torstai 5. helmikuuta 2015

Herkullinen Runeberg-vadelmakakku


Hyvää Runeberginpäivää!

Tänä vuonna en jaksanut näpertää yksittäisiä Runebergin torttuja, vaan sen sijaan tein isomman kakun. Ohje on  muistaakseni Pirkan ja se ollut minulla pitkään, mutta en ole sitä aikaisemmin kokeillut. Usein se tipahtanut muiden reseptien seasta ja aina olen vesikielellä katsellut sen herkullista kuvaa ja miettinyt että, seuraavana Runebergin päivänä aion sen tehdä. Nyt on siis se seuraava Runebergin päivä. Kakku oli todella helppo tehdä ja jo taikinaa maistellessa tiesin että tästä tulee hyvää. Tykästyin siihen ideaan, että vadelmahillo sekoitetaan taikinaan ja jäin heti miettimään, missä muussa yhteydessä, voisin sitä hyödyntää… 

Mikäs sen mukavampi tapa juhlistaa kansallisruonoilijaamme kun, aloittaa päivä herkullisella Runebergin-vadelmakakulla. Täältä löydät aikaisemman postaukseni  J.L. Runebergistä ja ohjeet perinteisiin Runeberg-torttuihin.






Omasta kakustani ei tullut yhtä kaunis, kuin muistamani kuva, mutta huomasinkin laittaneeni koristelussa enemmän vadelmahilloa kuin reseptissä oli, joten koristelun väri on paljon tummempi, eikä niin kauniin vaaleanpunainen. Ulkonäöstä huolimatta kakku oli todella maukas, mutta minun makuuni kakku olisi voinut olla hieman kosteampi, joten ensi kerralla saatan lisätä hieman enemmän tuota kostutuslientä.


Runebergin vadelmakakku





Kakkupohja:
150g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 dl vadelmahilloa
1 dl piparkakkuja murennettuna (tai muita pikkuleipiä)

Kostutusliemi:
½ dl vettä
½ dl rommia tai punssia
2 rkl sokeria

Koristeluun:
1 rkl  vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1-2 tl vettä tai sitruunan mehua

Vaahdota voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. 
Lisää yksitellen kananmunat. 
Sekoita joukkoon vadelmahillo. 
Sekoita kuivat aineet keskenään. 
Siivilöi jauhot taikinaan. 
Lisää lopuksi murennetut piparkakut. 
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 
suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 1l) 
Paista kakkua uunin alatasolla 175-asteessa noin 45 minuuttia. 
Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. 
Pese vuoka ja laita jäähtynyt kakku takaisin vuokaan. 
Lämmitä kostutusliemen ainekset kattilassa. 
Kostuta kakun pinta liemellä ja jätä se 
kostumaan muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. 
Kumoa kakku vadille ja sekoita koristelua varten
vadelmahillo, tomusokeri ja vesi. 

Valuta kuorrutus kakulle ja anna jähmettyä   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti