen on valmistunut 1836-39. Rakennuksessa on käytetty kaupungin muurinkiviä ja sen erikoisuutena on kolme sisäänkäyntiä tytöille, pojille ja opettajille. 

Morat-museo


Museo sijaitsee vanhassa myllyssä ja siellä voi tutustua alueen historiaan aina antiikin ajoista, Moratin taiseteluun. Museon perusnäyttelyssä on esillä useita esihistoriallisia löytöjä paikallisista kaivauksista sekä esineitä jotka liittyvät Burgundin sotaan.


Nidelkuchen


Murtenin kuuluisa kermakakku, joka koostuu viidestä eri kermakerroksesta, kakkua on valmistettu Aebersoldin leipomossa, jo kolmen sukupolven ajan.



Tapahtumia



Hauska kahvila-brocante, käytävä 


toukokuussa kevätmarkkinat / 1.8 Sveitsin kansallispäivän juhlat / Murtenin kaupunkifestivaalit / lokakuun 1. Sunnuntai Murten–Fribourg juoksukilpailu / marraskuussa St Martinin markkinat / joulukuussa joulumarkkinat


Murten ”3 järven alue”



Murten

Murten on alueen järvistä pienien ja sijaitsee alueen keskellä, aivan Vaudin ja Fribourgin kantonien rajalla, muita järviä ovat Neuchâtel ja Bienne. Kolmen järven alue sijaitsee tasangolla ja se on tunnettu vihannesviljelmistään etenkin raparperista ja parsasta, aluetta kutsutaankin  ”Sveitsin keittiöpuutarhaksi”. Lähiseudulla on useita  mielenkiintoisia  paikkoja, kuten Vully Sveitsin pienin viinialue, Avenches vanha Rooman Ajan kaupunki sekä Sveitsin ”Ypäjä” hevosista tunnettu, Vallon tunnetaan vanhoista Rooman Ajan mosaiikeista, Lacrusten paalutalot sekä alueella on opastettuja patikointireittejä viiniviljelmillä ja Kerzersin vihannesviljemillä.


36 kommenttia:

  1. En ollut aiemmin edes kuullut Murtenista, mutta vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta vierailukohteelta. Arkadit ja vallihauta kuulostaa kyllä niin kivalta - vanhoissa kaupungeissa vain on jotain mystistä tunnelmaa ja niissä on lähes poikkeuksetta todella kiva vierailla. Kävin muutamia viikkoja sitten Saksassa ja siellä muutamassa kaupungissa vierailtuani tuli tunne että keski-Eurooppaa ja sen vanhoja kaupunkeja ja niiden linnoja tulisi kyllä päästä kiertämään enemmänkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa täällä päin todella on paljon noita ihania pikkukaupunkeja joita voin vain ihmetellä jaihailla. Minäkään en ollut aikaisemmin kaupungista kuullut, eksyimme sinne vähän vahingossa. Kuvan perusteella väittäisin että se on otettu Bernistä, ellen olisi itse käynyt ja ottanut kuvaa tuolta. Linnat kiinnostavat minuakin todella paljon ja olenkin suunnitellut tekeväni postausta meidän lähialueen linnoista ja kartanoista.

      Poista
  2. Ihanat nuo mustavalkoiset siksak-kuvioset ovet ja ikkunaluukut, haluan myös! Hauska näin nuoruuteni hevosten parissa kasvaneena tietää tuo Sveitsin hevoskeskiö, onko se siis tuo Avenches?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssa ihmetellyt noita siksak-kuvioita ja yrittänyt ottaa selville mikä on tarina niiden taustalla vai onko vaan tuon ajan tyyliä koristella julkisivuja? Noita vastaavalla tavalla maalattuja ovia ja ikkunaluukkuja näkyy täällä useissa kylissä ja kaupungeissa! Postausta kirjoittaessa törmäsin usein Avenchesin yhteydessä mainintaan hevosista ja erilaisista kilpailuista, joten täytyy ottaa siitä enemmän selvää. Olen kuullut että Jura-vuorilta on lähtöisin Sveitsin oma hevosrotu, joka on kuulemma vastaava kuin Suomenhevonen, eli alunperin työhevoseksi jalostettu. Avenches on kanssa erittäin mielenkiintoinen kaupunki...

      Poista
  3. Näyttää ja kuulostaa kyllä tosi viihtyisältä paikalta. Minäkin jäisin mieluusti tuohon kahvilaan istumaan pidemmäksikin aikaa.
    Aivan uusi tuttavuus tämä paikka minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuossa kuppilassa piti hetki istahtaa ja vaan ihailla ympäröivää miljöötä ;)

      Poista
  4. Ikinä en Murtenista ole kuullut, mutta todellakin muistuttaa Berniä aika paljon! Bernistä tykkäsin paljon, ja Murten näyttää myös tosi kivalta paikalta :)

    VastaaPoista
  5. Aivan never heard -paikka, joten oli kiva lukea itselle uudesta paikasta :) Näyttää todella kivalta ja idylliseltä, voin kuvitella kuinka ihanaa tuolla on kesällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle myös uusi tuttavuus vaikka olen nimen tainnut joskus nähdä tienviitassa. Pakko käydä uudemman kerran, joko kesällä patikoimassa tai joulunaikaan markkinoilla ;)

      Poista
  6. Historialliset rakennukset ovat kyllä upeita ja luovat kivaa tunnelmaa :) Olisi mahtavaa päästä käymään tuolla! Näyttää niin idylliseltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuntuu kuin olisi toisella aikakaudella, sama fiilis tulee vanhoista puuhuviloista, kun vierailee Suomen upeissa rannikkokaupungeissa :)

      Poista
  7. Minua jäi huvittamaan erityisesti tuo huomio vallihautojen uudesta käyttötarkoituksesta: keittiöpuutarhana. Maa on luultavasti ainakin tarpeeksi kosteaa, ja saahan sillä näyttävän viheralueen linnan ympärille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vallihautoihin oli todella istutettu upeita kirsikkapuita ja magnolioita sekä siellä on paljon viljelyksiä ja ne näyttivät oikein mukavilta.

      Poista
  8. Vallan söpö pikku kaupunki - myös minulle entuudestaan tuntematon! Vaikuttaa juuri sellaiselta paikalta, jota on mukava kävelä ristiin rastiin ja jalkojen väsyessä istahtaa terassille nauttimaan kupponen kahvia ja fiilistelemään vanhanaikaista tunnelmaa. :)

    Titta / IKILOMALLA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tämä kylä on äkkiä käyty läpi ja siellä näytti olevan useita ravinteleita ja kesällä varmaan kivoja terasseja :)

      Poista
  9. Oh, kiva tiivis listaus lopussa nähtävyyksistä! Eurooppalaiset vanhat kaupungit ja niiden historia on aina mielenkiintoista, mutta tuo kahvila säväytti erityisesti! (P.S. etsin sinut juuri Instagramista ja aloin seurata: ensimmäinen matka Sveitsiin edessä kesäkuussa, joten kiva nähdä vähän kuvia ennakkkoon!) ***sateenmuru***

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nähtävyys saattaa olla tämän kylän osalta ehkä väärä sana, mutta itse saan aina enemmän paikasta irti kun tietää vähän historiasta :) Kahvila oli todella huikea ja kiva olisi päästä sinne ajan kanssa. Kiva kuulla että tulit seuraamaan minua Instassa, tervetuloa matkaan mukaan Sateenmuru :) Kerron mielelläni vinkkejä mikäli olet tulossa tänne Geneve-järven alueelle!

      Poista
  10. Murten oli aivan uusi tuttavuus, johon sait nyt kyllä sytytettyä kuumeen, sillä olen aivan heikkona linnoihin ja vanhoihin kaupunkeihin! Todella viihtyisän näköinen kaupunki, kiitos hyvästä vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit, olen kanssa heikkona noihin linnoihin nm. tänään juuri visiteerasin yhdessä lähialueen linnassa, pieniähän nämä meidän linnat on, mutta niissä on aina kiva käydä :)

      Poista
  11. Mulla on Sveitsin kokoinen sivistyksen aukko, en ole vielä päässyt Sveitsissä varsinaisesti käymään muuta kuin niin pienenä etten siitä mitään muista. Maa kyllä kiehtoo mutta näin budjettimatkailijana se on ollut vielä liian kallis. Ehkä Euroopan roadtripillä jos sellainen joskus toteutuisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ihmettele ollenkaan, mielestäni Suomessa ei markkinoida Sveitsiä juuri ollenkaan ainoastaan laskettelureissuja ja muut maat ovat paljon vetovoimaisempia. Toki tuo hintataso mietityttää, mutta täällä on paljon "ilmaista" tekemistä ja näkemistä historian ja luonnon näkövinkkelistä (oon tainnut tulla vanhaksi ;) ). Sveitsiläisetkin ovat kuulemma uskaltautuneet vuokraamaan asuntojaan airbnb:n kautta...

      Poista
  12. Jos olisit väittänyt varsinkin ensimmäisten kuvien olevan Bernistä, olisin uskonut! Olen ollut siellä vain päiväretkellä Montreux'stä, mutta juuri tuollaisena sen muistan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, jälkeenpäin kuin katselin noita yhteneväisyyksiä kaupunkien välillä, varsinkin tuon kyseisen kuvan osalta niin voisi todella luulla, että kuva on otettu Bernistä, mutta ei ole!

      Poista
  13. Enpä minäkään ollut aiemmin kuullut tästä paikasta. Sympaattinen kaupunki ja varmasti kesällä pääsee vielä eri tavalla oikeuksiinsa. Niinkuin nyt varmaan mikä tahansa paikka toisaalta :P.

    VastaaPoista
  14. Tässä olikin paljon vinkkejä! Sveitsissä olen käynyt vain pikaisesti, mutta täällä voisi olla kiva pysähtyä jollakin road tripillä. Näyttää mukavalta paikalta pieneen kävelyseikkailuun :)

    VastaaPoista
  15. Olipas kattava opas Murteniin! Itselle tuo osa Sveitsiä on harmi kyllä vielä tuntematonta. Toivottavasti tuonnekin päin tulee joskus mentyä.

    VastaaPoista
  16. Hyviä vinkkejä! Tällaisissa paikoissa sitä havahtuu aina ajattelemaan miten nuori Suomi on maana, ja miten paljon monilla muilla Euroopan mailla on historiaa ja kulttuuria takanaan. Mutta hienoa, että siitä historian siipien havinasta pääsee nauttimaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuota pitkää historiaa aina ihailen ulkomailla, mutta toki onhan Suomessakin paljon historiaa. Se että Suomessa on rakennettu paljon puusta, niin Ikävä kyllä moni rakennus on palanut tai tuhoutunut ja toisaalta harmittaa että usean kohteen olemassaolosta ei edes tiedä...

      Poista
  17. Kyllä minä kuulun samaan kastiin, kuin jokunen muukin; ikinä aiemmin en ole paikasta kuullut. Näytti ja kuulosti mukavalta ja vaikka tutustumisen arvoiseltakin, jos ei muun, niin niitten 'keittiöpuutarhavallihautojen' takia :)

    VastaaPoista
  18. Murtenista en ole kuullut, mutta Berniin on joskus tullut pysähdyttyä. Minulla oli pitkään tallessa kyseiseltä reissulta kovin minikokoinen puinen orava, mutta jossain vaiheessa se, ehkä sentin korkeutensa takia, onnistui häviämään. Jossain tuolla päin erikoisuutena olivat nuo puuhahmot.

    VastaaPoista
  19. Kiitos kaikille kommenteista! Murten on juuri yksi niistä lukuisista paikoista, joita löytää vasta kun kaikki perinteiset turistikohteet käyty useaan kertaan läpi ja alueella on asunut pidempään.

    VastaaPoista
  20. Tunnelmallisen näköinen paikka - niin kuin nämä Sveitsipostauksesi aina :-) Kiva oppia näiden historiaa vähän enemmänkin!

    VastaaPoista
  21. Ai että miten tunnelmallisen näköinen paikka, Euroopassa on kyllä paljon niin käsittämättömän söpöjä pieniä vanhoja kaupunkeja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aivan haltioissani näistä kaikista ihanista pikkukylistä ja en voi kuin ihmetellä miten mihin niistä on kiire ja stressi kadonnut???

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.