perjantai 25. syyskuuta 2015

Sadonkorjuuta Lavauxin upeissa maisemissa





Ensimmäisen kerran kun vierailin Lavauxissa Alainin upealla viinitilalla, ihmettelin että voiko tämä olla totta? Maisemat olivat niin henkeäsalpaavat etten voinut uskoa silmiäni ja itse viinitila oli todella viihtyisä. Sitten se tunne, kun näin tuon meille katetun herkullisen aamiaispöydän, jonka antimista sain sain nauttia noissa huikeissa maisemissa. Olimme juuri muuttaneet Sveitsiin ja osallistuin tuolloin ensimmäistä kertaan kolun ”Parent Time”-ryhmän järjestämiin tapahtumiin. Vietin tuolloin todella upean päivän, maistelimme viinejä ja mieleeni jäi elävästi kun Alain kertoi, että viinitilalle voi tulla sadonkorjuun aikaan ”vapaaehtoiseksi” keräämään rypäleitä. Tuolloin päätin että haluan ihan ehdottomasti tulla sadonkorjuun aikaan keräämään rypäleitä, mutta jotenkin se aina vain jäi.

Päätimme tänä syksynä viininmaistelun sijaan järjestää vanhemmille sadonkorjuu tapahtuman ja samalla tarjosimme Alainille käsipareja avuksi. Saimme helposti kerättyä 15 hengen porukan ja odotin innolla tulevaa sadonkorjuuta. Ilmojen haltijat olivat puolellamme ja saimme upean aurinkoisen kelin, sillä sateen sattuessa olisimme valitettavasti joutuneet perumaan koko reissun. 

Saavuimme Alainin luokse ja taas kerran en voinut kuin ihastella maisemia. Alain toivotteli meidät tervetulleiksi ja kertoi että keräisimme alueelle tyypillisiä Chasselas rypäleitä, jotka ovat tänä vuonna erittäin makeita, sillä kesä on ollut todella lämmin. Otimme sakset ”saksipuusta” ja lähdimme viinitarhalle. Saimme Alainilta pienen opastuksen rypäleiden keräämiseen ja se ei todellakaan vaikuttanut vaikealta. Jokainen otti itselleen oman rivin ja aloimme kerätä rypäleita. Ei kestänyt kovin kauaan kun olin saanut jo ensimmäisen laatikkoni täyteen.



Martan Matkassa © Päivän työvälineet




Martan Matkassa © Työhön opastus




Martan Matkassa © Ensimmäinen laatikko täynnä


Puuhastelu oli todella mukavaa ja meillä oli mukana useita uusia vanhempia, joiden kanssa pääsi tutustumaan päivän aikana. Rypäleiden leikkaus onnistui muitta mutkitta, laatikot täyttyivät ja rivet tyhjenivät. Välillä piti pitää hieman taukoa ja kävellä, jotta paikat eivät jumiutuisi ihan kokonaan. Jätimme täydet rypäle laatikot rivien luokse, josta työntekijät noutivat ne, kun taas naapuritilalla helikopteri pörräili välillä hakemassa suuria rypälemääriä ja siirsi ne aika näppärästi paikasta toiseen, mutta pidemmän päälle meteli olisi kyllä pilannut  maiseman ja tunnelman. Säästyimme onneksi suuremmilta onnettomuuksilta ja työtapaturmilta lukuunottamatta muutamia leikattuja sormia. Meidän ryhmän lisäksi rypäleiden keräystalkoissa oli mukana pari herraa sekä häämatkaansa viettävä nuoripari Kiinasta. 



Martan Matkassa © Ahkerat työläiset




Martan Matkassa © Välillä voi pitää pientä taukoa ja nauttia maisemista




Martan Matkassa © Työn tulosta



Martan Matkassa © Naapurissa rypäleitä kuljetetaan kopterilla




Martan Matkassa © Martta työn touhussa


Kuva: Cardineau D. La Daleyn viinitila



Kolmen tunnin työskentelyn jälkeen alkoi olla jo kova nälkä ja lopulta työnjohtajamme tuli tarkistamaan tilukse ja saimme hyväksynnän, joten pääsimme lounaalle. Tulimme talon luokse ja siellä oli vanha rouva ohjaamassa meitä heti käsipesulle. Istahdimme ihanan aurinkoiselle terassille hetkeksi nauttimaan aperoa, joka oli tietenkin Chasselasta eli samoista rypäleistä tehtyä viiniä, mitä olimme tänään keränneet. Aperon kanssa oli tietenkin tarjolla “Feuillietés” leipätikkuja ja onneksi ehdin hoksata nuo Alainin tyttären tekemät herkulliset tikut, kaupan valmistikkujen sijaan… 



Martan Matkassa © Aperolla herkullisia leipätikkuja ja tietenkin Chasselas-viiniä




Martan Matkassa © Ansaittu lounas




Martan Matkassa © Rypäleistä puristetaan mehut ammattitaidolla



Aperon jälkeen menimme lounaalle ja tarjolla oli herkullista lasagnea sekä tietenkin talon omaa punaviiiniä. Ruoan jälkeen vanha herra esitteli meille, kuinka kerätyistä rypäleistä puristetaan mehut talteeen. Vastaavanlaisia puristimia olen nähnyt useissa kylissä koristeena tai osana kaunista kukka-asetelmaa sekä monilla viinitiloilla ja aina olen hämmästellyt sen käyttötarkoitusta, mutta nyt tämäkin selvisi. Lähtiessä saimme Alainilta palkaksi pullollisen Chasselas viiniä sekä rasiallisen herkullisia rypäleitä, kiitoksena päivän työstä. Olimme todella onnekkaita, että hän pystyi järjestämään meidän ryhmälle tämän tapahtuman, sillä hänen kalenterinsa tälle syksylle oli jo täyteen varattu. Ehdottomasti aion ensi vuonna osallistua uudestaan, vaikka jo keväällä!



Lavaux AOC viinialue




Martan Matkassa © Näissä maisemissa silmä lepää


Lavaux on tunnettu upeista maisemista sekä terassimaisista viinitarhoista, jotka alkavat Lausennen jälkeen Lutryn kaupungista ja jatkuvat aina Chilloinin linnallle, Montreuxiin asti. Lavaux käsittää noin 800 hetaarin kokoisen viininviljelyalueen joka kulkee noin 40 km Geneve-järven rantaa pitki ja ja pitää sisällään 14 kylää ja pientä kaupunkia.  Lavauxin osuus kantonin viiniviljelmistä on noin 20% ja alueen viinitarhat ovat kuuluneet UNESCO:n suojelukohteisiin vuodesta 2007 lähtien.




Kuva: Kanitkar R. La Daley viinitila


Lavauxin alue on jaettu seitsemään eri tuotantoalueeseen Chardonne, Saint-Saphorin, Dézaley, Calamin, Espesses, Villette sekä Lutry ja jokainen niistä tarjoaa erilaisia makuja. Alueen ilmasto on erinomainen viinin viljelyllä ja sanotaan että aurinko tekee viinistä erikoisen, sillä rypäleet saavat sitä kolmella eri tavalla taivaalta, heijastuksena järvestä sekä lämmenneistä kivimuureista. Viinitiloilla viljellään eniten Chasselasta, mutta myös punaisia kuten Plant Robert, Gamaret ja Garanoir. 


Calamin Grand Cru AOC
Pieni viinialue on kooltaan noin 16 hehtaaria ja se on toinen Lavauxin viinialueista joka on saanut Grand Cru laatumerkin. Alue sijaitsee upeissa maisemissa noin 300-500 metrin korkudessa ja siellä kasvatetaan pääasiassa Chasselas rypäleitä. 


Dézaley Grand Cru AOC
Dézaleyn aluetta sanotaan Lavauxin lippulaivaksi ja se käsittää noin 54 hehtaaria viinitarhoja, jotka sijaitsevat keskellä terassimaisia viiniviljelmiä. Rinteillä sijaitsevat viiniviljelmät ovat periytyneet sukupolvelta toiselle ja viljelmät ovat rakennettu kivimuurien kylkeen, joita kiertää alueella paikasta toiseen. 



Martan Matkassa © Perinteitä kunnioittaen 



Lavauxissa on viljelty viiniä jo 1000-luvulta lähtien, jolloin munkit istuttivat ensimmäiset rypäleet Geneve-järven yläpuolella sijaisteville rinteille. Alueella viininviljely on peritytynyt sukupolvelta toiselle ja viiniä on viljelty vanhojen perinteiden mukaan. Alue ja sen rakennukset ovat yli vuosituhannen vanhoja ja ne ovat säilyneet hyvin nykypäivään asti.

Lavauxin alueella kulkee lukuisia patikointireittejä, jotka ovat hyvässä kunnossa ja niinden varrella on upeat näköalat. Matkan varrella on useita näköalapaikkoja sekä mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Patikoinnin lomassa voi pysähtyä nauttimaan lasilliesn paikallista viiniä sillä, alueella on aina auki jokin viinikellari. Viinejä voi nauttia myös kylien kellaribaareissa joissa on paikallisia viinejä. Lavauxin upeisiin maisemiin ja viinialueeseen pääsee tutustumaan myös turistijunalla joka kulkee huhti-lokakuussa. 



Lavauxin viinialue



Lavauxin alueen kyliä ja kaupunkeja:
Lutry, Villette, Grandvaux, Cully, Riex, Epesses, Chexbres, Riaz, St-Saphorin, Chardonne, Corseaux ja Vevey.




Chasselas



Martan Matkassa © Chasselas rypäle 


Chasselas viinirypäle viihtyy hyvin Geneve-järven alueella ja se on paikallisten viintilojen erikoisuus, rypäle on alunperin Lavauxin viinialueelta, jossa sitä on viljelty jo 2000 vuotta sitten. Geneve-järven alueella 2/3 viljeltävistä rypäleistä on Chasselasta. Rypälettä viljellään ympäri mailman ja siitä tunnistetaan noin 19 eri lajiketta. Chasselas on valkoviiniiä ja sitä juodaan Fonduen ja Racletten kanssa.


Huom!

AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) on Sveitsin liittovaltion maatalousviraston myöntämä laatumerkki siitä, että tuote on valmistettu alueella tuotetuista raaka-aineista ja perinteisten tuotantomenetelmien mukaan. AOC-merkkiä käytettiin viineistä ja elintrarvikkeista aina vuoteen 2013 asti, jonka jälkeen elintarvikkeisssa alettiin käyttämään AOP (Appellation d’Origine Protegée) merkintää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti