perjantai 31. lokakuuta 2014

Halloween, karkki vai kepponen?





Tänään päivän väri on oranssi ja musta tai luurangon valkoinen, se on Halloween! Ovikello saattaa illalla soida tiuhaan tahtiin ja ovella on vastassa kummituksia, vampyyreitä, luurankoja tai muita hurjia otuksia, jotka huutavat trick or treat! eli karkki vai kepponen! Mikäli et ole varautunut karkkeihin saatat joutua kepposen kohteeksi. 

Kurpitsa on Halloweenin tunnetuin symboli ja meidän lähialueiden maatilat ovat myyneet pelloillaan itsepalvelumyynnissä kurpitsoja jo useita viikkoja aikaisemmin. Meidänkin naapurustossa on jo viikon ajan ollut upeita Halloween koristeita ulkovien edessä. Halloweenin etikettiin kuuluu, että niissä taloissa saa vierailla, missä näkee kurpitsoja tai muita Halloween-koristeluita, tosin lapset usein kiertävät, myös niitä taloja missä koristeita ei ole esillä. Asuessamme Madridissa sain kerran todistaa Halloweenin nurjaa puolta, sillä poissaollessamme, kotimme luona oltiin käyty tekemässä kepposia ja talomme seiniin oli heitetty kananmunia!

Halloweeniä juhlitaan erityisesti Amerikassa, jossa juhla on erittäin kaupallinen, suuri karnevaali ja monelle lapselle yksi vuoden kohokohdista. Halloween on tehnyt pitkään tuloa Suomeen, mutta se ei ole vielä saavuttanut vastaavanlaista suosiota, kuin pääsiäisenä liikkuvat virpojat. Moni ei ole innoissaan tästä Halloweenin karkki tai keppostelusta, sillä nykyään lapset käyvät kaksi kertaa vuodessa ovella kerjäämässä. Pääsiäisvirpojat eivät sentään uhkaile ja antavat kuitenkin jotain vastikkeeksi. 

Halloween juontaa juurensa Kelttiläisiin ja heidän syksyn sadonkorjuujuhlaan sekä uuden vuoden juhlaan Samhainiin. Keltit uskoivat että luonnon kuihtuessa, henget  saattoivat houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen ja tämän vuoksi he polttivat kokkoja karkoittaakseen henkiä ja uhrasivat heille ruokaa ja eläimiä. Skotlantilaiset ja Irlantilaiset siirtolaiset veivät Halloween perinteen mukanaan Amerikkaan.

Halloweenin suomalainen vastine on Kekri-juhlat, joita Suomessa on aikoinaan juhlittu 1800-luvulla. Kekri-juhlat olivat maalaisten keskuudessa sadonkorjuun päättymisen juhla, jonka ajankohta oli lähellä nykyistä pyhäinpäivää. Tuolloin syötiin hyvin sekä nautittiin oman sadon antimista ja juhla oli maalaisille jouluakin tärkeämpi. Myöhemmin kekrien sijaan alettiin juhlia pyhäinpäivää ja juhla muuttui enemmän kirkolliseksi.

Halloween on tullut Suomeen anglosaksisista maista (Englanti, Skotlanti ja Irlanti), mutta juhlintatavat ja kaupallisuus on kopioitu Amerikasta. Halloween nimi juontaa juurensta Irlantiin, jossa juhlaa kutsuttiin nimellä ”All Hallow´s Eve” eli ”kaikkien pyhien aatto”, sillä seuraavana päivänä 1.11 vietettiin ”All Hallow´s Day” eli ”kaikkien pyhien päivää”, joka tänä päivänä kulkee nimellä ”All Saints Day”

Sanotaan, että Halloweenin symbolina tunnettu kurpitsalyhty eli Jack O´Lantern on saanut nimensä Jack nimiseltä juopolta, joka kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joudu helvettiin. Piru heitti Jackille kuuman hiilen, jonka Jack koversi nauriin sisään valaisemaan tietä. Kuollessan Jack ei päässyt taivaaseen vaan hänen sielu on etsinyt sopivaa lepopaikkaa lyhdyn valossa. Myöhemmin Amerikassa alettiin käyttämään kurpitsaa lyhtynä nauriin sijasta.

Tarina mukaan ”karkki tai kepponen” eli ”trick or treat” sanonta juontaa juurensa Englannista ja Skotlannista, jossa köyhät kävivät Halloweenin aikaa kerjäämässä taloista ruokaa ja rahaa. Kun kerjäläiset saivat talosta ruokaa lupasivat he rukoilla talon puolesta.  


Happy Halloween!





Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa Facebook-sivulta tai Instagramista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.