keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Pyhiinvalellusreitti Via Jakobi






Asuessani Madridissa espanjan opettajani kertoi minulle Camino de Santiagosta, joka on suosittu patikointireitti Galisiassa, Lounais-Espanjassa. Reitti tunnetaan Saint Jakobin eli Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreittinä ja sen päämääränä on Santiago de Compostelan katedraali, jonne Apostoli Jaakob on kuuleman mukaan haudattu. 


Kuva: Wikipedia, Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreittejä Euroopassa



Eva kertoi reitin olevan todella suosittu ja matkaa voi taittaa patikoiden, pyörällä tai jopa hevosella, ainakin osan matkaa. Reitin varrella on useita erilaisia  majapaikkoja ja pieniä ravintoloita, jotka tarjoavat pyhiinvaeltajille ansaitun lepohetken, suosittuja yöpymispaikkoja ovat edulliset retkeilymajat tai muut yhteismajoitukset. Matkan aikana tapaa useita osallistujia ja heidän kanssa tulee helposti juttuun. 

Noiden Evan kertomusten myötä tuo patikointireitti on kummitellut mielessäni pitkään ja olen ollut siitä erityisen kiinnostanut. Vain muutamia viikkoja sitten olin meidän kulmilla kävelyllä ja aloin tutkailla tarkemmin noiden tuttujen kävelyreittien viittoja ja ihmettelin niiden numeroita, kunnes tajusin että meidän kylän läpi kulkee Sveitsin Via Jakobi! Pari vuotta olen noita reittejä kulkenut ja sissus sentään olen siis kävellyt vanhaa pyhiinvaellusreittiä! Tuosta innostuneena kooklailin aihetta ja löysinkin siitä lisää tietoa…



Via Jakobi tienviitta löytyi ihan kotikulmilta




Via Jakobi



Kuva: Wikipedia, Via Jakobi Sveitsissä


Via Jakobi on Sveitsin läpi kulkeva pyhiinvaellusreitti, joka on jatkoa Ranskan Camino Francesille ja sitä kautta pääsee aina Espanjaan Santiago de Compostelaan asti. Sveitsin läpi kulkeva Via Jakobi pyhiinvaellusreitti on noin 450 km pitkä, reitin voi aloittaa Itävallan tai Saksan rajan tuntumasta, reitit yhtyvät Bernissä ja jatkuvat sieltä Lausanneen, ne kulkevat Genevejärven rantaa pitkin, Geneven kautta aina Ranskan rajalle asti. Saksasta alkava reitti kulkee Konstanz järven kautta ja Itävallasta alkava reitti kulkee Rorschachista. Reitti on jaettu 33 eri etappiin ja se kulkee vaihtelevassa maastossa, useiden kaupunkien läpi, matkan varrella on monia upeita nähtävyyksiä, vanhoja rakennuksia ja luostareita sekä maisemat ovat häkellyttävän kauniita. 


Via Jakobi Martan Matkassa



Pyhiinvaellusreitti kulkee Mies-kylän läpi 


Via Jakobin varrelta, Versoix


Minä päätin piristää omia arkikävelyitäni ja aloittaa Via Jakobin patikoimisen täällä Geneven suunnalla ja samalla tulee nähtyä uusia paikkoja. Meilläpäin sijaitsevat Via Jakobi patikointireitit ovat helppoja kävellä ja  ne  sopivat oikein hyvin talvikävelyyn. Ajattelin ensin kävellä täältä kotoota reitin alkupäähän Gevevessä ja sitten jatkaa matkaa toiseen suuntaan Lausannea kohti, matka edistyy hitaasti, sillä joudmme aina palaamaan melkein samaa reittiä takaisin, mutta kunhan tuo päivä tuosta pitenee, voisimme tehdä pidempiä kävelyitä ja käyttää vaikka junaa apuna siirtymisissä. Vauhtiin ollaan kyllä jo päästy sillä olemme siirtyneet jo Vaudin kantonista Geneven kantoniin! Ha ha meiltä on noin kilometri matkaa Geneven kantoniin… 



Via Jakobin varrelta Versoix-joki


Ensimmäisiä etappeja oli tutut kotikulmat (Mies-Versoix) ja samalla tuli selvitettyä miten tuo reitti kulkee täällä meilläpäin. Viime viikonloppuna jatkoin matkaa Versoixsista La Versoix-joen tuntumasta, joessa vesi virtasi kovalla vauhdilla viimeaikaisten sateiden jälkeen. 



Genthod



Genthod, Geneve


Kävelimme pikkuruisen Genthod-kylän läpi, jonka ihanat vanhat talot huokuvat menneitä aikoja. Kaupungista on ensimmäisiä mainintoja 1300-1400 luvulla Gentouz-nimellä. Genthod sijaitsee Versoixin ja Bellevuen välillä ja se ulottuu aina rantaan asti, missä on upea venesatama ja ravintola. Kaupungissa on Frank Mullerin kellotehdas sekä useita upeita kartanoita, jotka ovat listattu Sveitsin kansallisaarteiden listalle. Paluumatkalla tulimme kaupungin koiratarhan läpi ja en ole aikaisemmin nähnyt vastaavanlaista, koirilla ja niiden omistajille oli varattu isot tilat ja sieltä oli hulppeat näkymät, ihanaa idylliä varjostaa ainoastaan lentokoneiden melu.



Genthold, Frank Muller kellotehdas


Genthodin upea katedraali


Genthod


Genthod


Genthod ja uskomaton koiratarha 


Bellevue



Bellevue näköalapaikka


Genthod jäi taakse ja saavuimme upealle näköalapaikalle, jonne olen aikaisemmin pyöräillyt. Edellisellä kerralla näky oli todella kaunis viiniviljelmät olivat ruskan väreissä ja järven takaa pilkottivat upeat Alppien huiput. Näköalapaikka sijaitsee kaupungissa nimeltä Bellevue (kaunis näkymä, vapaasti suomennettuna) ja en ihmettele yhtään kaupungin nimeä.

Kaupunkilaisten asuttama Bellevue oli ennen osa Collex-Bossya, jossa suurin osa asukkaista oli katolilaisia maanviljelijöitä. Bellevue sijaitsee aivan Ranskan rajan tuntumassa, Geneve-järven rannalla, alue on suosittu ulkomaalaisten expattien keskuudessa ja sen lähistöllä on lentokenttä sekä useita kansainvälisiä kouluja. Bellevuen kaupunkiin tutustuminen jäi tällä kertaa kesken, joten siitä  sitten jatketaan seuraavalla kerralla.



Bellevue, kevät tulee ensimmäiset kukat 


Bellevue näköalapaikka lokakuu 2015




4 kommenttia:

  1. Joo, kyllä noin kauniilla reiteillä kelpaa patikoida. Asun minäkin periaatteessa pyhiinvaellustien varrella, suunnilleen 500 km:n päässä sinusta Alemagnessa eli Saksassa Reinin varrella. Noilta sinun kartoiltasi katsoen pitää erota Romontin kohdalta yhdystielle Bielin kautta Baseliin ja edelleen Reinin länsirantaa Straßbourgiin Ranskassa ja siitä Speyerin kautta Mainzin suuntaan Saksassa. Siitä löytyy minun asuinpaikkani 30 km Speyerin pohjoispuolella Rhein-Neckarin metropolalueelta.Jakobin tie Speyeristä Mainziin on merkitty viinimäkien kautta tunnuksin, mutta ajelen pikemminkin autolla viinimäkien reunoja ja ihailen ikkunasta maisemia. Minun asuinkaupunkini kohdalla vain arkeologit ja historioitsijat tietävät, mistä reitti on muinoin kulkenut. Nimistöön on sentään jätetty vihjeeksi "Armsünderweg" (Syntisparantie)ja "Pilgerpfad" ( Pyhiinvaelluspolku). Googletin ja huomasin, että olisi lyhempi matka kävellä Mies-kylään moottoriteitä myötäillen 450 km jalkaisin 94 tuntia. Nykyajan pyhiinvaellusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maisemat reitin varrellla on kyllä mahtavat ja voin vain kuvitella kuinka upeata on siellä Reinin jokilaaksossa! Täytyypä tutkailla täällä noita teiden nimiä, jospa niiden nimissä olisi viitteitä tuosta pyhiinvaellusreitistä, tosin reittejä on varmasti muutettu vuosien saatossa ja osa on saattanut jäädä rakentamisen alle...

      Poista
  2. Kiva kirjoitus. Tykkään patikoinnista, mutta en ole syvemmin perehtynyt pyhiinvaellusreittehin, tutkiskellut tosin. Juuri viime kesänä törmäsin jossain tuohon pätkään Lausannesta Geneveen. Vaikutti kiinnostavalta kun kulki lähes koko matkan järven rantaa myötäillen. Voisi olla tosi upea reitti kauniilla säällä. Varmasi muutkin taipaleet ovat hienoja. Pitäisiköhän pakata reppu keväällä.
    fani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikun reppu selkään! Lausannen suunnalla olen jonkin verran kävellyt ja voin todella suositella noita rantareittejä, ne ovat hyvin hoidettuja ja kulkevat upeiden kaupunkien läpi (Morges, Rolle, Nyon ym.), joissa riittää paljon katseltavaa. Tuolta Via Jakob-linkin alta löytyy muitakin Sveitsin kansallisia patikointireittejä, jotka kulkevat täällä Geneve-järven tuntumassa!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.