maanantai 17. elokuuta 2015

Sunnuntaiajelulla: matka d’Emossonin padolle


Tässä tulee viimeinen osa sunnuntaiajelu postauksesta, jossa olimme liikenteessä Sionin suunnalla. Tuolloin vierailimme ensiksi St Léonardissa sijaitsevalla maanalaisella Lac Souterrain-järvellä ja tämän jälkeen lähdimme Sionin suuntaan patikoimaan kuuluisille Torrent Neuf Bisses-poluille. Viimeisenä etappina meillä oli tuolloin d'Emossonin upea pato.

Tänä kesänä Suomessa kärvistellään kylmyydessä ja sateesta ja me täällä kärvistelemme helteen keskellä. Tilanteet muuttuu, viime kesänä (2014) sain nauttia Suomessa hullun lämpimästä heinäkuusta ja tuolloin Papi valitteli, että Sveitsissä sataa koko ajan. Näillä helteillä mielellään olisi ilmastoiduissa sisätiloissa tai sitten pitää lähteä viilentymään vuorille.

Torrent Neuf patikoinnin jälkeen päätimme vielä piipahtaa upealla Barrage d’Emossonin padolla, joka sijaitsee 1965 metrin korkeudessa noin 50 km päässä Sionista. Lähdimme ajelemaan kiemurtelevaa tietä ja matkalla pysähdyimme ostamaan tienposkesta herkullisia Valaisin aprikooseja evääksi. 


Martan Matkassa © Tienposkessa myytiin herkullisia Valaisin AprikoosejaMartan Matkassa © Rhônen jokilaakso ja alla Martignyn kaupunki


Padon luokse pääsee vuoristojunalla ja yritimme suunnistaa Le Châtelardin aseman luokse ja huomasimme yhtäkkiä olevamme pienen pienellä vuoristotiellä, joka oli niin kapea että meidän auto mahtui juuri ja juuri kääntymään kurveissa, eikä tien sivuihin jäänyt yhtään liikkumavaraa. Myönnän pelotti ja saatoin hieman jopa kiljua… 

Kapea tie johti vuorijunan toiselle asemalle ja meidän tuurilla viimeinen juna pyyhälsi ohi, sillä meidän olisi pitänyt osata soittaa puhelimella ja pyytää junaa pysähtymään kyseisellä asemalla. No päätimme kuitenkin vielä yrittää pääsyä padolle ja ajoimme Finhautin kylään, jonka kautta piti päästä sinne autolla. 


Martan Matkassa © 
Vuoristojuna-asema jossain Le Châtelard ja d’Emossonin padon välimaastossaOnnistuimme pääsemään padon luokse ja täytyy sanoa että se oli huikea ilmestys! Kävelimme patoa pitkin ja katselimme upeita maisemia ja kaukana näkyi jäätiköitä sekä Mont Blanc, myös vuorien välissä sijaitseva järvi oli aika vaikuttava näky. Papi oli nähnyt ohjelman missä kuulemma vuorikauriit kiipeävät pystysuoran padon seinämää pitkin ylös, tällä kertaa niitä ei onneksi näkynyt…Martan Matkassa © Paton veden korkeus on ollut 1930 m
Martan Matkassa © Pato kuvattuna toiselta puoleltaMartan Matkassa © 
Kasvaa ne Rentun ruusut täällä korkeallakin, tautstalla valkeat läikät ovat jäätiköitä


Edessä oli vielä jännittävä osuus, eli ajomatka alas pientä vuoritietä pitkin…
D’Emossonin patoMartan Matkassa © D'Emossonin pato 


Lac d’Emossonin järvi sijaitsee Valaisissa Finnhautin kunnassa aivan Ranskan rajan tuntumassa. Järvi on 1930m korkeudessa, sen syvin kohta on 160m ja sen vesi tulee Arve-joen korkeista laaksoista. D’Emossonin pato on 180 m korkea, se rakennettiin vuonna 1967 ja se täytettiin ja otettiin käyttöön vuonna 1975. Pato on rakennettu tuottamaan energiaa ja sen tuottamalla energiamäärällä voi valaista 100 000 asukkaan kaupungin. Padon vieressä sijaitsee ravintola Gueulaz ja sen lähiympäristössä on noin 2,5 tunnin patikointireitti, josta on upeat näkymät Mont Blancille sekä sen varrella voi nähdä Dinosauruksen jalanjälkiä. Martan Matkassa © D´Emosson info


Avoinna:
Pato on avoinna yleisölle kesällä ja siellä järjestetään heinä-elokuussa päivittäin (ei ma), ilmaisia opastettuja kierroksia, varaukset kahvilan viereisestä turistitoimistosta. 

Saapuminen:
D’Emossonin padolle pääsee kesällä vuoristotietä pitkin, bussikuljetus Finnhautin juna-asema-ravintola Gueulaz sekä vuoristojunalla Le Chätelardin asemalta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti