perjantai 17. tammikuuta 2014

Bistron herkkuja: Helpot rapeakuoriset aamiaissämpylät
Tällä kertaa Bistrossa valmistetaan ihania aamiaissämpylöitä, tänään tehdään taikina valmiiksi jääkaappiin nousemaan ja lauantaiaamulla on tarjolla tuoreita sämpylöitä. Nämä rapeat sämpylät häviävät nopeasti pelliltä. Tämä resepti on lainattu Sikke Sumarilta ja hänen blogista Sikeltä sinulle. Resepti on todella hyvä ja sitä voi muokkailla vaikka minkälaisia sämpylöitä vaihtamalla vain eri jauhoihin. Sämpylät eivät tunnu edes suuritöisiltäkään, sillä ne valmistuvat kahdessa vaiheessa, ensin tehdään illalla taikina jääkaappiin ja sitten aamulla ne leivotaan ja on varmasti tuoretta. Suolan määrä tuotti alkuun ongelmia ja ihmettelin suurta suolan määrää, mutta kun maltoin lukea kaikki blogikommentit, niin asia selvisi sieltä. Sikkehän käyttää sormisuolaa eikä tavallista hienojakoista. Kokeilkaa ihmeessä, nää on oikeesti herkullisia!

Mukavaa viikonloppua!
Rapeakuoriset aamiaissämpylät

7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa 
(tai puolitoista pussia kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä)

1 1/2 rkl suolaa (huom. sormisuolaa)

Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.

1,5 dl ruisjauhoja

1,5 dl kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)

n. 10 dl vehnäjauhoja, mutta älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja taikinan pitää olla melko löysää.

Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana.

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja 
jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230 °C n. 30-35min. 


Älä pelästy, vaikka sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, ne pehmenevät juuri sopivasti, mutta kuori on rapea. Älä missään tapauksessa peitä niillä liinalla. Muuten katoaa rapeus!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti