tiistai 16. joulukuuta 2014

16. luukku: Jälkiruokavinkkejä joulupöytään





Herkullinen jälkiruoka joulupöydässä on kuin piste i:n päällä. Joulutorttuja ja pipareita on syöty jo pitkin kuuta, joten jouluaaton illalinen on kiva päättää näyttävällä herkulla. Bistrossa vielä arvotaan tehdäänkö naapurimaan perinteistä joululeivonnaista Jouluhalkoa vai Glögikakkua? Hmm. Toisaalta glögikakkua voisi tehdä vaikka uudeksi vuodeksi, jäljelle jääneistä pipareista ja glögistä... Glögikakun reseptiä onkin jo kyselty, mutta laitan tähän vielä jouluhalon reseptin, mitä ollaan kokeiltu muutama joulu sitten. 






Bûche de Noël eli jouluhalko

Jouluhalko juontaa juurensa vanhasta kelttiläisestä talvipäivän tasauksen perinteestä, jolloin sytytettiin halko ja juhlittiin vuoden lyhintä päivää. Halko hakattiin hedelmäpuusta ja sen toivottiin tuovan hyvää satovuotta. Jouluhalko kuuluu ranskalaiseen jouluperinteeseen ja niitä myydään joulun aikaan jokaisessa kaupassa. Jouluhalko leivonnainen muistuttaa puuhalkoa ja sen voi valmistaa yksinkertaisesti kääretortusta, joka koristellaan puurungon näköiseksi.


Jouluhalko



10 annosta

Pohja
5 kananmunaa
1,75 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoa tai ohrakasta
0,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja

Täyte
3 dl vadelmahilloa
200g vadelmia

Pinnalle
1 prk Creme Vanillaa
3 rkl kaakaojauhetta

Koristeluun
Paahdettuja mantelilastuja,
kirsikoita, rouhittua suklaata,
marmeladimakeisia, tomusokeria yms. 

Pohja
Kuumenna uuni 225-asteeseen. 
Laita uunipellille voideltu leivinpaperi. 
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 
Sekoita kuivat aineet ja lisää ne sokerivaahtoon. 
Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. 
Paista noin 7 minuuttia. 
Ota toinen leivinpaperi 
ja ripottele sen päälle hienoa sokeria. 
Kumoa kypsä torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle 
ja irrota paistopaperi. 
Anna jäähtyä hetken aikaa. 
Levitä vadelmahillo ja vadelmat pohjan päälle. 
Kääri torttu tiiviiksi rullaksi ja jätä saumapuoli alas. 

Jaa torttulevy kolmeen osaan,
leikkaamalla molemmista päistä 8 - 10 cm:n pala pois. 
Nosta pitkä osa tarjoiluastiaan ja muotoile paloista "oksantynkiä". 
Asettele ne rullan päälle tai sivuille. 

Valmista suklaan värinen Creme Vanilla vaahto. 
Levitä vaahto halon pinnalle ja koristele halko.



Iksun Glögijuustokakku




Pohja
15 piparkakkua
50 g voita

Murenna piparkakut ja sekoita joukkoon voi. 
Painele murutaikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

Täyte
6 liivatelehteä
½ dl glögiä
1 prk/500ml vaniljakastiketta
2 dl kermaa
200g tuorejuustoa
½ dl tomusokeria

Liota liivatelehtiä reilussa määrässä kylmää vettä noin 5 minuutin ajan.
Kuumenna glögi ja liuota liivatelehdet kuumaan nesteeseen. 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sekaan 
tuorejuusto, sokeri, vaniljakastike ja lopuksi liivate. 
Kaada massa pohjataikinan päälle 
ja laita jääkaappiin hyytymään noin tunniksi. 

Kuorrutus
2 dl glögiä
2 liivatelehteä

Liota liivatelehtiä reilussa määrässä kylmää vettä n. 5 minuutin ajan. 
Kuumenna osa glögistä ja liuota liivatelehdet kuumaan nesteeseen. 
Lisää loppu glögi ja sekoita varovasti. 
Kaada neste hyytyneen täytteen päälle 
ja hyydytä koko kakkua vielä n. 1-2 tuntia.  







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti