tiistai 11. marraskuuta 2014

Risotto Martan tapaan







Risotto on kotoisin Pohjois-Italiasta ja tämä klassikko tarjoillaan Italiassa usein alkuruokana, mutta se sopii hyvin lisukkeeksi sekä pääruoaksi. Risoton onnistumisen kannalta on hyvä käyttää erityistä risottoriisiä (Arborio tai Carnaroli), sillä ne imevät nestettä paremmin kuin tavallinen riisi, joka tekee risotosta puuromaisen. Risoton valmistuksessa voi käyttää mielikuvitusta ja sen pääraaka-aineiksi sopii melkein mikä vaan, kauden kasvikset, lihat, kalat ja yrtit. Risoton valmistaminen on helppoa, mutta se vaatii koko ajan läsnäoloa ja sekoittamista koko valmistuksen ajan. Risotto on valmis eli "al dente", silloin kun riisiin jää hieman purupintaa, joten sitä kannattaa maistella valmistuksen aikana. Risotto sopii arkeen kuin juhlaan!


Tänään tein risoton pääruoaksi ja käytin pääraaka-aineena jauhelihaa!


Risotto Martan tapaan


© Martan Matkassa 

4 annosta

Hyvä risotto syntyy kunnon italialaisista riiseistä, 
oma suosikkini Arborio-riisi, joka saa risoton maistumaan täyteläisemmältä.
Risoton voi tehdä lisukkeeksi tai pääruoaksi 
lisäämällä kanaa, jauhelihaa, kasviksia, yrttejä ym. 

9 dl kasvis/lihalientä 
(tai vettä ja liemikuutio/fondia)
3 dl arborioriisiä
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1-2 rkl voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
(paprikaa, herneitä, maissia ym. oman maun mukaan)
1-2 rkl voita
1 dl raastettua parmesania
              (sitruunan kuorta raastettuna tai sitruunamehua)
              rouhittua mustapippuria


Kuumenna kattilassa liemi. Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi.
Paista risoton pääraaka-aine (kana, jauheliha, kasvikset) pannulla ja 
siirrä syrjään odottamaan risoton valmistumista.   
Kuullota sipulikuutiot ja riisit voissa pannulla. 
Lisää riisin ja sipulien sekaan noin 1 dl kuivaa valkoviiniä. 
Laita munakello soimaan 18 minuutin päähän ja 
lisää pannulle lihalientä desi kerrallaan, koko ajan sekoittaen.
Lisää lihalientä aina, kun edellinen neste on imeytynyt. 
Kun kaikki neste on lisätty ja riisi on kypsää,
lisää oman maun mukaan (paprikaa, maissia, herneitä) 
ja sekoita muutama hetki.
Lisää pääraaka-aine (kana, jauheliha, kasvikset, yrtit, ym) ja sekoita. 
Poista pannu liedeltä ja sekoita risottoon 1-2 rkl voita.
(Mausta sitruunan mehulla) 
rouhi mustapippuria
lisää parmesan


Risotto ei odota ruokailijoita vaan ruokailijat odottavat risottoa!

Nosta risotto pöytään heti kun se on valmista! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti