tiistai 23. joulukuuta 2014

23. luukku: Joulukuusi joulun vanhimpia perinteitä






Joulukuusi




Joulun tärkeimpiä koristeita on joulukuusi, joka on yksi joulun vanhimmista perinteistä yli 400 vuoden takaa. Joulukuusen hankintaan sekä koristeluun halutaan panostaa ja joulukuusi sijoitetaan kotiin keskeiselle paikalle. Perinteisesti joulukuusi on haettu aatonaattona ja sen valinta on vaativaa hommaa. Kuusi tuodaan sisälle ja koristellaan jouluaaton aamuna. Mikäli kuusen tuoksusta ja kauneudesta haluaa nauttia pidempään, kuusen voi hyvin hankkia aikaisemmin, kuusi riisutaan koristeita loppiaisena.





Kautta aikojen eri kulttuureissa on käytetty koristeltuja puita ja niiden lehtivihreitä juhlakoristeena. Ensimmäisen koristeltu joulukuusi on ollut Strasbougissa 1500-luvun alussa, tuolloin kaupunki kuului Saksalle, mutta nykyään kaupunki on osa Ranskaa. Strasbourgin torilla myytiin joulukuusia jo vuonna 1531. Ensimmäiset kuuset olivat pieniä ja jokaiselle perheenjäsenelle oli oma kuusi, johon oli sidottu annetut lahjat. Kuuset ripustettiin kattoon tai laitettiin pöydälle koristeeksi. Saksalaiset sotilaat veivät joulukuusen mukanaan Yhdysvaltoihin sisällisodan aikaan 1770 ja saksalaisten aatelisten mukana jolukuusi kantautui 1800-luvun alkupuolella Englannin hoviin sekä Pohjoismaihin.




Ennen joulukuusen tuloa, pirttiä oli koristeltu havuilla, joiden odotettiin karkoittavan pahoja henkiä ja joulukuusen myötä luovuttiin jouluolkien levittämisestä lattialle. Suomeen joulukuusi saapui 1800-luvulla ja ensimmäisien joulukuusien tiedetään olleen paroni Klinkowströmin kotona Helsingissä vuonna 1829. Paronin kotona oli kahdeksan pientä kuusta jokaiselle perheenjäsenelle. Joulukuusi tuli aluksi kaupunkeihin osaksi varakkaiden säätyläisten joulunviettoa ja myöhemmin kuusi tuli myös työläiskoteihin, suomalaisten keskuudessa joulukuusi yleistyi 1900-luvulla kansakoulujen joulujuhlien myötä.





Joulukuusi koristeltiin runsaasti ja mallia otettiin Saksasta. Ensimmäiset joulukuusen koristeet 1600-luvulla oli kristillisiä symboleita tähti, enkelit ja omenat jotka viittasivat paratiisin puuhun sekä kynttilät. Joulukuusessa käytettiin koristeina myös, lasista puhallettuja värikkäitä palloja, käpyjä, paperiketjuja, lippunauhoja, olkikoristeita, piparkakkuja, omenia, hapsukaramelleja, kynttilöitä ja latvaan laitettiin tähti. 




Alunperin joulukuusessa ei ollut valaistusta ja tarinan mukaan uskonpuhdistaja Martin Luther oli pimeässä metsässä kävellessään nähnyt tähtien tuikkeen puiden latvojen lomasta ja hän halusi ikuistaa tämän näyn joulukuuseen. Tarinasta tekee uskottavan kuva jossa Luther ja hänen perhe ovat joulukuusen vieressä. Edullisten steariinikynttilöiden myötä, yhä useammat alkoivat käyttämään kuusessa kynttilöitä, mutta ne kuluivat nopeasti loppuun ja niitä piti vartioida. Ensimmäiset sähköiset kuusenkynttilät sytytettiin New Yorkissa vuonna 1882, sähkölamput oli valmistanut Aada Edisonin liikekumppani Edward Johnson.




Suomessa ensimmäiset kuusen jouluvalot sytytettiin vuonna 1894 Tampereen keskustorilla, jonne ihmiset olivat kerääntyneet tuomaan köyhäinapua ja lahjoja. Suomessa joulukuusi koristeltiin tyypillisiä 1900-luvun alun koristeilla, joita olivat omenat, konvehdit, erilaiset herkut, olkikoristet ja myöhemmin käytettiin paperista tehtyjä koristeita lippukoristeet, paperisia kuvia ja nauhoja. Sinilippukoristeet tulivat itsenäistymisen aikaan ja sota-aikana joulukuusen koristeita tehtiin saatavilla olevista materiaaleista. Sähkölamput yleistyivät hitaasti 1950-luvulla ja korvasivat joulukuusen aidot kynttilät.




Yhdysvaltain presidentti on perinteisesti sytyttänyt Valkoisen talon kuusenkynttilät vuodesta 1926. Suomessa taas metsäylioppilaat lahjoittavat perinteisesti Tasavallan Presidentille maan kauneimman joulukuusen. Ensimmäinen joulukuusi lahjoitettiin vuonna 1963, Presidentti Urho Kekkoselle.



Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.