keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Martinpäivän viettoa Veveyssä





Foire Saint Martin, Vevey


Sveitsissä Veveyn kaupungissa vietetään joka vuosi marraskuun toisena tiistaina Foire Saint Martin -festivaalia ja tänä vuonna (2015) sitä juhlitaan jo 546 kertaa. Juhla juontaa juurensa keskiajalta, jolloin Savoyn herttua halusi olla oikeudenmukainen ja tahtoi että kaikilla Geneve-järven alueen asukkailla olisi mahdollisuus yhden päivän ajan myydä tuotteita, ilman että niistä täytyy maksaa veroa. Festivaalia vietetään sadonkorjuun jälkeen ja syksyinen tapahtuma kerää erilaiset tuottajat, myyjät, käsityöläiset myymään tuotteita sekä useita ruokakojuja joissa myydään erilaisten keittiöiden herkkuja. Festivaalien aikaan tori ja vanhan kaupungin ostoskadut täyttyvät erilaisista myyntipöydistä sekä ruokaständeistä. Festivaalien aikana järjestetään myös Saint Martinin hengessä ohjelmaa ja kaupungin läpi kulkee kulkue.



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey


Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey


Tänään oli koulusta ns. vapaata ja minulla kävi tuuri, sillä sain houkuteltua Rosan mukaani Veveyhyn. Tänäänkin keli oli aivan mahtava, aurinko paistoi ja asteita oli noin +20, vaikka on marraskuu. Saavuimme Veveyhyn ja tori oli täynnä erilaisia myyntikojuja, ruokaa, elintarvikkeita, käsitöitä, vaatteita, kenkiä, laukkuja sekä muita markkinakojuja.

Torin laitamille oli tehty suoja missä oli lehmiä, hevosia ja lampaita, jotka olivat aikaisemmin osallistuneet kulkueeseen. Kiersimme toria ympäri ja valehtelematta siellä oli yli sata kojua, joten katseltavaa riitti.

Torin laitamille oli tehty suoja missä oli lehmiä, hevosia ja lampaita, jotka olivat aikaisemmin osallistuneet kulkueeseen. Kiersimme toria ympäri ja valehtelematta siellä oli yli sata kojua, joten katseltavaa riitti. Otimme välillä huikopalaa ja sitten siirryimme vanhan kaupungin kaduille. Löysimme aivan ihania pikkuruisia sisustuskauppoja sekä mukavia pieniä elintarvikekauppoja ja aukion joka oli täynä kirpputoripöytiä.



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey


Otimme välillä huikopalaa ja sitten siirryimme vanhan kaupungin kaduille. Löysimme aivan ihania pikkuruisia sisustuskauppoja sekä mukavia pieniä elintarvikekauppoja ja aukion joka oli täynä kirpputoripöytiä. Pistäydyimme eräässä suosikki sisustusliikkeessäni ja siellä oli avian ihania juttuja mm. himoitsemani vanha Erikssonin lankapuhelin. Myyjä kuunteli meidän jutusteluamme jonkin aikaa ja kysyi olemmeko Suomesta? (Tässä kohtaa on sellainen emoji millä on isot pyöreät silmät) Jutustelimme myyjän kanssa ja hän kertoi olevansa Grönlannista ja me olimme Rosan kanssa aivan innoissamme sillä tapasimme aidon eskimon ensimmäistä kertaa, hän jopa puhuu inuiittiä! Keskustelimme myyjän kanssa tovin ja ehdimme jo kiistellä siitä, missä Joulupukki asuu Suomessa vai Grönlannissa. No vastaushan on tietenkin selvä, mutta raukkaparka luulee jotain ihan muuta, mutta vierailu liikkeessä oli yksi päivämme kohokohdista.

Aamupäivän Saint Martin kulkue meni meiltä ohi ja päätimme jäädä katselemaan iltapäivän kulkuetta, jossa eläimet lähtivät kaupungin keskustasta pois. Kulkueen etupäässä tepasteli järjettömän iso sonni, jota ohjaamaan tarvittiin kaksi ronskia miestä, seuraavaksi tuli lehmät, lampaat ja erilaiset kärryt. Lopuksi tuli soittokunta ratsain sekä muut ratsut ja hännän huippuna ihana poni, jonka “sydäntatuointiin” olin jo aikaisemmin ihastunut.



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey


Tapahtuma oli todella mukava ja siellä kului kokonainen päivä ihan huomaamatta ja jos olisin ollut etukäteen viksu, niin samalla olisin voinut hoitaa markkinoilla joulupukin hommia. Ensi vuonna ihan varmasti uudelleen!



Martinpäivä




Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey



Tänään 10.11 on Suomessa Martinpäivä ja sitä vietetään monissa Euroopan maissa Pyhän Martinuksen (St. Martin) kunniaksi, joka oli tunnettu köyhien ja sairaiden auttaja. Keskiajalla Martinpäivän aikaan oli viimeistään edellisen vuoden sato korjattu talteen ja vietettiin sadonkorjuujuhlia, tuolloin sovittiin uudet vuokrasopimukset ja palkollisille maksettiin palkat. Myöhemmin Martipäivänä on juhlittu uskonpuhdistaja Martin Lutheria joka syntyi 10.11  ja sai nimensä pyhän Martin mukaan. Protestanttisissa maissa Martinpäivää vietetään 10.11, joka viittaa uskonpuhdistaja Martin Lutherin syntymäpäivään ja katolisissa maissa Martinpäivää vietetää 11.11 joka oli Pyhän Martin kuolinpäivä. 



Pyhä Martti




Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey



Pyhä Martinus, suomalaisittan Pyhä Martti tunnetaan nimellä Martinus Toursilainen, hän syntyi vuonna 316 nykyisen Unkarin alueella. Martinuksen isä oli Rooman armeijan virkamies ja tämän vuoksi myös Martinuksen piti ryhtyä sotilaaksi, vaikka olisi mielummin ryhtynyt munkiksi. Tarina kertoo että Martinus olisi miekalla halkaissut sotilasviittansa ja antanut toisen puolen kylmissään olevalle kerjäläiselle. Kerjäläinen oli tullut Martinuksen uniin Kristuksena ja aamulla hänen viittansa oli taas kokonainen. Tapahtuman myötä Martinus kääntyi kristinuskoon ja hän pyysi vapautusta armeijasta, mutta joutui vankilaan sodan loppumiseen asti. Vapauduttuaan vankilasta Martinus aloitti pakanoiden kääntämisen kristiuskoon, auttoi sairaita ja köyhiä sekä opetti lähimmäisen rakkautta ja Jumalan sanaa. Martinus valittiin Rankassa sijaitsevan Toursin piispa ja hän toimi tehtävässään kuolemaansa asti. Martinus kuoli vuonna 371 ollessaan 81 vuotias ja hänet on haudattu Toursin kylään. Pyhä Martinus perusti ensimmäisen länsimaisen luostarin 300-luvulla sekä hän oli ensimmäinen länsimainen pyhimys, joka ei kuollut marttyyrinä.



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey



Keskiajalla Martinpäivää vietettiin sadonkorjuujuhlana, tuolloin syötiin ja juotiin hyvin, nautittiin muista satokauden antimista. Sadonkorjuusta alkoi uusi satokausi ja tuolloin sovittiin vuokrat sekä maksettiin palkat. Sadonkorjuun aikaan teurastettiin ne eläimet, jotka eivät kestäisi tulevaa talvea ja näin vältytään niiden ruokkimiselta, tämän myötä hanhesta on tullut Martinpäivän juhlaruoka. Toinen tarina kertoo, että Pyhä Martin olisi piiloutunut hanhitarhaan jottei tulisi valituksi Toursin piispaksi, mutta hanhien kaakatus olisi paljastanut hänet. 

Pyhän Martinpäivää juhlitaan Euroopassa eri tavoin ja Suomessa sen vietto on ollut vähäistä, mutta esim. Saksassa Martin Lutherin myötä, Martinpäivä on suurempi juhla. Useissa maissa Martinpäivän viettoon kuuluu oleellisesti erilaiset kulkueet ja kuvaelmat, jossa Pyhä Martin ratsastaa hevosella ja kohtaa kerjäläisen, kulkueessa on mukana lapset lyhtyineen, jotka tuovat valoa pimeneviin iltoihin.



Martan Matkassa © Foire Saint Martin, Vevey


4 kommenttia:

  1. Sveitsiläisten järjestelmällisyys myös kotieläinten kanssa on hienoa, kun eläimet tuodaan näytille tarvittaessa ja niihin suhtautuminen on luonnollista. Ihan vaan ostarillakin, esim. Aubonnessa Littoral Cenre Allamanissa on sekä pääsiäisenä, että Joulun aikaan vuohia ja lampaita ym. kotieläimiä näytilä. Ja viimeistään Geneven Les Automnales-messuilla eläimet ovat suuressa osassa näyttelyä. Ja hauskinta on, kuten kuvistasikin huomaa, eläinten jätökset lähtevät nopeasti pois kaduilta, siisteys on välillä aika painostavaakin Sveitsissä. Erinomainen kirjoitus ja kiitos kun laitoit faktatietoakin Pyhästä Martista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit postauksesta. Totta eläimet ovat mukana useassa tapahtumassa ja varmaan tämän vuoksi ne käytttäytyvätkin rennosti, viime vuonna joulun aikaan näin jopa poroja Morgesin joulumarkkinoilla. Kiva kun niitä tuodaan kaupunkilaisille näytille ja lapset pääsevät niitä katsomaan, en tiedä onko täällä vastaavanlaista kotieläitiloja mitkä ovat yleisölle avoinnai kuten Falkulla ja Haltiala Helsingissä sekä Rehndal Kirkkonummella, näissä me kävimme kun lapset olivat pieniä.

      Poista
  2. Jotenkin ihanan sveitsiläisen näköistä :) Hävettää myöntää, että tunnen maata Baselia lukuunottamatta huonosti, mutta nuo kuvat ovat jotenkin juuri sitä mitä aina kuvittelenkin sen olevan. Ihania kuvia, tuommoista pitäisi saada enemmän tänne Etelä-Ranskaankin. Kunnon kotieläintiloja on vaikea löytää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Vevey on yksi lukuisista upeista keskiaikaisista kaupugeista täällä Sveitsissä ja ei tarvii olla moksiskaan, en minäkään tiennyt maasta juuri mitään, ennen kuin tänne muutettiin, taisin jopa luulla Geneveä pääkaupungiksi ;) Kuvittelin että maisevat ovat suoraan PikkuHeidi-sarjasta ja että alppimajoja on joka puolella... Täällä meilläpäin niin Sveitsin kuin kuin Ranskan puolellakin on paljon maatiloja ja minäkin voin melkein kuulla lehmien kellojen soiton kotipihallani, toista se on siellä turistien täyttämällä Rivieralla, joutuu varmaan metsästäään maatiloja... :)

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.